Úgy veszi az aranyat Kína, mint a cukrot

Elemzések2019. jan. 11.Növekedés.hu

A dollárkitettség csökkentése és a kereskedelmi konfliktus kiszélesedésének kockázata is közrejátszik abban, hogy Kína jegybankja egyre több aranyat vásárol, legutóbb tíz tonnát. 

A kínai jegybank 1853 tonnára emelte aranytartalékainak szintjét - jelentette a Bloomberg. A világ egyik legnagyobb gazdasága olyan időszakban döntött az aranytartalékának mintegy 10 tonnával (320 000 arany uncia) növelése mellett, amikor

jelentősen felerősödtek az USA és Kína közötti kereskedelmi konfliktus kirobbanásával kapcsolatos félelmek.

Az arany rendkívül erős hónapot zárt decemberben azzal egyidejűleg, hogy az amerikai részvénypiac és a dollár kilátásaival kapcsolatos befektetői aggodalmak fölöttébb megnövekedtek.

  Aranytartalékok országok szerint (forrás: IMF)

Az arany árfolyamának erősödéséhez hozzájárulhatott az is, hogy egyre több közgazdász véli úgy:

a Fed kénytelen lesz szünetet tartani a megkezdett kamatemelésben.

Matthew Turner, a londoni Macquarie Group Ltd. stratégája szerint az emelkedés hátterében feltehetően a befektetők diverzifikációs szándéka áll, amelynek elsődleges célja a dollárkitettség csökkentése.

Jelenleg a legtöbb arannyal az USA, Németország, Franciaország, Olaszország, valamint Oroszország rendelkezik, Kína a válság óta fokozatosan felzárkózik a mezőnyhöz.
A válság óta a legnagyobb vásárló Kína, Oroszország, India és Törökország voltak. 

A Bloomberg írásában megemlíti, hogy a világ jegybankjai közül nemcsak a kínai növelte aranytartalékait 2018-ban, nagyobb volumenű bevásárlást eszközölt például Lengyelország és Magyarország is.

A Magyar Nemzeti Bank még októberben jelentette be, hogy tízszeresére növelte az ország aranykészletét, így 31 tonna jelenleg a magyar aranytartalék. A közép-kelet-európai térségben a legtöbb aranykészlettel Lengyelország (117 tonna) és Románia (104 tonna) rendelkezik.

SZA