Valami egészen különös történik a kötvénypiacon

Elemzések2019. jan 8.Növekedés.hu

A decemberi nagy amerikai tőzsdei esés idején a befektetők a kötvények felé fordultak, felhajtva azok árát, így lecsökkentve hozamukat. Az év első napjaiban a folyamat azonban egészen szokatlan mérteket öltött, megdöbbentő árazást kialakítva.

Negatív kötvényhozam

Amikor a világ nagy jegybankjai eszközvásárlási programokba fogtak, vagyis fedezetlen pénzt bocsátottak a piacra, hogy élénkítsék a gazdasági növekedést és elhárítsák a deflációs veszélyt, előfordult, hogy a kötvényárfolyamok irreális szintre emelkedtek, a hozamok így igen mélyre estek. A folyamat különösen Európában durvult el 2016-ban, amikor hogy több ország 10 éves államkötvényeit is 0 hozam mellett vették, de a legelképesztőbb az volt, hogy a német kötvények (és néhány eurózónán kívüli ország kötvénye) negatív hozam mellett forgott. A befektetők úgy vettek meg egy kötvényt, hogy 10 év múlva kevesebb pénzt kapnak vissza érte, mint amennyiért vették. Felfoghatatlan, mi visz rá valakit, hogy ilyet tegyen.

Akkor még vett a jegybank

Akkor még részben magyarázható volt a dolog azzal, hogy az Európai Központi Bank az egész eurózóna GDP-jéhez mérten is grandiózus kötvényvásárlása során egyszerűen kifogyasztotta a piacról a legjobb minőségű, például német kötvényeket, és ha valaki, az EKB esetleg megteheti, hogy eleve veszteségre számítva veszi meg a kötvényt, bár valószínűtlen, hogy ezt nagy volumenben tette volna. Normális körülmények között, ha megjelenik a negatív hozam, mindenki, aki az adott papírt birtokolja, el kellene, hogy adja, hisz olyan nyereséget realizálhat vele, amelyre nem számíthatna, ha a lejáratig tartja a kötvényt. Valamiért azonban nem ez történt, legalábbis nem azonnal: hónapok teltek el addig, amíg normalizálódott a helyzet.

Újra helyzet van

Nem is foglalkoznánk ezzel a két és fél évvel ezelőtti esettel, ha most nem látnánk valami hasonlót kialakulni, pedig az Európai Központi Bank épp befejezte a kötvényvásárlást, és a japánt kivéve már más jegybankoknál sincs ilyen program. Ennek ellenére a német 10 éves államkötvény hozama most 0,15 százalékig csökkent. Ez ugyan még nem negatív, de megint felmerül a kérdés: ki az, aki ekkora, a nullától alig eltérő hozamra kötvényt vesz? Lássuk azonban, hogy is alakult ki a mostani helyzet, mi okozhatja ezt az állapotot, pláne, hogy nem csak a német és néhány másik nyugat-európai kötvény hozama esett, hanem ugyanez történik az amerikai hozamokkal (bár sokkal magasabb szinten), sőt, a régiós és így a magyar hozammal is, ami kedvező, hisz csökkenti az államadósság finanszírozásának költségét.

Részvényből kötvénybe

Amint a grafikonon is látható, a német 10 éves kötvény hozama a 2016-os negatív szintekről emelkedni kezdett, és 2018 elejére 0,8 százalékig kapaszkodott, úgy tűnt, hogy a piac normalizálódik. Ekkor azonban újra megindult a csökkenés, amit részben magyarázhatott, hogy a német részvénypiac is ekkor tetőzött, utána esni kezdett, a befektetők eladták részvényeiket, és a biztonságos, bár alacsony hozamú kötvényeket vették. A helyzet azonban csak az utóbbi 1-2 hétben durvult el, amikor 0,3 százalék alá esett a hozam. 10 éves német államkötvény hozama Ha az amerikai 10 éves kötvény mozgását nézzük, hasonló az áralakulás időben, csak sokkal ésszerűbb szinteken zajlik mindez. Ott kevéssel másfél százalék alatti hozam jelentette az extrém helyzetet 2016-ban, majd megindult az emelkedés, és a csúcsot az ősz folyamán, a részvénypiaci tetőzéssel egy időben érte el. Októberben a befektetők hirtelen menekülni kezdtek a részvényekből, és helyette kötvényt vásároltak, lenyomva a hozamot, de a hozamesés most begyorsult, miközben a részvénypiacok esése abbamaradt. 10 éves amerikai államkötvény hozama

Kína és Trump

A mostani gyors hozamesést elemzők leginkább úgy magyarázzák, hogy hirtelen pesszimizmus lett úrrá a befektetőkön a világgazdaság kilátásait illetően, attól félnek, hogy a Kínában bekövetkezett lassulás véget vet a fejlett világban évek óta tartó páratlan gazdasági fellendülésnek. A kínai lassulásért pedig jórészt az amerikai-kínai kereskedelmi háború felelős, ami azt mutatja, és erre korábban többen figyelmeztettek, hogy az amerikai elnök befelé forduló, a szabad kereskedelem útjába akadályokat emelő politikája előbb-utóbb visszaüt.

Túlzott pesszimizmus

A piac, a befektetői pszichológia hajlamos rá, hogy az eseményeket túldramatizálja, hirtelen túl sötéten lássa a jövőt, és ezért irreálisan viselkedjen. Ahogy a részvénypiacokon fújt lufik, vagy épp a kriptodevizák egy évvel ezelőtti tündöklése is irreális befektetői magatartás eredménye volt, úgy a kötvénypiacon is lejátszódhat ugyanez, csak azért tűnik ez különösnek, mert a jegybanki eszközvásárlási programok előtt ilyen nem történt: nem léteztek extrém alacsony kötvényhozamok.

Kétéves kötvényhozam

Ugyancsak érdekes jelenséget tapasztalunk, ha megvizsgáljuk a kétéves amerikai államkötvény hozamának alakulását. Tavaly ősszel 3 százalék közelébe emelkedett, amit az is indokolt, hogy intenzíven zajlott a kamatemelési ciklus, és a piac várakozása szerint 3-3,5 százalék közötti alapkamatnál ért volna véget, így két évre a kicsit 3 százalék alatti átlag reálisnak tűnt. 2 éves amerikai államkötvény hozama A Fed elnökének egy nyilatkozata után, miszerint közel az egyensúlyi kamatszint, módosulni kezdtek a várakozások, immár nem vártak 3 százalék fölötti alapkamatot a következő években, ugyanakkor decemberben sor került egy kamatemelésre, így a 2,25-2,50 közti sávba került az alapkamat. Igen ám, de a két éves kötvény hozama zuhanásba váltott, és 2,39 százalékig hanyatlott, vagyis gyakorlatilag az alapkamat szintjére. Ez azt jelenti, hogy a vevők egyáltalán nem várnak már kamatemelést, vagy ha igen, akkor két éven belül már csökkentésre is számítanak.

Válságot áraznak

Ez pedig különös, mert majdnem kizárt, hogy intenzív, negyedévenkénti emelés után váratlanul abbahagyja a kamatemelési sorozatot a Fed, ezt fokozatosan, lassítva szokták megtenni, hacsak nem áll elő válsághelyzet. Erről pedig szó sincs, de a befektetői pszichológia ezt vizionálja, így a kötvényárfolyamok vélhetően már az irracionális magatartást tükrözik, egyfajta hisztéria alakult ki a piacon, ami így vélhetően átmeneti lesz.

Hazai vonatkozás

A folyamat kedvező vonatkozása, hogy a magyar hozamok is csökkenni kezdtek. A 10 éves magyar államkötvény hozama, amely tavaly meglehetősen szélsőségesen mozgott (először 2 százalékig zuhant, majd felszaladt 4-ig), most ugyancsak gyorsan esik, jóval 3 százalék alá került. Közben a kötvényaukciókon nagy túlkereslet mutatkozik a többi futamidőre is, az 5 éves hozam 2,27 százalék, a 3 éves 1,19 százalék (miközben a kétéves lakossági állampapírra 3,25 százalékot fizetnek, tehát sokkal drágábban finanszírozza most a lakosság az államot, mint az intézmények). 10 éves magyar államkötvény hozama Összességében a kialakult kötvényhozamok olyan várakozásokat tükröznek, hogy hosszú ideig sem Amerikában, sem az eurózónában nem lesz kamatemelés. Ez irreális várakozás, ezért valószínűleg a jelenlegi anomália csak rövid ideig fog tartani, a magyar 10 éves hozam azonban reális szinten van, így akár maradhatna is 3 százalék alatt, míg máshol lezajlik majd az elkerülhetetlen korrekció. Fellegi Tamás