Világtérkép egy régi-új nézőpontból

Elemzések2021. jún. 8.Csizmadia NorbertA világ 100 térKÉPben

A történelem során a térképek sokfajta célt szolgáltak. Amióta az emberek rájöttek, hogy kövekbe grafikus jeleket véshetnek, azóta készítenek térképeket, hogy el tudják helyezni önmagukat a saját környezetükben. A térképek a világ tárgyait, jelenségeit, eseményeit értelmezik a térben.

A középkorban a világunk megismerése ugyanolyan fontos volt, mint most. A korabeli térképek ráadásul kifejezetten izgalmas elnevezéseket kaptak. Így születtet meg például a kora középkorban készült herefordi "Mapa Mundi" világtérkép, amely 420 várost és 15 bibliai eseményt ábrázolt Jeruzsálemmel a középpontjában, Piri Reis térképe 1513-ból, a "Föld tízezer országának" térképe 1602-ből, amely Matteo Ricci, Li-Cse-Cso és Csang Ven Tao alkotása, vagy akár az 1647-es perzsa "Lakott égtáj" térképe.

A térképek érdekessége az is, hogy milyen nézőpontból ábrázolják a világot, és mi található a térkép közepén. Azaz hogyan nézzük a világunkat a "középponti helyről" keresztül. Két izgalmas térkép a középkorból és napjainkból.

Térkép a középkorból: A koreai Cho’ondhado világtérkép

Forrás: a szerző fényképe – Szöul

Korea több fontos alkotással járult hozzá a kartográfia történetéhez, de egyik sem olyan szép és misztikus, mint a "Cho’onhado" néven ismert térkép. A hozzá hasonló térképek pontos adatai és szerzők kiléte is rejtély, stílusuk a 16. században alakult ki, és népszerűségük tetőpontja a 19. század végén volt (különösen a nyugati látogatók körében).

A fenti képen látható speciális koreai térkép az 1760-as években készült. "Cho’ondhado" világtérkép, koreai szemszögből, amely összesen 144 helyet tüntet fel. A térkép közepén található Ázsia, középpontjában Kínával, és a belső központi kontinensen több mint 50 helynév található szigetek formájában ábrázolva (Korea, Kambodzsa, Sziám, Japán). A központi kontinenst egy zárt tenger veszi körül. Ezt követi a külső kör Európa, Afrika és Amerika földrajzi helyeivel. Európa a térkép bal felső sarkában, Dél-Amerika pedig a térkép jobb alsó sarkában található. A külső "kontinens-gyűrűt" szintén egy, a külső világot magába záró tenger vesz körül. A térkép két szélén, pedig a Kelet és Nyugat, amelyet egy-egy fa szimbolizál és a felkelő Napot, és Holdat jelenti. A térkép a valóság és a fikció lenyűgöző egyvelege, amelyben az ismert világ középpontjából kifelé halad.

"Minden ég alatti dolgok" térképe

A térképen található nevek és földrajzi képződmények közül számos egy ősi kínai földrajztudományi könyvből a "San-haj-csing"-ből (A "Hegyek és Vizek könyve") származik. Kína a térkép közepén található, címkéjén a Csungkuo (azaz a Középső Királyság) felirattal, és felette a kínai Nagy Fal is fel van tüntetve, Kína mellett a Koreai-félsziget és Japán látható.

A 21. század Cho’ondhado térképe

S hogy nézne ki ugyanez a térkép, ha ma rajzolnánk meg? Ez a speciális 2020-ban készült topológiai térkép szintén kör alakú, és látványában hasonlít a Cho’ondhado térképekhez. Az egyes országok és szomszédjainak kapcsolatát mutatja be. A térkép ábrázolásban a határokat is jelzi, de a szomszédság egy fix tulajdonság.

Forrás: Reddit, gjvnq1

A térkép érdekessége, hogy Eurázsia, mint a legnagyobb összefüggő kontinens foglalja el a térkép kétharmadát, a térkép északi részén. Másik érdekesége, hogy szinte 90 fokkal elforgatva "Kelet" Északon található, tőle délre Európa, és a másik oldalon Afrika található. Az amerikai kontinens (Észak-, Közép- és Dél-Amerika) pedig a térkép alján található. Az országokat nem a méretük és a formájuk alapján mutatja be, hanem annak alapján, hogy az adott ország hány szomszédos országgal rendelkezik, és hogyan helyezkednek el egymáshoz képest.

A térkép további érdekessége a kontinenseket elválasztó tengerek és óceánok ábrázolása: a térkép közepén található függőleges vonal a Földközi-tengert ábrázolja. Lent pedig a térkép két szélén jobb és bal oldalon az Atlanti-Óceán. Az északi részen vízszintes vonallal ábrázolja az Indiai-Óceánt, valamint a Fekete-tenger és a Kaszpi-tenger jelenik meg. Az összefüggő szárazföldi világot 38 szigetország gyűrűje veszi körül.

Ezt a különleges látásmódú térképet a "vividmaps" 2020-as év legjobb 20 térképe közé választotta. Az eredeti térkép itt tekinthető meg.

Ebből is látszik, hogy mennyire sokféleképpen tudjuk bemutatni a minket körülvevő világot. Hiszen tematikájában, időben és nézőpontban is kimeríthetetlen a Föld ezerarcú képe, összehasonlítva az általunk ismert és sokat használt, "Földünk politikai világtérképe" legfrissebb, 2021-es kiadásával.


Forrás: i.redd.it 

A szerző a Pallas Athéné Domus Meriti Alapítvány (PADME) kuratóriumi elnöke.