Virág Barnabás: kulcsfontosságú a beruházások szinten tartása

Elemzések2020. jún. 23.Harsányi Péter

Virág Barnabás a kamatdöntő ülést követő háttérbeszélgetésen kifejtette, hogy a jegybank kamatvágása nem jelenti egy kamatcsökkentési ciklus kezdetét. Az MNB alelnöke rámutatott, hogy az első negyedévben tovább növekedett Magyarország GDP növekedési többlete az Európai Unióhoz képest.

A kamatdöntést követő háttérbeszélgetésen Virág Barnabás, az MNB alelnöke rávilágított, alapvetően négy tényező miatt került sor az alapkamat csökkentésére.

Az erős és tartós dezinflációs hatások, a vártnál gyengébb gazdasági növekedés, a javuló pénzpiaci hangulat, valamint a régiós jegybankok kamatcsökkentései egyaránt lehetővé tették a mai vágást.

Virág Barnabás kitért arra, hogy Magyarország nemzetközi szinten is sikeresen kezelte a járvány első hullámát, aminek köszönhetően kisebb lehet a növekedési áldozat.

Az elmúlt időszakban sokat javult a befektetői hangulat, mérséklődtek a piaci kilengések – fejtette ki az MNB alelnöke.

A nyersanyagárak számottevően csökkentek az elmúlt hónapokban. A kőolajárak és a fém ára egyaránt meredek esést mutat.

Külső infláció

A külső infláció tartósan alacsony maradhat. Az Európai Központi Bank is lefelé módosította az inflációs előrejelzését, melyet az alábbi ábra szemléltet.

Forrás: MNB, EKB

Mindenki lazít

A régiós jegybankok egyaránt a monetáris kondíciók lazítása mellett döntöttek. A támogató monetáris politikai ráadásul az alacsonyabb inflációs környezet miatt hosszabb ideig velünk maradhat.

Növekedési többlet

Az első negyedévben tovább növekedett a hazai GDP növekedési többlete az Európai Unió átlagához képest – fejtette ki Virág Barnabás.

Forrás: MNB

A jegybank alelnöke szerint a belső kereslet egy fontos forrása lehet a későbbi növekedésnek. A hazai építőipar és kiskereskedelem nemzetközi összehasonlításban meglehetősen ellenállónak bizonyult.

Forrás: MNB

A mélypont mögöttünk lehet

Március közepe és április eleje magasságában lehetett a mélypont a gazdasági aktivitás terén. Azóta elindult egy fokozatos kilábalási folyamat, mely az alábbi hőtérképen is látható.

Forrás: MNB

A gazdaság fokozatos újra nyitásának, az erős fundamentumoknak, valamint a támogató fiskális és monetáris politikának köszönhetőn a harmadik és a negyedik negyedévben „V” alakú kiábalásra számít a Magyar Nemzeti Bank.

Forrás: MNB

A beruházások felfutása és a vállalati hitelállomány dinamikus bővülése az egyik kulcsa a későbbi gyors növekedésnek. Ebben nyújt jelentős segítséget az NHP Hajrá.

Forrás: MNB

Törlesztési moratórium

A lakosság esetében a törlesztési moratóriumnak köszönhetően nagyságrendileg 600 milliárd forintnyi megtakarítás keletkezhet az idei évben. Összehasonlításképpen ez az éves nettó keresettömeg közel 4,5 százaléka.

Hasonlóan nagy szerepet játszik a moratórium a vállalati oldalon. A vállalatoknál megjelenő hatás 1500 milliárd forintra tehető. Ez az éves vállalati bérköltségnek közel 6,5 százaléka. A moratórium tehát érdemben segíti a fogyasztást és a munkahelyek megtartását.

Infláció

A járvány miatti gazdasági lassulás következtében valamennyi inflációs mutatóban lassulás várható. A piaci szolgáltatások árdinamikájának mérséklődése is visszafogja a fogyasztói árindexet, mely a 3 százalékos jegybanki cél körül alakulhat.

Forrás: MNB

Alapkamat

A magyar gazdaságban erős dezinflációs hatások jelentek meg, melyek a következő negyedévekben is meghatározóak maradnak. Az alacsonyabb növekedési és inflációs pálya lehetővé tette az MNB számára az alapkamat kismértékű csökkentését.

Nagyon fontos kitérni arra, hogy egy egyszeri döntésről volt szó és nem egy kamatcsökkentési ciklus elindításáról – tette hozzá Virág Barnabás.

Legfontosabb előretekintő üzenet

A gyorsan változó környezetben a Tanács folyamatosan értékeli a friss makrogazdasági és inflációs adatokat és ennek fényében finomhangolja a monetáris politikát.