Új korszakot hozott a Jegybank

Elemzések2019. jan. 25.Növekedés.hu

Már az idén emelkedő kamatra, az év végéig gyengülő forintra és mérsékeltebb gazdasági növekedésre számítanak az Equilor Befektetési Zrt. elemzői. Bár felerősödött a félelem a geopolitikai kockázatoktól, a következő három év távlatában nem látnak nagy veszélyeket hazánk előtt. Értékelésük szerint mozgalmas hat évet hagyott maga mögött a Magyar Nemzeti Bank is, amely a korábbihoz képest drasztikusan más monetáris politikával navigált – sikerrel – az időnként viharos vizeken. Az idei évben csak a bizonytalanság a biztos: annyi megoldatlan makrogazdasági és politikai konfliktus vár ránk, hogy a piacok is feltehetően extrém kilengésekkel reagálnak majd ezekre – gyakorlatilag ezt lehetett leszűrni a szakértők elemzéséből. Ez azt jelenti, hogy a stabil, kiszámíthatóan emelkedő részvénypiacok ideje lejárt. A Kína és az Egyesült Államok közötti kereskedelmi háború, a Brexit, az európai parlamenti választások, az amerikai (Fed) és az európai jegybank (EKB) kamatpolitikája, valamint más, jelenleg még nem ismert folyamatok miatt is hektikus mozgásra kell berendezkedniük a befektetőknek.

Többé nem fog működni az a stratégia, hogy megvesszük az amerikai vagy a német részvénypiacokat, és csak ülünk rajtuk, jobban kell koncentrálnunk az egyes cégekre – mondta Török Lajos, az Equilor vezető elemzője. 

Amerikai-kínai kereskedelmi háború

Az Egyesült Államok és Kína között tavaly kezdődött kereskedelmi háború az idei évben is meghatározó lehet. A konfliktus hátterében több törésvonal is húzódik, többek között az USA külkereskedelmi deficitje Kínával szemben. Ugyanakkor a vámháborúnak inkább Kína van kiszolgáltatva, hiszen számára tényleg az USA a legnagyobb kereskedelmi partner, miközben fordítva ez nem igaz, a távol-keleti ország csak a harmadik az Egyesült Államok partnerei sorában. Igaz, Kína kezében van mintegy ezer milliárd dollárnyi amerikai államkötvény, és elkezdte leépíteni ezt az állományt, de ez azért kétélű fegyver. A szakértő szerint vannak arra utaló jelek, hogy a konfliktus a következő hónapokban megoldódik, vagy legalábbis a felek közelebb kerülnek a megállapodáshoz, ami komoly tőzsdei emelkedést indíthat el. Még nem tudni, mennyire sújtja az amerikai gazdaságot a részleges kormányzati leállás, amely már rekordideje tart. Sok múlik azon is, hogy a Fed idén kétszer emel kamatot, vagy csak egyszer – ez utóbbi felel meg a piac várakozásainak.

Európa és a brexit

Érdekesség, hogy míg a múltban az európai parlamenti választásoknak nem volt különösebb tétjük, addig a mostani májusi voksolás sorsdöntő lehet Európa jövője szempontjából. Amennyiben az eurószkeptikus pártok meg tudják akadályozni, hogy a két nagy tömb, a néppártiak és a szocialisták megszerezzék a többséget, úgy gátolhatják az unió még szorosabbra fonódását, és egészen más irányt vehet az EU története. Régóta borzolja már az idegeket az Egyesült Királyság Európai Unióból való kilépése körüli bizonytalanság is, kérdés, hogy a felek tudják-e tartani a március 29-iki kilépési határidőt. Nem tudni, meddig lehet halogatni a döntést, és mi történik akkor, ha a britek mégis maradnak az unióban. Ez utóbbi esetben borítékolni lehet a font erősödését, e forgatókönyv árazása egyébként már most is megmutatkozik a font mozgásában.

Lassuló magyar növekedés

Mindazok a tényezők, amelyek a befektetők döntéseit, illetve a fontosabb tőzsdék mozgását befolyásolják, a magyar gazdaságra is hatnak. Az Equilor elemzői más szakértőkhöz képest pesszimistábbak, és
2019-re a gazdasági növekedés lassulását, a tavalyi 4,6-4,7 százalék után 3,7 százalékos GDP-növekedést jósolnak. 
Ez még mindig több, mint amennyire a jegybank számít (3,5 százalék), viszont kevesebb a Takarékbank 4,2 százalékos előrejelzésénél. A hazai növekedés egyik motorja továbbra is a belső fogyasztás lehet. A háztartások pénzügyi vagyona negyedévente 2-3 százalékkal emelkedett az elmúlt időszakban.
Török Lajos úgy látja, idén legalább 8-9 százalékos béremelkedés várható, de 12 százalék se lenne meglepő. 
Ez tehát egyértelműen felfelé nyomja a növekedést, ám bizonytalanságot hozhat a jelenlegi uniós költségvetési ciklus támogatásainak kifutása. Nem tudni ugyanis, hogy milyen ütemben költik el az uniós pénzeket a nyertes cégek. – Azt sem látjuk még, hogy a fiskális politika mennyire lesz megengedő vagy szigorodó: mennyire használja ki most még felfelé ívelő ciklikus pályát arra, hogy kicsit visszafogja a költekezést, és az államháztartási hiány mérséklésén keresztül csökkentse az államadósság arányát – mondta portálunknak az elemző. A német gazdaság megtorpanása mellett új kockázatként jelentkezik számunkra a kínai gazdasági növekedés lassulása, amely az autóipar kilátásait rontja – tette hozzá.
Ma már Kína az ötödik legnagyobb kereskedelmi partnerünk, és a teljes kínai export az összes kivitelünk mintegy 5 százalékát tette ki 2017-ben. 
Mindezek hatására az Equilor az év első felében nem várja hazánk felminősítését, esetleg a Moody’s javíthatja a stabil kilátást pozitívra. Ősszel azonban – ha fennmaradnak a kedvező makrogazdasági folyamatok – a Fitch Ratings és a Standard & Poor’s is javíthat a magyar osztályzaton (jelenleg mindkét intézménynél BBB- befektetési kategóriában vagyunk).

Jöhet a kamatemelés?

A tavalyi forintgyengülés és az olaj világpiaci árának emelkedése után érdemben kezdett emelkedni a hazai fogyasztói árindex. Mostanra az olajárfolyam jelentősen visszaesett, de a hazai inflációs folyamatok beindultak, így Török Lajos arra számít, hogy a következő negyedévekben is az MNB 3 százalékos célszintje körül alakulhat az infláció. Mivel a jegybank jelezte, hogy elsődlegesen ezt tekinti horgonyának, a monetáris politika szigorításával reagálhat az infláció további emelkedésére, vagyis nem várható a 3 százalékos szint tartós átlépése. A megtakarítók számára örömteli lenne, ha az Equilor jóslata bejönne, és az MNB alapkamata az év végére tényleg 1,1 százalékra emelkedik a jelenlegi rekordalacsony 0,9 százalékról. Ami a forintot illeti, az év eleji erősödést követően egy lassú, lépcsőzetesen gyengülő pályára állhat, így az év végére 324 forintos euróárfolyam-szintet vár Buró Szilárd pénzügyi innovációs vezető. Márciusban lejár Matolcsy György hat éves jegybankelnöki mandátuma, mely egy nagyon izgalmas időszakot ölel fel – állapítják meg az Equilor szakértői.
Úgy látják, a jegybankelnök teljesen más politikát folytatott, mint elődei: nem félt a piaci folyamatok elébe menni, illetve az unortodox lépésektől sem riadt vissza. 
A kedvező nemzetközi pénzpiaci folyamatok lehetővé tették a jelentős monetáris lazítást, így az MNB gyors ütemű kamatvágásba kezdett: 2013 óta 5,5-ről 0,9 százalékra csökkent az alapkamat. Ugyanakkor a hat év alatt 8 százalékot gyengült a forint az euróval szemben. A jegybank a növekedési hitelprogramokkal segítette a vállalatok finanszírozását, integrálta a felügyeletet, hozzájárult az államháztartás finanszírozási költségeinek csökkentéséhez, és a devizahitelek problémájának megoldását is segítette. Csak a forintosítás révén több száz milliárd forintot spórolhattak meg a háztartások. Összességében a jegybank jól döntött az unortodox eszközök bevezetésével, amikor kimerültek a hagyományos monetáris eszközök lehetőségei. Bár a folyamat elején a piac némi aggodalommal figyelte a lépéseket, tartva a forint drasztikus gyengülésétől, az akkor fennálló, kedvező globális pénzpiaci folyamatok jelentősen fékezték a hazai deviza leértékelődését, és az MNB is kiválóan menedzselte a különböző eszközök alkalmazását – olvasható az Equilor elemzésében.