Volt koronavírusos a hazai bankoknál?

Elemzések2020. szept. 7.HP

Volt-e a bankoknál koronavírusos megbetegedés? Mennyire nőhet meg a pénzintézeteknél az otthonról történő munkavégzés szerepe, és mindez mely területeket érinthet leginkább? Ezekről a témákról kérdeztük az MKB, az Erste, a K&H és a Takarékbankot.

Takarékbank

A gyanús esetekben a Takarékbank haladéktalanul intézkedett és azonnal tesztelték az adott kollégát és munkahelyi kontaktjait.

A szeptember 1-jei összesítés szerint nincs pozitív koronavírusos eset a Takarékbanknál.

Ha a helyzet szükségessé teszi, a bankcsoport újra átáll nagyobb létszámban a távoli munkavégzésre, az ehhez szükséges eszközöket beszerezték. Jelenleg a közvetlen vezetővel egyeztetve lehet home office-ban dolgozni.

Az átállás a háttérterületeket érintheti, a bankfiókok dolgozók, valamint a vállalati és agrár ügyfélreferensek továbbra is igény szerint kiszolgálják az ügyfeleket.

A Takarékbank az egyik legtöbb ügyfelet kiszolgáló, és az ország legnagyobb fiókhálózatát működtető bankjaként tisztában van vele, hogy a kórházak, a közművek, az élelmiszerboltok és a patikák mellett a pénzintézeteknek is helyt kell állniuk a legnehezebb időszakokban is.

A bank mindent megtesz azért, hogy a megszokott módon nap mint nap kinyissa valamennyi fiókját. Ugyanakkor a Takarékbank azt javasolja, hogy aki tehet, az az elektronikus banki csatornákat (Takarék Netbank, Takarék e-Bank, Takarék Mobilapp, Takarék VideoBank) vagy a telefonos ügyfélszolgálatot használja.

MKB Bank

Az MKB Bankcsoportnál volt COVID vírusra pozitív tesztelt munkatárs, de az érintett home office-ban dolgozott, így a működést nem érintette.

Az MKB Pénzügyi Csoport az elmúlt években kiemelt hangsúlyt helyezett a rugalmas munkaszervezési formák bevezetésére. Az otthoni munkavégzés rendszerének tudatos bevezetése 3 évvel ezelőtt kezdődött az MKB Banknál. Ez is az oka annak, hogy mindez nagyon hatékonyan működött és működik jelenleg is.

Az elmúlt időszakban bebizonyosodott, hogy a digitális és rugalmas működés fenntarthatóan hatékony megoldás a bank életében. A gyakorlatban megszerzett jó tapasztalatok felhasználhatók a további fejlesztés érdekében mind belső folyamatokban, mind pedig az ügyfélkiszolgálás területén. A folyamati hatékonyságon túl további fontos pozitívumokat is meg kell említeni. Az otthoni munkavégzés az MKB Bank munkáltatói ajánlatának egyik legfontosabb eleme. A munkatársak felelősen és hatékonyan osztják be napirendjünket.

A home office jó hatást gyakorol a munka-magánélet egyensúlyára, az egyén fizikai és mentális egészségére. Emellett az önállóbb munkavégzés, a nagyobb felhatalmazás a munka teljesítményt is növeli. Az otthonról történő munkavégzés ezenfelül a környezeti terhelés csökkentéséhez is jelentősen hozzájárul, hiszen nem ingázik több száz ember naponta a munkahelyére.

Erste Bank

Egyre jobban tetszik az Erste dolgozóinak az otthoni munkavégzés. A bank munkavállalói körében végzett legutóbbi felmérésben a most távmunka-szerűen dolgozó válaszadók kétharmada adott tíz pontból tízet a home office kényelmének értékelésére. A korábbinál sokkal többen gondolják úgy: bírnák még ezt így hónapokig.

A pénzintézetnél a kijárási korlátozások idején kötelező otthoni munkavégzést vezettek be mindenütt, ahol erre lehetőség volt. A székházban dolgozók 90 százaléka végezte az irodától távol a feladatát.

A helyzet enyhülését követően a dolgozókat turnusokra osztották: még mindig nem kötelező bejárni az irodába, de ha akarnak is, csak az egyik vagy másik csoport tagjai mehetnek be adott héten. A munkavállalók másik részének kötelező otthon maradni.

A pénzintézet a jövőben is fenntartja a home office lehetőségét pusztán azzal a megkötéssel, hogy a munkaidő legalább felét mindenkinek bent kell töltenie.

Ugyanakkor az Erste vizsgálja a távmunka bevezetésének lehetőségét, amikor a dolgozók ennél is nagyobb arányban végezhetik el feladataikat irodán kívül. A bank felmérései szerint ugyanis megváltoztak a munkavállalói preferenciák, a munkavállalók egy része már kifejezetten igényli ezt a lehetőséget.

K&H Bank

A K&H Banknál mindössze egy munkatársnak lett eddig pozitív a koronavírus tesztje. A K&H-nál  a központi irodai dolgozók osztott csoportban dolgoznak május közepe óta heti váltásban, ameddig  a járványhelyzet indokolja. A fiókhálózat munkatársai a korábban is megszokott rendben végzik munkájukat.