CIB-vezér: A lakosság kevesebb, mint 10 százalékának okozhatna gondot a hitelek törlesztése

Interjú2020. okt. 2.Harsányi Péter

A jelzáloghitelezésben már majdnem visszatért a járvány előtti szintekre a hitelezési aktivitás, a személyi kölcsönök kihelyezése ellenben 20-30 százalékkal csökkent – mondta a Növekedés.hu-nak adott interjújában Simák Pál. A CIB Bank elnök-vezérigazgatója szerint a magyar családok hiteltörlesztési képessége jobb, mint a régiós háztartásoké. Hozzátette, bár jelenleg a központi irodákban dolgozó kollégák nagy része továbbra is otthonról dolgozik, hosszútávon nagyságrendileg 60 százaléknyi irodai és 40 százaléknyi otthoni munkavégzés egy stabil, fenntartható működést biztosítana.

Meglátása szerint mennyire lehet gyors a gazdasági kilábalás Magyarországon, valamint a közép-kelet-európai régióban? Hogyan alakulhat a hazai GDP bővülési ütem idén és jövőre?

Jelenleg ez a legfontosabb kérdés. A mélypontot a második negyedévben már elértük hazai és nemzetközi szinten egyaránt. A harmadik negyedévben gyors visszapattanás jött, a vírushelyzet miatt ugyanakkor a negyedik negyedévben csökkenhet a lendület.

Magyarország vonatkozásában az alapforgatókönyvünk szerint 4,5 százalékos recessziót várunk az idei évre, melyet jövőre 4 százalék körüli visszapattanás követhet, és előreláthatóan 2022-ben érjük utol a tavaly év végi szinteket. Meglátásom szerint a régiós országokban többnyire hasonló evolúció várható a gazdasági mutatókban.

Mit gondol a kormány által bejelentett új, szelektív hiteltörlesztési moratóriumról? Mekkora terhet ró az intézkedés a bankszektorra és a CIB Bankra?

Jó megközelítés az, hogy a hosszabbítás nem minden ügyfelet, hanem egy meghatározott kört érintene. A javaslattal kapcsolatban azonban ezen a ponton még nagyon sok a nyitott kérdés, várjuk a részleteket tartalmazó jogszabály megjelenését.

A CIB Banknál az ügyfelek hány százaléka élt eddig a hiteltörlesztési moratóriummal? 

A moratórium igénybevétele eltérő a vállalati és lakossági oldalon. A vállalatok lényegesen kisebb arányban vették igénybe ezt a fajta segítséget.

A CIB Banknál azon portfólióra vetítve, melyre érvényes a moratórium, a lakossági hitelállomány 54 százaléka nem lépett ki a moratórium alól, míg a vállalati hitelállomány esetében 31 százalék van jelenleg is moratórium alatt.

Miként alakulhat meglátása szerint a hitelezési aktivitás idén és jövőre? Mennyivel növekedhet a lakossági és a vállalati hitelállomány?

A pandémiás időszak alatt a vállalati hitelállomány 2 százalékkal csökkent a magyar bankpiacon. Ez részben arra vezethető vissza, hogy a vállalati hitelmoratóriumot kevésbé vették igénybe az ügyfelek, így nagyobb arányú a meglévő hiteleiket változatlanul törlesztők aránya is. Ezzel párhuzamosan az új hitelek felvétele visszaesett.

A CIB Banknál valamivel kedvezőbb a helyzet. Nálunk 2 százalékkal bővült a kkv, 4 százalékkal pedig a nagyvállalati hitelállomány.

Nagyon bízunk abban, hogy a feldolgozóipar átvészeli a jelenlegi nehezebb időszakot és nem csökken érdemben a szegmens forgóeszközhitel-állománya. Ez azért fontos számunkra, mert a feldolgozóipari vállalatok nagyobb súllyal képviseltetik magukat a portfóliónkban.

A válság hatására jelentősen – 10 százalékkal – csökkentek a beruházások a második negyedévben, így a beruházási hitelek iránti kereslet is jelentősen visszaesett, ezt mi is tapasztaljuk.

A lakossági hitelpiacon továbbra is növekedés látható, miután a moratóriumban részt vevők magasabb aránya miatt kisebb a hitelek amortizációja. Az ügyfelek közel fele nem törleszti a hiteleit.

Emellett egyes termékekben visszatért a járvány előtti szintekre a hitelezési aktivitás. A jelzáloghitelek esetében az év eleji szintek 85-90 százalékánál járunk. A Babaváró hiteleknél is hasonlóan kedvező tendenciák figyelhetők meg. A személyi kölcsönök kihelyezése ellenben 20-30 százalékkal csökkent. Ez többnyire a megnövekedett bizonytalansággal magyarázható.

A teljes lakossági hitelpiacon a hitelállomány további bővülésére számítok, azonban az év végétől az általános moratórium kifutásával mérséklődhet a növekedés dinamikája.

Mit gondol a 2021 januárjától elérhető minősített fogyasztóbarát személyi kölcsönökről? A CIB Bank is kialakít ilyen termékkonstrukciót?

A fogyasztóbarát személyi kölcsönök bevezetését jó kezdeményezésnek tartom, ami sokat segíthet abban, hogy az ügyfelek transzparens módon összehasonlíthassák a bankok kínálatát.

Természetesen mi is szeretnénk elnyerni a minősítést, a személyi kölcsön termékünk már 90 százalékban megfelel az új kritériumoknak, legyen szó akár az árazásról, bírálati időről vagy egyéb paraméterekről. A CIB Banknál akár 6,9 százalékos kamattal (THM: 7,22) is lehet személyi kölcsönt felvenni.

Becslései szerint milyen mértékben emelkedhet meg a nem-teljesítő hitelállomány 2020 végétől az általános moratórium lejárta után?

Alapvetően nem számítunk a nem teljesítő hitelállomány számottevő megugrására a CIB Banknál. A vállalati ügyfeleknél nem látunk olyan faktort, ami jelentősen növelné a késedelmes hitelek arányát.

A lakossági oldalon azonban már sokkal nehezebb előrejelzésekbe bocsátkozni. A nemzetközi összehasonlításokból az látszik, hogy azokban az országokban, ahol az adósoknak kellett jelentkezniük a moratóriumba, sokkal alacsonyabb a résztvevők aránya. Szlovákiában például a lakossági ügyfelek megközelítőleg 10 százaléka került olyan nehéz helyzetbe, hogy igénybe kelljen vennie a hiteltörlesztési moratóriumot. Megítélésem szerint Magyarországon a lakosság ennél is jobb állapotban van, azaz a hitelfelvevők kevesebb, mint 10 százalékának okozhatna gondot a törlesztőrészletek fizetése.

A CIB Banknál a 90 napon túli késedelmes hitelek aránya mindössze 1,5 százalék, míg a teljes bank nem-teljesítő hitelállomány-rátája 4 százalék körül mozog.

Nem számolunk tehát jelentős hitelportfólióminőség-romlással. A leginkább bajba jutott ügyfeleket pedig a moratórium után is megpróbáljuk átsegíteni a nehéz időszakon.

Ha a világjárvány még hosszú ideig folytatódik, mely gazdasági szektorokat látja leginkább veszélyben?

A legsérülékenyebbek a korlátozó intézkedések által sújtott ágazatok. A turizmushoz, a vendéglátáshoz, a művészetekhez és a szabadidőhöz köthető vállalkozások egyaránt nehéz helyzetbe kerültek. A feldolgozóipar is borúsabb időket él át a globális kereslet visszaesése és az ellátási láncok akadozása miatt.

A CIB Bank vállalati hitelportfóliójának negyede köthető a feldolgozóiparhoz. Az látjuk, hogy az ezen a területen működő közepes- és nagyvállalatok elegendő forrással rendelkeznek, azaz át tudják vészelni a válságot.

A mikro- és kisvállalkozásoknál már nagyobb a bizonytalanság. A moratóriumnak köszönhetően ugyanakkor a vállalkozások többsége elkerülheti a fizetőképtelenséget.

Hogyan hat a jelenlegi nehéz helyzet a CIB céltartalékolására és profitszámaira?

A mostani helyzet mindenképpen többletcéltartalék-képzésre ösztönzi a bankokat. A céltartalékolás mértéke összességében nem veszélyezteti a CIB Bank nyereségességét, bár a profit nagysága várhatóan elmarad majd az előző években látott szintektől.

Mennyire viselte meg a világjárvány a CIB anyabankját, az Intesa Sanpaolo-t? Milyen fontosabb tervei vannak jelenleg Olaszország legnagyobb bankcsoportjának?

Olaszország volt az első európai ország, amelyet súlyosan érintett a járvány. Az Intesa Sanpaolo gyorsan lépett munkatársai és ügyfelei biztonsága érdekében: lehetővé tette a székházaiban dolgozó kollégák több mint 90 százalékának otthoni munkavégzését, míg új nyitvatartási rend bevezetésével biztosította a fiókok működésének folyamatosságát. A csoport számos lépést tett a családok és vállalkozások likviditásának biztosítása érdekében.

A helyzet ellenére az Intesa Sanpaolo Csoport pénzügyi teljesítménye az év első 6 hónapjában nagyon erős volt. Az első féléves adózott eredmény az elmúlt 11 év legjobbja volt, és a járványhelyzet miatti céltartalékképzéstől megtisztítva 40 százalékkal növekedett egy év alatt.

Ebben az időszakban a csoport továbblépett a UBI Banca felvásárlására tett ajánlatával, melyet a UBI részvényeseinek 90,2 százaléka elfogadott.

Ezzel a tranzakcióval a bevételek alapján az eurózóna hatodik, míg a piaci kapitalizáció szerint a második legnagyobb bankcsoportja jön létre.

Összességben elmondható, hogy az Intesa Sanpaolo hatékony bankcsoport, mely nagyon szilárd tőkehelyzettel és magas likviditással rendelkezik, ezáltal meg tud birkózni a kihívásokkal.

Milyen területen várható erősebb költségkontroll? Terveznek-e leépítést a CIB Banknál?

A koronavírus hatására nem tervezünk létszámleépítést.

A CIB Bank 2010 óta erős költségkontroll mellett működik. Tíz év alatt több mint 20 százalékkal csökkentettük a költségeinket, az elmúlt egy évben pedig 5 százalékkal tudtuk mérsékelni a kiadásainkat úgy, hogy mindeközben a bankpiac többi szereplőjének átlagosan 13 százalékkal növekedtek a költségei.

Az otthonról történő munkavégzés elterjedése további lehetőséget teremt a költségek lefaragásához infrastrukturális alapon. Ezenfelül a folyamatban lévő strukturális átalakítások és a digitális fejlesztések jelentős belső hatékonyságjavulást idézhetnek elő.

Mely jegybanki programok nyújtották a legnagyobb segítséget a CIB Banknak?

Összességében a bevezetett programok jelentős segítséget nyújtottak mind a szektor, mind az ügyfelek számára a járványhelyzet jelentette kihívások leküzdésére. Kiemelve néhányat: a tőkepufferek csökkentése növeli a bankok hitelezési lehetőségeit, kevesebbet kell tartalékolniuk a pénzintézeteknek.

A hiteltörlesztési moratóriumot is pozitív intézkedésnek tartom, mely részben jegybanki kezdeményezésre jött létre.

Ezenfelül természetesen az egyik legfontosabb program az NHP Fix, illetve az NHP Hajrá, amelyben 6-7 százalékos piaci részesedés elérése a célunk. Véleményem szerint ez egy rendkívül jó termék, mely segít fenntartani a hitelezési aktivitást.

Milyen tapasztalataik vannak az MNB által indított Növekedési Hitelprogram Hajrával kapcsolatban?

Az NHP Hajrá a kkv-k körében nagyon népszerű és attraktív termék. Az elmúlt hat hónapban nagyságrendileg 30 milliárd forint értékben kötöttünk szerződést. Míg korábban az NHP FIX terméket csak beruházásokra lehetett felhasználni, addig az NHP Hajrá forgóeszközhitelekre és hitelkiváltásra is használható.

Jelen pillanatban az látszik, hogy az NHP Hajrá hiteleinek egynegyedét fordítják beruházások finanszírozására a vállalkozások. A beruházási hitelek iránti igény rövidtávon visszafogottabban alakul. A forgóeszköz finanszírozásban és a hitelkiváltásban ugyanakkor nagyon jelentős szerepe van a Növekedési Hitelprogram Hajrának. Az NHP Hajrát összességében egy sikeres terméknek tartom, mely segíti a gazdaság fellendülését.

Milyen mértékben maradhat meg az otthonról történő munkavégzés a banknál?

Márciusban az első hullám megjelenésével napok alatt átálltunk a home office-ra. A székházainkban dolgozó majdnem minden területünk tudott otthonról dolgozni 150 kolléga kivételével, és bizonyos fióki munkakörökben is biztosítottuk az otthoni munkavégzés lehetőségét.

A központi irodákba – a járvány 2. hulláma miatt – továbbra sem kötelező a bejárás, önkéntes alapon dönthetnek a kollégák úgy, hogy az irodából dolgoznak. Azt látjuk, hogy a központi területeken a munkavállalók 20 százaléka dolgozik bent a bankban, 80 százalékuk továbbra is otthonról látja el feladatait. A fiókok természetesen a normál rend szerint működnek.

Véleményem szerint középtávon meg kell találni az egészséges egyensúlyt. Nagyságrendileg 60 százaléknyi irodai és 40 százaléknyi otthoni munkavégzés egy stabil, fenntartható működést biztosítana.

Ez az arány egyrészről megadná a kényelmet és a rugalmasságot a kollégáknak, miközben fontosnak tartjuk a CIB-es közösség, a munkahelyi kapcsolatok építését, ápolását, ami mindig is szerves része volt a CIB vállalati kultúrájának.