Trump most már szinte verhetetlennek tűnik

Elemzések2023. nov. 9.Áldott Rebeka

Trump megingathatatlanul menetel a 2024-es elnökválasztásra. A népszerűségén az előző elnökválasztást követő alkotmányjogi felelősségre vonás és a négy folyamatban lévő büntetőpere, amik 91 bűncselekmény állítólagos elkövetését vizsgálják, sem esett csorba. Trump riválisainak meggyőződése, hogy képtelen lenne legyőzni Joe Bident, a jelenlegi elnököt. A demokraták, akik még a nyolcvanéves elnök félreállításának gondolatát sem hajlandóak megvitatni, is osztják ezt az álláspontot. Azonban a jelek szerint mindkét csoport súlyosan alábecsülte Trump erejét, hiszen, ha holnap tartanák a választásokat Trump favoritnak számítana.

Még a Biden-rajongók körében is kételyek merülhetnek fel az elnökválasztás kimeneteléről. A hétvégén a New York Times közzétett egy sor Siena College-ban végzett közvélemény kutatást, amik a hat ingadozó állam helyzetét mérték fel.

Ahogy a térképen is látszik, ezek az államok szinte biztosan eldöntik a 2024-es választások eredményeit. A demokratákat, akik szerint Trump győzelme esélytelen az előző választások megdöntésére tett kísérlete után, hideg zuhanyként érte az eredmény, számol be az Economist tudósítása.

Elveszett a demokraták népszerűsége

Trump a regisztrált szavazók körében négy pontos előnyre tett szert Arizonában, Georgiában, Michiganben, Nevadában és Pennsylvaniában. Míg Biden kizárólag Wisconsinban szerezte meg a vezetést, két pont különbséggel. A kisebbségi támogatás, amelyre a demokraták évtizedek óta támaszkodnak, úgy tűnik összeomlik. A kritikus államokban a spanyolajkú választók 42 százaléka, míg az afroamerikai szavazók 22 százaléka adná Tumpnak a szavazatát.

A szavazók 59 százaléka szerint Trump jobban kezeli az Egyesült Államok gazdaságát, míg 39 százalékuk a jelenlegi elnöknek szavaznak bizalmat ebben a kérdésben. A bevándorlás témakörében kiélezett verseny alakult ki, de ebből is Trump került ki győztesen, itt a megkérdezettek 53 százaléka Trump politikáját részesíti előnyben, 41 százalék pedig Bidenét. Az izraeli-palesztin konfliktust tekintetében a szavazók fele bízik Trump megoldásaiban, és csupán 39 százalék bízna Biden törekvéseiben.

Tízből hét szavazó egyetért abban, hogy Biden túl idős ahhoz, hogy megfelelő elnöke legyen az USA-nak, ezt az állítást a demokraták többsége sem vonja kétségbe. A közvélemény-kutatás kedvezőtlensége miatt David Axelrod, demokrata politika stratéga, azt javasolta Bidennek, hogy fontolja meg a lemondását.

Bízhatunk a közvélemény-kutatásokban?

A demokraták hivatkozhatnak a mintavételi hibák lehetőségeire a hátrányos eredményt látva. Hiszen igaz, hogy a felmérések kivitelezése egyre nehezebb, mert egyre kevesebb amerikai válaszol a közvélemény-kutatóknak. Az állampolgárok visszautasító magatartása pedig akadályt állít a választók reprezentatív mintájának összeállítása elé.

Ez különösen a demográfiai alcsoportok, mint például az afro-amerikai, vagy a spanyol szavazók hangulatának mérését nehezíti meg. Akiknél, a minták mérete még kisebb, mint az elnökválasztás során várható több ezer szavazó. Azonban, más közvélemény-kutatások is szoros versenyt mutatnak a jelöltek között, tehát a jelenlegi eredmények sem számítanak meglepőnek.

Fontos hangsúlyozni azt is, hogy a közvélemény-kutatások csupán az adott pillanat közhangulatáról adnak képet, és az állampolgárok véleménye idővel megváltozhat. Christopher Wlezien és Will Jennings politológusok megállapították, több évtizedig tartó, a világ számos országában zajló választások tanulmányozása során, hogy a választások előtt egy évvel lebonyolított közvélemény kutatások szinte teljesen haszontalanok a végső kimenetel előrejelzésében.

John Sides, a Vanderbilt Egyetem politológusa is kommentálta az eredményeket: „Nem észszerű azt feltételezni, hogy akkora kilengés lesz, mint amit ezek a közvélemény-kutatások sugallanak… ez egy újabb ok, hogy bizonyos fokú óvatossággal kezeljük a hasonló felméréseket.”

A közvélemény változások a következő elnökválasztáson kevésbé érvényesülhetnek, mivel a legtöbb amerikai már szilárd nézeteket alakított ki Trump és Biden politikájáról. Ezek a meggyőződések pedig ellenállónak bizonyulnak az idővel szemben.

Az elnökök jóváhagyási besorolása és a gazdaság helyzetének vizsgálata megfelelő adatokkal szolgálhat azoknak, akik nem bíznak a korai közvélemény-kutatásokon alapuló jóslatokban. Biden jóváhagyása -16 pont a FiveThirtyEight, közvélemény-kutatásokat elemző médium szerint. Ahogy az ábrán is látszik, ez az eredmény szinte teljesen megegyezik Trump elnökségének azonos szakaszával, Obama hivatalától azonban 5 ponttal lemaradt.

Miért fordultak Biden ellen?

A YouGov által készített felmérés szerint az amerikaiak 55 százaléka egyetért abban, hogy a gazdaság egyre hanyatlik Biden kormányzása alatt.

„A Bidenomics teljes kudarcot vallott” – írta Chris LaCivita és Susie Wiles, Trump kampánymenedzserei, a támogatóknak szóló feljegyzésükben november 5-én.

Trump a kampánya során azt tervezi, hogy a jelenlegi elnököt hibáztatja a benzin, az élelmiszerek és a lakhatás költségeinek emelkedéséért. Az infláció miatt a reálbérek körülbelül 1,4%-kal csökkentek Biden 2021 januári hivatalba lépése óta.

Egy másik hátrányos tényező Biden életkora. A jelenlegi elnök hamarosan a 81. életévét fogja betölteni. Az amerikai szavazókat pedig nem nyugtatja meg Kamala Harris alelnöki jelenléte sem.

A jelek szerint azonban Bidennek nem áll szándékában lemondani a posztjáról, és a pártja sem készül lecserélni a vezetőjét. Biden elnöki kampánya, ami körülbelül egy milliárd dollárt fog felemészteni, nagy mértékben javíthatja a megítélését.

A jelenlegi elnöknek elsősorban azokat a munkásosztálybeli szavazókat kell megnyernie, akik a Republikánus párt felé sodródtak. A fiatalabb szavazókat pedig bátorítania kell, hogy álljanak ki a tapasztalt vezetőjük mellett.