Új eszköz érkezett - szintet lépett a hazai légvédelem

Elemzések2022. szept. 24.Dajkó Ferenc Dániel

A hazai légvédelem közelebb került a 21. századhoz. Új vezetési elem érkezett Győrbe. Az Airbus SAMOC Légvédelmi Rakéta Műveleti Központjának mind a telepített, mind pedig a konténeres verziója befutott a Honvédséghez. Az új rendszer a meglévő és az új légvédelmi eszközökkel is kompatibilis. A Rakétaezred a SAMOC segítségével komplex légvédelmi műveleteket lesz képes irányítani, megtervezni úgy, hogy valós időben minden szükséges információ a rendelkezésükre áll és az összes légvédelmi rendszert tudják egyszerre irányítani.

Kevésbé látványos, de fontos fejlesztés

Újabb szintet lépett a hazai légvédelem. Habár az új NASAMS 3 légvédelmi rendszer még nem érkezett meg Győrbe az MH. 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezredhez, nemrég mégis fontos lépést tett a Honvédség a 21. századi elvárásoknak megfelelő légvédelmi képesség elérésének az irányába. Teljessé vált a SAMOC rendszer, amelyet még 2018-ban rendelt meg a Honvédség. Idén nyáron az ’’irodai’’ verziója már megérkezett, a napokban pedig a hordozható, konténerekbe elhelyezett verziót is birtokba vehették a katonák.

Kevésbé látványos eleme a haderőfejlesztésnek, mint egy új önjárólöveg, harckocsi, vagy éppen légvédelmi rakétarendszer, de legalább annyira fontos mint az előbbiek, az újonnan érkezett Airbus Defence & Space gyártotta SAMOC Légvédelmi Rakéta Műveleti Központ (Surface-to-Air Missile Operations Center).

Az eszköz megérkezését a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program hivatalos oldalán, a High-tech Force nevű facebook oldalon jelentették be egy videón keresztül:

Gyakran hangoztatott tény, hogy a modern fegyverek önmagukban nem elegendőek. Szükségesek hozzájuk azok a háttérben használt eszközök, berendezések is amelyek lehetővé teszik, az új fegyverek képességeinek a maximális kihasználását. A beszerzéseknél eddig a haderőfejlesztés során jellemző volt ez a komplex szemléletmód és nincs ez másképp a légvédelem esetében sem. Egyszerre szereznek be új radarrendszereket (ELM-2084), légvédelmi rakétarendszert (NASAMS 3), csapatlégvédelmet (Rheinmetall – Skyranger), modernizálnak meglévő rakétarendszert (Atlas Mistral) és vásárolnak új légvédelmi rakéta műveleti központot is.

Kompatibilis minden eszközzel

Ez utóbbi a SAMOC műveleti központ, ami lehetővé teszi, hogy minél hatékonyabban lehessen használni a Honvédség meglévő és jövőbeni légvédelmi eszközeit, valamint általa a hazai légvédelem teljes értékűen integrálható a NATO légvédelmi rendszerébe. Ez manapság különösen fontos, hiszen a magyar légtér egyben NATO légtér is.

A SAMOC kompatibilis a meglévő radarrendszerekkel és a jövőben érkező ELM-2084-es radarokkal, valamint a csúcstechnikát képviselő három fix telepítésű radarálommással is, valamint az ATLAS MISTRAL rövid hatótávolságú légvédelmi rakétarendszerrel, az öreg, szovjet 2K19-KUB légvédelmirakéta komplexumokkal és a NASAM 3 légvédelmi rakétarendszerrel is.

Az Airbus féle SAMOC a világ egyik legmodernebb eszköze a saját kategóriájában. Jelenleg is számos NATO tagállam használja. Hiánypótló beszerzés, a Magyar Honvédség eddig nem rendelkezett ilyen képességgel.

Mindent tud, ami a légvédelemhez szükséges

A SAMOC rendszer gyakorlatilag az összes földi légvédelmi eszköz koordinációját biztosítja mind a hazai légtérben, mind pedig a szövetséges országokban is, amennyiben szükség lenne rá. Gyakorlatilag minden típusú légvédelmi rendszert képes kezelni és ami abszolút újdonság, hogy a ballisztikus rakéták elleni légvédelmi rendszereket is képes irányítani (bár ilyesmire a NASAMS is csak korlátozottan lesz képes).

Ez gyakorlatilag egy vezetési elem, amely támogatja a teljes katonai munkafolyamatot megkezdve a tervezéstől, folytatva a döntéshozatallal, a küldetés végrehajtásával, a megfigyeléssel, az elemzésig bezárólag. A SAMOC-ba a legmodernebb katonai adatkommunikációs rendszereken keresztül gyakorlatilag minden szükséges információ befuthat, amire a légvédelmi művelethez szükség lehet, ezen felül az elöljáró vezetési ponttal is kapcsolatban áll és a veszprémi MH Légi Műveleti Vezetési és Irányítási Központból kapott parancsok alapján képes egyszerre az összes földi telepítésű légvédelmi rakétarendszer irányítására, tűzvezetésére. Ez azt jelenti, hogy egy nagy komplex légvédelmi művelet esetén a Légvédelmi Rakétaezred képes az összes légvédelmi komponens működésének a teljes, szervezett összehangolására, valós időben, úgy hogy a SAMOC szerverein keresztül minden szükséges adat, térképek, objektumok adatai és még sorolhatnánk a katonák rendelkezésére áll.

Két komponensből áll

Alapvetően két fő komponensből áll. Van egy fixen telepített irodai verziója. Ez Győrben a Légvédelmi Rakétaezred laktanyájában kapott helyet. Amellett, hogy teljesen alkalmas valós katonai műveletek koordinálására, ez az elem teszi lehetővé a hazai kiképzést, illetve szimulációkat is lehet rajta végrehajtani,valamint a valós műveletek kiértékelése is ezen a rendszeren történik.

A SAMOC ''irodai'' verziója:

Ezt egészíti ki egy konténerekbe telepített verzió. Ez szállítható és akár 1000 kilométeres távolságból képes kapcsolódni a Győrben telepített irodai elemhez, illetve az elöljáró vezetési ponthoz. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy egy ilyen konténer Magyarországon bárhol elhelyezhető, ami nagyon nagy fokú mobilitást eredményez.

A Honvédség a fixen telepített verzió mellé egy 6 konténeres rendszert rendelt, ami két fél készletre bontható. Egy-egy félkészlet a műveletek teljes spektrumát képes végrehajtani, tehát alkalmas a művelet megtervezésére és a tűzvezetésre is. Azt, hogy egy teljes készletre, vagy csak fél készletre van szükség az adott művelet nagysága határozza meg.

Folyamatos fejlesztések

A Magyar Honvédség ezáltal egy teljesen új képességre tett szert. A honi légvédelem pedig tovább erősödött. Erre egyébként nagy szükség is volt. A ’90-es, 2000-es években a magyar légvédelmi képességeket szinte teljesen leépítették. Egyetlen komolyabb fejlesztés történt ebben az időszakban. 1997-ben megrendelték a francia MBDA Mistral légvédelmi rakétarendszert Mistral M-2 típusú légvédelmi rakétákkal, Atlas indító álvánnyal, Mercedes UNIMOG katonai teherautókra szerelve, szintén UNIMOG-ra szerelt MCP-SHORAR vezetési ponttal és radarral. Ez egy ma is korszerűnek számító rövid hatótávolságú légvédelmi rendszer.

A Honvédség a jövőben is számol a Mistral-al. A Haderőfejlesztési program keretében a korábbi kisebb-nagyobb fejlesztésekkel együtt ezt a rendszert mostanra teljes körűen modernizálták. A Mistral M-2-es rakéták mellé beszerezték a legújabb Mistral M-3 rakétákat, valamint gyakorló rakétákat. Az új rakétáknak nagyobb a hatótávolsága, megbízhatóbbak, pontosabbak, jobb a zavarszűrési képessége, hosszabb az élettartama, kisebb a karbantartás igénye. Akár évtizedekig rendszerben tarthatók. A régi meglévő M-2-es rakétákat felújították és az M-3-as szintjére modernizálták. A rendszer új MATIS MP3 kamerarendszert kapott. Ez lehetővé teszi a rendszer éjszakai, vagy rossz látási viszonyok közötti használatát.

Ezen túl új alkatrészeket és akkumulátorokat is beszereztek hozzá. Az MCP-SHORAR vezetési pontot és radart is teljesen modernizálták, így az is megfelel mindenben a mai kor követelményeinek.

A bejegyzésben látható képen az előtérben az UNIMOG-ra szerelt ATLAS állvány látható két MISTRAL rakétával (a hátérben egy 2K19 KUB):

Szintén az elmúlt évtizedben három modern, fixen telepített nagy radart építettek ki az országban és vadonat új mobil radarokat is rendeltek, ez utóbbiak még nem érkeztek meg. Valamint a fejlesztések csúcspontja, a NASAMS 3 közepes hatótávolságú légvédelmi rakétarendszer, amelynek első elemei elvileg jövőre érkeznek meg, a teljes műveleti képességet pedig 2025-re éri el.

A jövőben a Rheinmetall-tól várhatóan Lynx alvázra szerelt Skyranger légvédelmi rendszerek is érkeznek nagyobb számban. Ezek egy légvédelmi gépágyúból és két Mistral rakéta indítóból fognak állni, de lehetséges, hogy lézerfegyver is kerül rájuk. Ezek kifejezetten alkalmasak lesznek drónok elleni védekezésre.

Ezen túl valószínűleg valamilyen MANPADS vagy ahhoz hasonló rendszert is beszerezhet a Honvédség, mivel ilyen eszköze jelenleg nincs. MANPADS rendszere van a Rheinmetallnak, de a MISTRAL rakétákhoz is létezik egy nagyon mobilis, két katona által gyalog hordozható verzió. Az eddigiek alapján ezek valamelyikének a beszerzésére lehet a legnagyobb esély. Mindemellett erről még semmilyen hivatalos bejelentés nem érkezett.

Oltalmazott légtér

Ha pedig mindez megvalósul a most rendszerbe állított SAMOC rendszerrel együtt a magyar légvédelem egy többszintű, csúcstechnológiát használó 21. századi rendszer lesz, ami szinte minden fajta fenyegetéssel szemben képes lesz oltalmazni a hazai légteret. Mindez pedig nem is annyira a távoli jövő, hiszen néhány éven belül teljessé válhat a rendszer.