Uniós bérháború – élmezőnyben a magyar bérdinamika

Elemzések2021. szept. 22.Harsányi Péter

Az első negyedévben az egész Európai Unióban Magyarországon bontakozott ki az egyik leggyorsabb béremelkedési dinamika. A nyolc százalékos éves átlagbér emelkedés reális.

A hatékony válságkezelésnek és a támogató gazdaságpolitikának köszönhetően továbbra is Magyarországon figyelhető meg az egyik leggyorsabb béremelkedési ütem az Európai Unióban.

Az első negyedévben éves alapon több mint 8 százalékkal emelkedtek hazánkban a fizetések az eurostat adatai alapján. Ezzel meghaladjuk 2,6 százalékos uniós átlagot, illetve megelőzzük a többi visegrádi országot.

Átlagbérek éves változása, 2021 első negyedév, százalék

Forrás: eurostat, növekedés.hu

Az átlagbérek az MNB és több kereskedelmi bank előrejelzése alapján idén, jövőre és 2023-ban is nagyságrendileg 8 százalékkal emelkedhetnek évente. Vagyis jó negyedével lehetnek magasabbak három év múlva a fizetések.

Ezzel a dinamikával jelentősen felülmúljuk az uniós béremelkedési ütemet. Folytatódhat tehát a bérfelzárkózásunk a nyugat-európai országokhoz. Erre szükség is van, hiszen az euróra átszámolt munkabérek még mindig alacsonyak idehaza uniós összevetésben.

Mi segíti a magyar bérek emelkedését?

Az átlagbérek emelkedését az elmúlt időszakban támogatta a helyreálló munkaerőpiac, a minimálbér és a garantált bérminimum megemelése, valamint az egészségügyi dolgozók és a tanárok bérfejlesztése.

A második félévben több ágazatban munkaerőhiány lép fel, ami szintén felfelé segíti a fizetéseket.

A nemzetgazdasági beruházási ráta 29 százalékra emelkedik, mely az egyik legmagasabb érték az EU-ban. A foglalkoztatottság csúcson van, melyet dinamikus béremelkedés kísér. Ennek fényében lendületesen bővülhet a lakossági fogyasztás is.

Egy ilyen környezetben megnő a vállalatok munkaerő iránti kereslete, másfelől a meglévő munkaerőt is jobban megőrzik a cégvezetők.

Ipar

A magyar ipar 2020 őszére kilábalt a válságból és azóta további bővülést mutat.

Az ágazat teljesítménye az idei évben akár 15 százalékkal is növekedhet.

Az eurózónában is történelmi magasságokban vannak az előremutató feldolgozóipari beszerzési menedzserindexek, melyek szintén kedvező nemzetközi tendenciákat sejtetnek. Ennek eredményeképpen az iparban dolgozók bére az uniós országok döntő többségében tovább emelkedik.

Ipari átlagbérek éves változása, 2021 első negyedév, százalék

Forrás: eurostat, növekedés.hu

Építőipar

Az építőipart hazánkban és Európában is munkaerőhiány jellemzi. Már ez önmagában elegendő lenne egy dinamikus béremelkedéshez.

Az országok azonban világszerte infrastrukturális beruházásokkal próbálják élénkíteni a koronavírus-válságból kilábaló gazdaságokat. Ez extra munkaerőpiaci keresletet generált, ami a bérek további emelkedését okozza.

Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége szerint az képzett szakmunkások bére még lendületesebben emelkedik, mint a segédmunkásoké.

A magyar építőiparban 2021 első negyedévében 8,5 százalékkal nőttek az átlagbérek éves alapon.

Építőipari átlagbérek éves változása, 2021 első negyedév, százalék

Forrás: eurostat, növekedés.hu

Szolgáltatások

Emelkedtek a szolgáltató szektorban is az átlagbérek. Mindezt fűtötte az IT ágazatban tapasztalható munkaerőhiány és a pénzügyi szektor bővülése.

A hazai szolgáltató szektorban 6,6 százalékkal nőttek az átlagkeresetek az első negyedévben éves alapon. Ez a dinamika több mint a duplája az uniósnak.

A szolgáltató szektor ráadásul az uniós átlaghoz képest korábban újranyitott Magyarországon. Ennek következtében gyorsabb a kilábalás és nagyobb a munkaerő iránti kereslet.

Átlagbérek éves változása a szolgáltató szektorban, 2021 első negyedév, százalék

Forrás: eurostat, növekedés.hu

Béremelkedés az egyes szegmensekben

Az egyes szegmensekben eltérő volt a béremelkedési dinamika az Európai Unióban. A legnagyobb béremelkedés a művészet, szórakozás és kikapcsolódás terén, a legkisebb pedig a szállítás és tárolás szegmensben bontakozott ki.

Fizetések éves változása az egyes szegmensekben, Európai Unió, 2021 első negyedév, százalék

Forrás: eurostat, növekedés.hu