Átveszi Csehország az uniós elnökséget, megszólalt a nagykövet, mi változik

Hírek2022. jún. 30.Sz.A.

A második világháború óta a legnagyobb menekültválság kezelése, az orosz energiától függetlenedés és a jogállamiság is szerepel a cseh soros uniós elnökség legfontosabb céljai között - mondta el Bial Tibor, a Cseh Köztársaság budapesti nagykövete a Magyar Közgazdasági Társaság szakmai fórumán.

Július elsején második alkalommal veszi át a Cseh Köztársaság az Európai Unió soros elnökségét, ezúttal Franciaországtól. Először a 2009-es válság idején vitték a feladatot, most pedig ismét egy nagyon nehéz időszakban látják el az EU elnökségét.

Azzal, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát, megbontotta a régi rendet. Rávilágított az EU védelmi képességeinek kihívásaira, hiányosságaira.

Erkölcsi kötelességünk, hogy Ukrajnában mihamarabb béke lehessen, és közös pontokat találhassunk az ukrajnai menekültek megsegítésére

- mondta el Bial Tibor, a Cseh Köztársaság budapesti nagykövete a Magyar Közgazdasági Társaság szakmai fórumán.

A nagykövet öt pontban foglalta össze a cseh soros elnökség prioritásait:

1. Egyik legfőbb cél, hogy a második világháború után kialakult legnagyobb menekültválságot Európa kezelni tudja. Az ukrajnai háború utáni helyreállításhoz a megfelelő források átcsoportosítása a menekültek által leginkább érintett országok megsegítésére. Az EU keleti határszakasza nagy nyomásnak van kitéve - Lengyelország, Szlovákia, Magyarország, Csehország és Románia rengeteg menekültet fogad be.

2. Kiemelten fontos pont az energiabiztonság kérdése, az orosz nyersanyagoktól függetlenedés. Ide sorolható az energiamix változtatása, vagyis a megújuló energiaforrások arányának növelése úgy, hogy ne érződjenek rövid távon negatív társadalmi hatások.

3. Európa védelmi képességeinek megerősítése az orosz agresszió miatt. Ide tartozik a kiberbiztonság javítása is. Az informatika, a kibertér szintén komoly hadviselési platformmá vált, ennek megerősítésére is törekedni kell.

4. Az európai gazdaság stratégiai ellenállóképességének megerősítése úgy, hogy a szankciók nem fájhatnak jobban Európának, mint Oroszországnak.5. A demokratikus intézmények megerősítése, ebbe a kategóriába tartozik a háborús bűnök elítélése is.

Magyarországra is nagy számú, mintegy 800 ezer menekült érkezett az orosz invázió óta, nagy részük azonban csak áthalad az országon.

Bial Tibor kiemelte, hogy Csehországban már korábban is jelentős ukrán közösség élt, a háború miatt a számuk megduplázódott. Jelenleg hozzávetőleg 6-700 ezer ukrán állampolgár tartózkodik Csehországban, ennek fele menekült, ami óriási költségekkel jár.

Az uniós elnökségi célok közül kiemelte: azon dolgoznak majd, hogy minél hamarabb fegyverszünet jöhessen létre Ukrajnában.

Szeretnénk egy ukrajnai Marshall-tervet elindítani, az infrastrukturális helyreállításhoz segítséget nyújtani. Emellett szeretnénk később egy csúcstalálkozót szervezni, ahová már az ukrán elnököt is meg lehet hívni, és ahol már az újjáépítés is téma lehet

- tette hozzá.

A teljes beszélgetést ezen a linken tekintheti meg.