100 éves magyar taxi: Íme, az utolsó Magotax kék taxi + VIDEÓ

Autó2024. máj. 11.Tarsoly Bálint

Az 1920-as években a Magyar Általános Gépgyár feladata volt a taxigyártás.

Korábbi írásainkban már több olyan egyedi, ritka és különleges klasszikusról írtunk, amik meghatározó szerepet töltöttek be nem csak a hazai, de az európai autózás történetében is. 

A Közlekedési Múzeum raktárában őrzött kocsik közül nemrég az "Első magyar Astráról" olvashatott, viszont a mai cikk veteránjaihoz korban sokkal inkább passzolnak a századforduló postakocsiai, amik a kevés magyar tervezésű és gyártású személyautó táborát színesítik: Íme, a Magyar Általános Gépgyár automobiljai, a Magomobil és a Magotax! 

Az utolsó fennmaradt Magotax "kék taxi" a Közlekedési Múzeum raktárában. Fotó: Háfra Zsolt / Klasszik Kasztni

Már az 1900-as évek elején felmerült az igény a bérkocsis ipar modernizálására, és, hogy az automobilt érdemlegesen is bevonják a közlekedésbe.

1913. december 20-án, szombaton indult útjára az első 25 darab taxi Budapesten, melyek a MARTA (Magyar Automobil Részvénytársaság Arad) emblémáját viselték. 

Az akkor érvényben lévő ipartörvény értelmében a közszolgáltatást ellátó járműveknek hazai gyártásúnak kellett lenniük, ezért az első világháború után Romániához csatolt erdélyi MARTA gépkocsikat pótolni kellett.

Ezt a feladatot 1924-től a Magyar Általános Gépgyár Magomobil jelölésű autói látták el, melyek taxi változatait egy megközelítőleg 2,1 literes erőforrással látták el és Magotax néven forgalmazták. 

A Magotax viteldíj jelző készüléke szabad jelzést mutat. Fotó: Háfra Zsolt / Klasszik Kasztni

A Klasszik Kasztni csatornájának adott videóinterjúban Hidvégi János, a Közlekedési Múzeum muzeológusa elárulta, hogy a "Lecsaplak mint a taxiórát" kifejezés is ebből a korszakból származik.

A viteldíj mérésére használt eszköz analóg módszerekkel működött, ráadásul a szabad jelzést a sofőr kézi erővel állíthatta foglaltra.

Tudomása szerint ez az egyetlen "kék" Magotax, ami sikeresen túlélte a XX. századot. Ez többek között annak is köszönhető, hogy a kommunista hatalomátvétel és azt követő államosítások idején már nem volt forgalomban. 

Nézze meg a bemutató kisfilmet, ismerje meg a magyar autózás történetét és derítse ki, hogy mi köze egy piros autónak a "kék taxihoz":