Valójában miért alakult ki az év botránya a videojáték piacon?

Elemzések2021. jan. 10.Valyon Tamás

A CD Projekt RED 2012-ben jelentette be a Cyberpunk 2077 című, disztópikus játékot, ami a Mike Pondsmith által 1988-ban megalkotott asztali szerepjátékon, a Cyberpun 2020-on alapult. A lengyel játékfejlesztők az abban megismert világot helyezték át és gondolták tovább programjukban, egy nyílt világú videojáték formájában.

A közösség, főleg a CD Projekt RED korábbi munkáira, a Witcher-trilógiára alapozva már azelőtt elkezdték az egekbe magasztalni, azaz hype-olni a játékot, hogy egy másodperc kész lett volna belőle, és ebbe a fejlesztők is partnerek voltak, főleg a megjelenés előtti időszakban.

De hogyan történhetett meg az, hogy egy program, amit már láthatatlanban az évtized játékának kiáltottak ki, az év legnagyobb botrányát hozta el az iparban? Egy olyan méretű botrányt, ami napok alatt tönkretette a CD Projekt RED makulátlan hírnevét.

A Marcin Iwiński és Michał Kiciński által 1994-ben alapított CD Projekt eredetileg csak játékterjesztéssel és lokalizációval foglalkozott. 2002-ben alapították meg a cég játékfejlesztéséért felelős divízióját, a CD Projekt RED-et.

A stúdió első programja a 2007-ben megjelent, Andrzej Sapkowski Vaják (lengyelül: Wiedźmin) című könyvsorozatán alapuló The Witcher lett.

A CD Projekt idén decemberig főleg a GoG disztribúciós oldalból, illetve Witcher-szériából élt, csupán ennek három fő epizódját (The Witcher, The Witcher 2: Assassins of Kings és The Witcher 3: Wild Hunt) és néhány kisebb mellékágat (The Witcher Adventure Game, The Witcher Battle Arena, Gwent: The Witcher Card Game és Thronebreaker: The Witcher Tales) készített el, játékfejlesztői portfóliójuk ennyiben ki is merült.

Természetesen semmilyen róka nem nyúzható az örökkévalóságig, és a lengyel csapat sem akart az idők végezetéig Ríviai Geralt világával foglalkozni. Ezért már 2012-ben leültek Pondsmith-tal konzultálni egy Cyberpunk-játékkal kapcsolatban.

Pondsmith világa mellett olyan művek inspirálták a Cyberpunk 2077-et, mint a Szárnyas fejvadász című mozifilm, a Páncélba zárt szellem című japán anime, illetve két videojáték, a System Shock és a Deus Ex.

A Cyberpunk 2077-et be is jelentették a nagyközönségnek 2012-ben, de a pre-produkciós munkálatok, vagyis a tényleges fejlesztés csak 2016-ban, a The Witcher 3: Wild Hunt – Blood and Wine című kiegészítő befejezése után indultak el. Ekkor 50 ember kezdett dolgozni a programon.

Az ezt követő négy évben a játékkal kapcsolatos elvárások és a várakozás jelentősen nőtt, főleg azután, hogy 2018-ban először mutatták meg a Cyberpunk 2077-et mozgásban, egy évre rá pedig kiderült, hogy a Mátrix-filmek sztárja, Keanu Reeves is szerepet vállalt a történetben.

A játék iránti lelkesedést jól jelzi, hogy 2019 nyarától 2020. december 10-ig, azaz a megjelenés napjáig 8 millióan rendelték elő. Az előrendelők 74 százaléka digitálisan vásárolta meg a Cyberpunk 2077-et.

Azonban az előzetes rajongás nem a programnak, hanem a CD Projekt RED eddigi üzletpolitikájának és a Witcher 3 sikerének szólt.

A lengyel cég közkedvelté vált vásárlóbarát felfogásával, emellett játékaik remekül sikerültek, főleg az említett Witcher 3. Legalábbis történet, karakterek és játékélmény szempontjából, mert technikai oldalról mindhárom Witcher borzalmas állapotban volt a megjelenés napján.

Mindeközben a Cyberpunk 2077 fölött gyülekeztek a sötét felhők, bár ekkor még senki sem gondolta, hogy ennek mindent elsöprő hurrikán lesz a vége.

Egykori alkalmazottak számoltak be arról a The New York Timesnak, hogy már a Witcher első részének a fejlesztése is kaotikus volt.

A vezetőket ügyes üzletembereknek, történetmesélőknek és művészeknek írták le, akiknek a lelkesedése a videojátékok iránt sokszor túlnőtt a technikai és mérnöki szükségleteken. Ez pedig megmutatkozott a Cyberpunk 2077 fejlesztésénél is.

Miközben a játék producere, Richard Borzymowski már 2018-ban azt állította, hogy a program akkori állapotában végigjátszható, több iparági pletyka is arról számolt be, hogy ez nem feltétlen fedi a valóságot. Ugyanígy a „hiper testreszabhatóság” és a „végtelenségig felfedezhető világ” reklámszavak is üresek voltak.

A lengyel játékfejlesztés belső köreiben már 2019 elején arról beszéltek, hogy a CD Projekt RED jócskán elmaradt a fejlesztési ütemtervtőlhála a belső konfliktusoknak, a hozzá nem értésnek, a rossz előre tervezésnek, a lehetetlenül szűk határidőknek és a dolgozók túlterheltségének, akik heti hat napot voltak kénytelenek dolgozni.

Mindezt alátámasztott az, hogy a Cyberpunk 2077-et (akárcsak korábban a Witcher 3-at) több ízben is elhalasztották. Az eredeti megjelenési dátum 2020. április 16-a volt, ezt követte szeptember 17-e, november 19-e és végül december 10-e. Az utolsó halasztásnál röppent fel az a pletyka, amely szerint a játék PlayStation 4-re és Xbox One-ra érkező változata játszhatatlan állapotban van, és emiatt kellett eltolni a megjelenést.

Mindennek a tetejében a CD Projekt vezérigazgatója és elnöke, Adam Kicinski idén november 26-án tett egy szerencsétlen kijelentést:

a Cyberpunk 2077-ben olyan jelentéktelen technikai hibák lesznek, amiket a játékosok többsége észre sem fog venni.

Ezzel elérkeztünk december 10-hez, a megjelenés napjához, amikor lecsapott a hurrikán.

A játékosok ugyanis észrevették a hibákat.

Bár PC-n, PlayStation 5-ön és Xbox Series X/S-en sem lett hibátlan a program, a leköszönt konzolgeneráció gépein, azaz a PlayStation 4-en és az Xbox One-on a játék szinte játszhatatlan volt.

Mivel még mindig szignifikánsan többen használják a leköszönt generáció konzoljait, mint az újakat, a vásárlók jelentős százaléka szembesült a Cyberpunk 2077 rossz állapotával.

De csak a megjelenés napján, ugyanis a CD Projekt gondosan eltitkolta a hibákat. A pletykákra, amely szerint a régi konzolokon problémás a játék, nem reagált.

A sajtónak és az influencereknek pedig a PC-s változatot küldte el tesztelésre, a játék ugyanis ezen a platformon futott a legjobb minőségben és a legstabilabban. Azóta több online magazin is jelezte, például az amerikai IGN, hogy kértek konzolos változatokat is a játékból tesztelésre, ám ezeket sosem kapták meg a CD Projekt ígérete ellenére.

A megjelenés után felháborodott játékosok sokasága követelte vissza a pénzét, a sajtó pedig a Cyberpunk 2077 botrányával van tele. Mémek ezrei gúnyolják a programot és a fejlesztőket, a Youtube-on több száz videó mutatja be, milyen hibáktól hemzseg a program.

S mindeközben a CD Projekt néhány perrel is szembenézhet.

A kiadó egyik befektetőjeMikołaj Orzechowskit a blogján tette közzé, hogy ügyvédjével már vizsgálja a körülményeket, és felszólította a többi befektetőt is arra, hogy tegyenek hasonlóképpen. Ha pedig szükségét látják, akkor csoportos keresetet nyújtanak be a CD Projekt ellen.

Mellettük a Wolf Haldenstein Adler Freeman & Herz LLP nevű New York-i ügyvédi iroda is vizsgálatot indított a CD Projekt ellen, és hajlandó segíteni bárkinek, aki veszteségeket szenvedett el a Cyberpunk 2077 botránya miatt.

Márpedig komoly veszteségek érték a céget és befektetőit. A játék megjelenése előtt még a Ubisoft értékpapírjait is maga mögé utasító részvények két hét alatt 443 zlotyról 265 zlotyra zuhantak vissza. Az értékpapírok jelenleg egymilliárd dollárral érnek kevesebbet, mint a Cyberpunk 2077 előtt.

A tűzoltás persze megkezdődött.

A CD Projekt hivatalos közleményben kért elnézést azért, hogy nem közölték senkivel sem, milyen állapotú lesz a játék a leköszönt konzolgeneráción.

Emellett hajlandóak bárkinek visszafizetni a játék árát, amiben a Microsoft és a Sony is partner – bár utóbbi végül elállt ettől, és inkább ideiglenesen levette a Cyberpunk 2077-et a PlayStation Store kínálatából.

Mi több, a CD Projekt odáig ment, hogy ha valaki fizikai formában vette meg a játékot, és a bolt, ahol megvásárolta, nem hajlandó azt visszavenni, akkor a cég maga adja vissza a pénzt.

Mindezek mellett a CD Projekt RED igyekszik kijavítani a Cyberpunk 2077-et minden platformon. A megjelenést követő tíz napban öt javítás, úgynevezett bugfix érkezett, ezek mindegyike több gigabájtot nyomott.

Emellett a fejlesztők januárra és februárra is ígértek egy-egy nagy patch-et. Ezek – kiindulva a Witcher-trilógia patch-eiből – nem csak, hogy javítják majd a programhibákat és a teljesítményt, de valószínűleg itt-ott át is alakítják a játékot.

Mit jelent ez végül a CD Projektre nézve?

Presztízsveszteséget mindenképpen. Az eddig makulátlan megítélésű cég jó híre napok alatt szertefoszlott a vásárlók, és valószínűleg a befektetők körében is, illetve az olyan partnerek, mint a Sony, szintén csalódásukat fejezték ki.

A visszafizetések és az értékpapírok értékének esése pénzügyi oldalról lehet visszás, bár ebben az esetben talán szépíti a helyzetet az, hogy a program még a botrány ellenére is jól fogy. A játék 13 millió példányban kelt el.

A presztízsveszteség viszont így is komolyan kihathat a CD Projekt RED jövőbeli programjaira, így a Cyberpunk 2077 tervben lévő kiegészítőire és letölthető tartalmaira, a 2021-ben érkező többjátékos módra és persze a lehetséges negyedik Witcher-játékra.