Válságos idők elé nézhetnek Liszicsanszk ukrán védői - régóta tervezett célját érte el Oroszország

Elemzések2022. jún. 30.Dajkó Ferenc Dániel

Súlyos rakétatámadás érte Mykolaivot tegnap, a háború 126. napján. Stratégiai fontosságú ukrán utánpótlási vonalat vágott el az orosz hadsereg. Elszigetelték Liszicsanszkot. Két új taggal bővülhet a NATO és nőhet az amerikai katonai jelenlét Európában. Zelenszkij újabb nehézfegyvereket kért a NATO-csúcson. Mutatjuk a tegnapi nap legfontosabb eseményeit az ukrajnai háborúval kapcsolatban.

Súlyos rakétatámadás Mykolaiv ellen

Szerdán, az Ukrajnában zajló háború 126. napján tovább folytatódtak az intenzív orosz rakétatámadások. Dél-Ukrajna nyugati részén, Mykolaiv stratégiai fontosságú, folyami kikötővárosára 8 rakétát lőttek ki az oroszok. Mykolaiv, az oroszok által a háború legelején elfoglalt Herszontól nyugatra az első komolyabb nagyváros, jelenleg ukrán kézen van és körülbelül egy hónapja innen indított az ukrán hadsereg egy komolyabb ellentámadást, amit azonban az orosz erők feltartóztattak. Azóta folyamatosan lövik Mykolaivot. Ha az orosz hadsereg Odessza ellen vonulna elkerülhetetlen lenne Mykolaiv elfoglalása, ezért van rá esély, hogy az oroszok a támadásokkal egy esetleges későbbi ostromot készítenek elő. A mostani rakétatámadás elsősorban a város kikötője ellen irányult, de egy bérház is megsérült közben. Herszonból egyébként tegnap arról érkezett hír, hogy az oroszok a keddi nap folyamán őrizetbe vették/elrabolták a város polgármesterét.

Oroszország fontos útvonalat vett blokád alá

Eközben tovább zajlottak a harcok a háború gócpontjában a Donyec-medencében. A fő célpont továbbra is a nemrég elfoglalt Szeverodonyeckkel szomszédos Liszicsanszk. Ez az utolsó nagyváros Luhanszk megyéből, ami még ukrán kézen van. A terület kormányzója, Szerhij Hajdaj, aki még korábban elhagyta a megyét, tegnap azt nyilatkozta, hogy a Liszicsanszki helyzet hasonló, mint egy hónapja Szeverodonyeckben volt, ami azt is jelentheti, hogy valóban fogy a levegő az ukrán védők körül. 

Ezt alátámasztja az orosz hírügynökségek szerdai közleménye, ami alapján az oroszoknak sikerült elérni a hetek óta tervezett céljukat, azaz blokkolták a Donyeck megyei Bakhmut, más néven Artemovszk és Liszicsanszk közötti autóutat. Ez az útvonal azért különösen fontos, mert ezen vezetett a Liszicsanszkot védő ukrán katonák legfőbb utánpótlási vonala. Most hogy az orosz hadsereg elvágta ezt a csatornát is, valóban úgy néz ki, hogy magukra maradtak az ukrán katonák Ukrajna utolsó luhanszki hídfőjén. 

A térképen piros szín jelöli azt az útvonalat, amelyet most blokád alá vettek az oroszok

Bővülhet a NATO

Nem csupán Ukrajnában történtek azonban tegnap fontos események. Törökország feloldotta a korábbi vétóját, így megnyílt az út Finnország és Svédország NATO csatlakozása előtt. A NATO pedig már fel is kérte mindkét országot a csatlakozásra. Ennek az egyébként örvendetes hírnek valószínűleg Oroszország nem fog örülni és ez a lépés minden bizonnyal még tovább mélyíti az Oroszország és a NATO között lévő amúgy is feszült helyzetet.

Nehézfegyvereket kér Zelenszkij

Ezzel párhuzamosan javában zajlik a NATO csúcstlalálkozó, amelyen természetesen a magyar kormányfő is részt vesz. A NATO csúcson az elsődleges téma egyértelműen az Oroszország jelentette biztonsági kihívás. A csúcstalálkozóra online Volodimir Zelenszkij, ukrán elnök is becsatlakozott, aki további nehézfegyvereket kért Ukrajna számára. Ukrajna államfője ismét arra hivatkozott, hogy Oroszország nem fog megállni Ukrajna határainál, ha országa elbukik. Emanuel Macron, francia elnök arról biztosította Ukrajnát, hogy a nyugati hatalmak addig fogják támogatni Kijevet, ameddig csak szükséges.

Nő az amerikai katonai jelenlét

Fontos bejelentést tett az Egyesült Államok is a csúcstalálkozón. Új katonai főhadiszállást hoznak létre Lengyelországban és további szárazföldi, légi és tengeri erőket telepítenek Európába. 

Szankciókat fontolgatnak a G7 országok

Kiemlet tegnapi hír továbbá, hogy a G7, tehát a 7 legnagyobb gazdasági erővel bíró demokratikus ország csoportja megállapodott abban, hogy megvizsgálják a bizonyos ár felett eladott orosz olaj szállításának tilalmát.