Orbán: Európa tüdőn lőtte magát, levegőért kapkodik

Hírek2022. júl. 15.Sz.A.

A szankciók jobban fájnak az európai gazdaságnak, mint Oroszországnak, az Európai Unió tüdőn lőtte magát a szankciós politikával. Le kell ülni az oroszokkal, és tárgyalni a tűzszünetről és a békéről. A katásoknak is be kell látni, hogy összefogásra, nem pedig széthúzásra van szükség a háborús körülmények és a nyugdíjkassza fenntarthatósága miatt - mondta Orbán Viktor a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában.

Európában háborús árak vannak, beléptünk a háborúk korába. Észnél kell lenni, hogy ne terjedjen át hozzánk is a konfliktus, amelynek része, hogy a gazdaságban is háborús körülmények alakultak ki - fogalmazott Orbán Viktor kormányfő a Kossuth Rádióban.

Mint mondta, megváltozik minden, amihez eddig hozzászoktunk. Az európai élet alapfeltételeit semmi sem kérdőjelezte meg, de most két területen is küzdeni kell.

Egyrészt az energiáért, a megfizethető rezsiért, másrészt a munkáért lesz harc. Az európai gazdaság teljesítménye csökken, mindenki becsülje meg a jelenlegi munkahelyét - fogalmazott.

A szankciós politika tarthatatlan

Az áram ára ötszörösére, a gázé hatszorosára emelkedett, ami mutatja, hogy a szankciós politika ellenkező hatást váltott ki, mint tervezték.

Egyrészt nekünk, Európának fáj jobban, nem pedig az oroszoknak. Másrészt az sem vált be, hogy a háború lezárása felé vinné Moszkvát, ehelyett a konfliktus jól láthatóan elhúzódik.

Eleinte azt hittem, hogy lábon lőttük magunkat a szankciókkal, de most azt látom, hogy tüdőn lőttük magunkat, levegőért kapkodik Európa

- tette hozzá.

Energiaválság, rezsicsökkentés

Jó 700 millió köbméter gázt kell beszereznie Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszternek, és a hazai energiatermelést is emelni kell. Ennek céljából több lépést is tett a kormány: többek között a Mátrai Erőműben a tartalékba helyezett blokkokat aktiválták, és az átlagos fogyasztás feletti mennyiségért mostantól már piaci árat kell fizetni.

- Aki átlag felett fogyaszt, lássa be, hogy ki kell fizetnie a teljes árat, különben az egész rezsicsökkentést fel kellene adni - tette hozzá.

Magyarországon az átlagos áramfogyasztás 210 kilowatt, a gázé pedig 144 köbméter havonta, aki efelett fogyaszt, piaci árat kell fizetnie.

Nyugat-Európában a rezsi kisebb arányt képvisel a kiadásoknél, mert magasabbak a fizetések,nálunk azonban a családi kiadásokból magasabb arányt emészt fel a rezsi díja, ezért kellett bevezetni annak idején a rezsicsökkentést.

Ám most, hogy háborús állapotok és háborús árak vannak, nem tudjuk megengedni, hogy mindenkinek fenn lehessen tartani az eddigi rezsicsökkentést

- mondta a kormányfő.

Az energiaárakkal kapcsolatban kiemelte: Magyarország az első pillanattól kezdve ellenezte a szankciókat, mert nem segítenek Ukrajnának, és rossz az Uniónak, gyakorlatilag"kinyúvasztják" az európai gazdaságot.

- Be kell látni, hogy meg kell változtatni a szankciós politikát: le kell ülni az oroszokkal, erre a helyzetre csak a tűzszünet, majd a béke lehet a megoldást - tette hozzá a kormányfő.

A Kata átalakítása a nyugdíjrendszer miatt szükséges

A kata átalakításával kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy egyetért a módosítással.

- Az elején nem is volt semmi baj, mert a katát választók 90 százaléka csak magánszemélyeknek számlázott, majd egyre több cég választotta ezt a formát - mondta.

A háborús logikával gondolkozva nem fér már bele a kata eddigi formája, elsősorban a nyugdíjrendszer fenntartása miatt.

A kata kiskapukat bezártuk, szeptember 25-ig nyilatkozhatnak az érintettek, hogy milyen adózási formát választanak

- fogalmazott a kormányfő.

A háborúról szólva kiemelte: Kína lehet a helyzet egyik nyertese, mert olcsóbban kapja az energiát, de a Soros Györgyhöz hasonló üzletemberek is nyernek a háborún.