Ukrajna déli részén a leggyorsabb az orosz előrenyomulás - térképen az orosz-ukrán háború

Elemzések2022. márc. 1.Dajkó Ferenc Dániel

Ukrajna déli részén a Fekete-tenger partvidékén folyamatos az orosz előrenyomulás Odessza és Mariupol irányába. Mariupol megszerzése után az oroszok elfoglalták Bergyanszk kikötővárost, illetve elindultak a zaporizzsjai atomerőmű felé. Jelenleg nem lehet biztosan tudni, hogy kinek a kezén van az erőmű. Herszon városát körülzárták. A keleti és az északi frontokon jelentősebb elmozdulás nem történt. Nagyon erős az ukrán ellenállás. Harkovot rakéta-sorozatvetőkkel lőtték. Egyre kiterjedtebbek az orosz légitámadások. Az oroszok azt állítják megszerezték a teljes légifőlényt.

A jelentősebb városok továbbra is ukrán kézen vannak

Múlt hét csütörtök óta zajlik háború Hában. Az orosz csapatok eddig lassabban haladnak, mint amire a nyugati szakértők eredetileg számítottak, de így is az  tapasztalható, hogy napról-napra egyre több területet szereznek meg. A legjelentősebb városok továbbra is ukrán kézen vannak és rendkívül intenzív, illetve eddig sikeres az ukrán ellenállás. Ez a helyzet azonban bármikor megváltozhat, ha az oroszok néhány stratégiai ponton áttörést érnek el. Az orosz haderő váltakozó intenzitással támad, de eddig igazán nagy offenzívára főképp délen került sor.

Elérték a zaporizzsjai erőművet

Délen Oroszország a Fekete-tenger felől és a szárazföldön egyszerre támadja a fontos kikötővárosokat. A Krím-félsziget felől folyamatos az orosz előre nyomulás, kelet felé először Melitopol városát szerezték meg, majd legutóbb Bergyanszk kikötőváros is a kezükre került. Így az orosz erők egyre közelebb kerülnek hozzá, hogy körbezárják Mariupolt. Mariupol egy stratégiai jelentőségű kikötőváros Donyeck megyében, közel a szakadár köztársaságokhoz. A legfrissebb hírek alapján kedden az oroszok már Bergyanszk felől is megközelítették Mariupolt, így lassan bezárul az ostromgyűrű.Mariupol ellen már eddig is hajtottak végre légitámadásokat, illetve a tenger és Donyeck szakadár köztársaság felől folyamatosan támadás alatt áll.Melitopol elfoglalása után az orosz csapatok északi irányba is offenzívába kezdtek és megközelítették a zaporizzsjai atomerőművet. A zaporizzsjai erőmű 6 blokkjával Európa legnagyobb és egyben legrosszabb állapotban lévő atomerőműve. Az oroszok azt állítják, hogy már átvették az irányítást az erőmű felett, azonban az ukrán fél állítása szerint továbbra is ukrán ellenőrzés alatt áll az atomerőmű. Ilyen és ehhez hasonló, egymásnak ellentmondó információk egyébként rendszeresen érkeznek Ukrajnából, ezért nagyon nehéz pontos képet alkotni az ukrajnai helyzetről.

Frissítés: Oroszország március elsején még nem vette át az irányítást a zaporizzsjai erőmű felett, azonban a március 3-ról március 4-re péntekre virradó éjjel folyamán az orosz erők tűz alá vették az atomerőműhöz tartozó épületeket (magukat az erőművi blokkokat nem), majd ténylegesen átvették az irányítást az erőmű felett. A reaktor blokkok nem sérültek meg, nukleáris baleset nem történt, a sugárzási szint nem növekedett meg. A hírek alapján a hat blokkból jelenleg egy termel áramot. Jelenleg a szomszédos városban Energodarban zajlanak a harcok.

Ukrajna déli részén a legyorsabb az orosz előrenyomulás. A térképen a pirossal jelölt városok már orosz kézre kerültek. A piros szegélyű háromszögek az orosz légitámadások - rakétatámadások helyét jelzik. Herszon városát körülzárták az orosz csapatok. A bézs színnel jelölt területeken jelentős az orosz jelenlét, vagy már meg is szállták azokat a területeket az orosz csapatok. A sárga négyszög a zsaporizzsjai atomerőművet, a fehér alapon kék horgony pedig Ochakiv ukrán hadikikötőt jelöli. Lilával a két szakadár köztársaság területét jelöltük. Az orosz csapatmozgások főbb irányait a piros nyilak, míg a fehérorosz csapatokét a zöld nyilak jelzik.

Újra folyhat víz a Dnyeperből a Krím-félszigetre

A Krím-félszigetről nyugati irányba induló csapatok a Dnyeper partján fekvő Nova Kakhova városát szállták meg. Ez a település azért fontos, mert a Krím vízellátását egy, a Dnyeper folyóból induló csatorna biztosítaná, azonban Ukrajna korábban elzárta ezt a csatornát. Nova Kakhovka elfoglalása által Oroszország immár hozzáfér ehhez a csatornához. A csatornát elzáró műtárgyat azóta felrobbantották, így újra folyik víz a Dnyeperből a Krím-félsziget felé.

Bekerítették Herszont

Az összecsapások most a Fekete-tenger partján fekvő Herszonnál folynak. A várost az orosz csapatok bekerítették és már Herszon külterületein zajlanak a harcok. Ha Herszon elesik és orosz kézre kerül, akkor Oroszország számára szabaddá válik az út Odessza felé. Herszon ostromával párhuzamosan az orosz csapatok egy része továbbvonult a közeli Mykolaiv-ba, így már az a város is közvetlen támadás alatt áll.Odesszát most a tenger felől támadják, illetve több légicsapás is érte a várost. Hogy a tenger felől könnyebb legyen elzárni Odesszát, az orosz haditengerészet elfoglalta a Fekete-tengeren fekvő stratégiai fontosságú Kígyó-szigetet is, valamint az orosz légierő még a háború első napján súlyos légicsapást mért a közeli Ochakiv hadikikötőre.

Frissítés: Herszont a cikk írása óta elfoglalták az orosz csapatok.

Rakéta-sorozatvetőkkel lőtték Harkovot

Az ország keleti felén Konotop városa elméletileg orosz kézen van Szumit pedig körülzárták, de még ukrán ellenőrzés alatt áll, azonban 100 százalékos biztonsággal ebben az esetben sem lehet semmit kijelenteni. Mindkét város környékén továbbra is zajlanak harcok.

Nagyon véres küzdelem zajlik eközben az orosz-ukrán határ közelében fekvő Harkovban, Ukrajna második legnagyobb városában, az ukrán fegyvergyártás egyik központjában. A hétvége során az orosz csapatok néhány egysége rövid időre be is jutott Harkov belvárosába, azonban az ukránoknak alig fél nap leforgása alatt sikerült megtisztítani az oroszoktól a várost. A hétfői nap folyamán az orosz rakétatüzérség Grad rakéta-sorozatvetőkkel brutális rakéta tüzet zúdított a városra. Emellett a légitámadások is rendszeresek Harkovban. A Harkov elleni támadások azóta tovább folytatódtak. A keddi napon az orosz erők rakétatámadást intéztek a harkovi regionális közigazgatás épülete ellen. Emellett több transzformátort is megsemmisítettek Harkovban, így a városban akadozik az áramszolgáltatás.

Csernyihiv továbbra is kitart

Északon, Fehéroroszország felől eközben a Dnyeper nyugati partján az oroszok elfoglalták Csernobilt és így akadály nélkül megközelítették Kijevet. A Dnyeper keleti partján nehezebb a helyzet. Ugyan immár ebből az irányból is elérték az orosz csapatok az ukrán fővárost, azonban a fehérorosz határ és Kijev között fekvő Csernyihivet egyellőre nem sikerült megszerezniük, így a Kijevet keletről megközelítő csapatok hátában továbbra is ott van az ukrán hadsereg. Ennek fényében nem meglepő, hogy Csernyihivben is intenzív harcok folynak és a levegőből is támadják a várost. Amennyiben Csernyihiv elesik, akkor az oroszoknak már semmi nem állja útját, hogy zavartalanul biztosíthassák a Kijevet ostromló csapatok utánpótlását.

Belarusz is belépett a háborúba

Fehéroroszország is belépett a háborúba. A belarusz csapatok kedden késő délután a csernyihivi régióban átlépték a fehérorosz-ukrán határt és behatoltak Ukrajna területére.

Kijevben az ostromra készülnek

Kijevből egyébként sok egymásnak ellentmondó hír érkezik. Annyit biztosan tudunk, hogy rövid időre egyszer már benyomultak a városba az orosz erők, azonban az ukránok úgy tűnik visszaverték a támadásukat. Így Kijev jelenleg is ukrán irányítás alatt áll. Az orosz erők eközben folyamatosan gyülekeznek Kijev alatt és egyes hírek szerint már körbe is zárták a várost, az ukrán vezetés azonban cáfolja, hogy bekerítették volna Kijevet. A nyugati műholdfelvételek eközben arról tanúskodnak, hogy több tíz kilométeres orosz katonai konvojok haladnak az ukrán főváros felé. A városban az ukrán véderők eddig sikeresen ellenálltak az orosz támadásnak és folyamatosan az ostromra készülnek. Az utcákon barikádok, tankakadályok sorakoznak. A lakosság a rendszeres légitámadások, dróntámadások miatt az óvóhelyeken, a metróállomásokon, pincékben, alagsorokban húzza meg magát. A hivatásos katonák mellett sok önkéntes is fegyvert fogott, hogy megvédje a városát. Habár egy hőerőművet felrobbantottak az oroszok, egyenlőre van áram és tiszta víz is a városban.

Intenzív ukrán ellenállás

Az oroszok eközben mindenhol intenzív ellenállásba ütköznek, Ukrajna nyugati felében pedig folyamatosan készülnek a harcokra. Lembergben elkezdték bedeszkázni a templomok ablakait, az utakon ellenőrző pontokat állítottak fel és torlaszokat emeltek, önkéntesek pedig sokan molotov koktélt gyártanak.

Teljes orosz légifölény?

Az orosz légitámadások - rakétatámadások folyamatosak, intenzívek és mostanra az egész ország területére kiterjedtek. Oroszország állítása szerint megszerezték a teljes légifölényt Ukrajnában és a teljes ukrán légteret az ellenőrzésük alá vonták. Habár valóban jelentős fölényben van az orosz légierő és tényleg súlyos csapásokat mértek az ukrán légierőre, illetve a repterek nagyrészét elfoglalták, vagy elpusztították, azonban ezt az állítást óvatosan kell kezelni. Az ország nyugati felében erősen megkérdőjelezhető, hogy valóban teljesen ellenőrzik az oroszok az ukrán légteret, arról nem is beszélve, hogy több hír is érkezett arról hogy az ukránok sikeres dróntámadást hajtottak végre orosz konvojok ellen, és az ukrán légvédelmet sem sikerült megsemmisíteni.

Emberek százezrei menekülnek a háború elől

A harcok Kárpátaljától és Magyarországtól továbbra is messze zajlanak. A Kijevtől nyugatra eső területekre még nem sikerült behatolnia az orosz csapatoknak. Az ukrán-magyar határon ettől függetlenül nagyon is érzékelhetőek a háború hatásai. A harcok borzalmai elől menekülve százezrek indultak útra nyugat felé és tömegével érkeznek a menekültek Lengyelországba, Szlovákiába, Romániába, Moldáviába, és Magyarországra is. Hazánkba már most több tízezer menekült érkezett, többnyire nők és gyermekek, a napokban pedig valószínűleg még többen keresnek hazánkban menedéket. A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei lakosság és a helyi önkormányzatok is segítik a menekülőket, illetve a helyszínen vannak a magyarországi szeretet szolgálatok is. A magyar kormányzat, civilek, számos hazai önkormányzat és rengeteg magyarországi cég, hazai szervezet egyaránt segíti a háborús menekülteket. Az ország minden pontjáról érkeznek adományok.

Az ukrán-magyar határ közelében eközben folyamatosak a Magyar Honvédség csapatösszevonásai. A legutóbbi hírek alapján most már Hódmezővásárhelyről és Győrből is elindultak a Honvédség konvojai.