Visszatért az MKB Bank eredménytermelő képessége

Elemzések2020. nov. 26.HP

Az MKB Bank gyorsjelentése alapján a bank tőkemegfelelése továbbra is rendkívül erős, miközben a hitelportfólió minősége kedvező. Az MKB 15,5 milliárd forintos korrigált adózás utáni eredményt ért el a harmadik negyedévben. Az NHP Hajrá, az Exim és a Széchenyi hitelek bővülő folyósítása támogatta a hitelportfólió növekedését.

A járványhelyzet miatt különösen nehéz első félév után a harmadik negyedévben már szebb eredményeket prezentált az MKB Bank a gyorsjelentésében.

A bizonytalan körülmények ellenére 15,5 milliárd forint korrigált adózás utáni eredményt ért el a pénzintézet a harmadik negyedévben.

A bank indoklása alapján az eredményt az ügyfélhitelek és az értékpapír-portfólió növekedése, a hosszú távú hozamok emelkedése, illetve a szűkülő eszköz-swap különbözet támogatta.

A kihívásokkal teli makrogazdasági környezetben ugyanakkor az MKB Bank bruttó bevétele éves alapon 18 százalékkal 27,5 milliárd forintra süllyedt. Ezen belül a nettó kamateredmény 11 százalékkal 9,3 milliárd forintra, a nettó jutalékeredmény 24 százalékkal 5,9 milliárd forintra mérséklődött éves alapon. A nettó egyéb eredmény sor 21 százalékkal 12,3 milliárd forintra csökkent.

Hitelezés

Az ügyfélhitelek 1027 milliárd forintra nőttek, ami egy dinamikus 9 százalékos emelkedésnek felel meg éves alapon. Ezzel párhuzamosan a bank mérlegfőösszege 2399 milliárd forintra hízott.

Az NHP Hajrá!, az Exim és a Széchenyi hitelek bővülő folyósítása támogatta a hitelportfólió növekedését. Emellett meghaladták a várakozásokat a lakossági jelzáloghitel folyósítások, illetőleg a Babaváró hitel iránt is nagy volt az érdeklődés.

Pozitívum, hogy az ügyfélbetétek 16 százalékkal 1582 forintra nőttek éves alapon. A bővülést a lakossági és vállalati hitelállomány felfutása egyaránt támogatta, bár a vállalati betétállomány nagyobb mértékben növekedett.

A hitel/betét arány ennek eredményeképpen mindössze 68 százalékon állt a harmadik negyedévben, mely egy meglehetősen egészséges érték. Bőven van még mozgástere az MKB Banknak a hitelállomány bővítéséhez.

Az MKB Bank üzleti jelenléte erősödött: növekedett mind a hitel- mind a betét piaci részesedése.

Csökkenő moratóriumi részvétel

A jogosult ügyfelek 62 százaléka választotta a moratóriumot, míg az ügyfélkitettségeknek csak 55 százaléka van moratórium alatt. Ez egy mérsékelt változás az előző negyedévhez képest, amikor is az ügyfelek 63 százaléka, illetve a kitettség 57 százaléka volt moratórium alatt.

Költségek

A kockázati költségek mindössze 2,2 milliárd forintot tettek ki a harmadik negyedévben.

A nem teljesítő hitelállomány ráta csupán 3,2 százalék körül mozgott. A 90 napon túli késedelmes hitelek aránya mindössze 1,9 százalék volt, ami a hitelportfóliók jó minőségét jelzi.

A 2021 közepéig meghosszabbított szelektív hitelmoratórium számos adósnak jelenthet megoldást.

A bank működése hatékony, a korrigált (kumulált) költség/bevétel arány mindössze 54,9 százalékon állt a harmadik negyedévben.

Mutatók

A bank korrigált saját tőke arányos megtérülése 30,9 százalékra ugrott, mely rendkívül magas értéknek számít. A bank nettó kamatmarzsát az alacsony kamatkörnyezet továbbra is nyomás alatt tartja, mely 1,6 százalékon alakult július és szeptember között.

A bank tőkehelyzete erős. A tőkemegfelelési mutató 18,9 százalékon áll, mely meghaladja az iparági átlagot.

Jönnek az új prémium bankkártyák

November 20-án az MKB Bank elindította a prémium ügyfélkört célzó „Metálkártya” kampányát. Az érdeklődő ügyfelek részt vehetnek a termékfejlesztési folyamatában.

Az új, fémből készült kártya egyedülálló és kimagasló, a fintech vállalatok által nyújtotthoz hasonló élményt fog biztosítani. Az MKB Platinum Metal és MKB World Elite Metal kártyák előreláthatóan 2021 első felében lesznek elérhetőek az ügyfelek számára.

Videók ajánlása vagy bármi