Vajon ki lett Németország legnagyobb kereskedelni partnere Kína helyett?

Elemzések2024. máj. 11.F. P.

Amíg Kína volt a világ gyára, a vagyonosodó kínaiak pedig a német autókat vették, Kína uralta az első helyet Németország külkereskedelmi partnereinek listáján. Most ennek vége, több ok miatt.

Íme, a nyugati nyitás: az Amerikai Egyesült Államok csendesen megelőzi Kínát az idei évben, mint a németek fő kereskedelmi partnere. Az export és import összesített adata Németország és az USA viszonylatában 63 milliárd euró volt az idei első negyedévben, míg a német-kínai adat 60 milliárd euró alá csökkent a CNBC számításai szerint.

Amerikai növekedés, kínai válság

A helycserében több szempont is szerepet játszott az ING Research vezető makroelemzője szerint: egyrészt az amerikai gazdaság növekedése, miközben Kína korábbi növekedése lelassult, az ingatlanválság miatt pedig a vásárlóerő visszaesett, a lakossági fogyasztás óvatosabb lett.

A világ gyára szerep múlása

Kína évekig Németország legnagyobb kereskedelmi partnere volt, de az elmúlt években az USA fokozatosan zárkózott fel. A német exportnak az Egyesült Államok mindig is nagyobb piaca volt, mint Kína, a német importoldalon viszont Kína jelentősége sokkal nagyobb volt.
 
Kínából ugyanakkor a termelés egy része más ázsiai országokba települt át, más része pedig közelebb jött a felvevőpiacokhoz (például Magyarországra),
 
így a német importban fokozatosan csökken Kína szerepe.

Tudatos lépés is áll a háttérben

A folyamatban van tudatos német gazdaságpolitikai elem is: az ország csökkenteni akarta a Kínától való egyoldalú függőséget. A német gazdasági intézet, az Ifo szerint 2022 februárjában a német cégek 46 százaléka mondta, hogy függ Kínától, addig ez az arány 37 százalékra csökkent idén februárra.

Egyedi tényezők 

Kétségtelen, hogy a kínai elektromos autógyártás felfutása és az elektromos autók ottani gyors elterjedése miatt
 
visszaesett a német autók iránti kínai kereslet,
 
mérsékelve a kínai exportot, egyúttal kihívást okozva a német autóiparnak. Ugyanakkor egyedi tényezőként az amerikai-német viszonylatban megemlítendő a gáz szerepe, hisz Németország az orosz gáz importját 2022-ben megszüntette, azt többek között amerikai LNG gázzal pótolja.