Nagyon beteg Biden, a koronavírus súlyos változatát kapta el

Hírek2022. júl. 24.Sz.A.

Joe Biden amerikai elnök egészségi állapota eddig is aggodalomra adott okot, de most az omikron nagyon gyorsan terjedő variánsát kapta el, legyengült és fájdalmai vannak napok óta. Jelenleg a Pfizer új koronavírus elleni gyógyszerével, a Paxloviddal kezelik.

Joe Biden amerikai elnök az omikron nagyon gyorsan terjedő úgynevezett BA.5 variánsát kapta el, csütörtökön mutatták ki nála a fertőzést.

A 79 éves elnöknek testi fájdalmai és és torokfájása van a kezelőorvosa tegnapi beszámolója szerint- írja az AP hírügynökség.

A BA.5 variáns tavaly év végén jelent meg először, és most a legfertőzőbb mutáns az Egyesült Államokban, a legtöbb, koronavírus fertőzésnél is ezt a variánst mutatták ki.

Az elnök állapotáról annyit közöltek, hogy láza volt, de levitték, a vérnyomása rendben van, a légzőszervei normálisan működnek, az oxigén ellátása kiváló.

Amióta kimutatták a vírust az elnök szervezetében, a Fehér Házban, másoktól elzártan kezelik.

Biden eddig négy koronavírus elleni oltást kapott, és jelenleg a Pfizer új, koronavírus fertőzés esetére, a tünetek enyhítésére kifejlesztett Paxlovid gyógyszerrel is kezelik.A gyógyszert néhány hónappal ezelőtt engedélyezték, a fertőzés kimutatása után használandó a koronavírus miatti megbetegedések enyhítésére.

A Pfizer koronavírus elleni gyógyszere 90 százalékos biztonságot ad a komoly megbetegedések ellen, és megakadályozza a fertőzés okozta halálozást.

A Paxlovid nevű gyógyszert a fertőzés kimutatása után öt napon belül kell beszedni, és hatékony az omikron variánssal szemben is.

A gyógyszert öt napig kell szedni, állítólag Biden állapota javulás mutatott a kúra elkezdése után. A Paxlovid gyakrlatilag leblokkolja azokat az enzimeket, amelyek a testben a vírus elterjedéséért felelősek.

A CNN arra hívja fel a figyelmet, hogy az elnök fertőzése - bár négy oltást kapott - a magas kora miatt kockázatos lehet.

Biden elnök egy pénteki online értekezleten azt közölte, hogy jobb állapotban van, mint aminek látszik.