Zuhan az olajár

Elemzések2024. jún. 4.Fellegi Tamás

Hétfőn közel 4 százalékkal esett az olaj ára, ezzel február eleje óta nem látott mélypontra került. Jöhet a hazai benzinárban is a további esés, különösebb beavatkozás nélkül.

Az amerikai WTI és az európai Brent típusú olaj ára egyaránt nagyot zuhant hétfőn, miután az OPEC+ bejelentette, hogy összesen napi 2,2 millió hordós mértékben kivezetik az önkéntes kitermeléscsökkentéseket.

Nem fogják vissza maguk tovább

A folyamat módosítható, ha a piaci helyzet úgy kívánja, ugyanakkor ennél több, összesen napi 3,6 millió hordós csökkentés van érvényben, melyek kivezetését összességében 2025 végéig tervezik a CNBC szerint.

A WTI ára júliusi lejáratra a hétfői nap során 78-ról 74 dollárra esett, a Brent augusztusi szállításra 82-ről 78 dollárra esett vissza.

Ez meglehetősen nagy mozgás, és ezzel az ár vissza is tért a február eleji szintre. 

Kivárnak a vevők

A kereskedők ezek után nem sietnek a vásárlással, különösen az év végi lejáratokra, mivel arra számítanak, hogy addog tovább csökkenhet az ár a piacra visszatérő kínálat miatt. A 2,2 millió hordós napi mennyiség, ami visszakerül a piacra, nagyjából megfelel annak a mennyiségnek, amennyivel idén összességében növekszik a világ kereslete.

Tetőző kereslet, bővülő kínálat

Túlkeresletre így nem sok kilátás van, ráadásul megoszlanak a vélemények arról, hogy mikor tetőzik a világ fogyasztása. Van, aki szerint már akár jövőre, mások szerint csak 5 év múlva, ugyanakkor a kitermelés stabilan növekszik, mivel

a mai legnagyobb kitermelő, az USA folyamatosan növeli azt, és a nem OPEC tagállamok is igyekeznek bővíteni a kitermelést.

A kínálatot az új olajhatalom, Guyana is megdobja, emellett Argentína is megkezdheti hatalmas palaolaj készleteinek kitermelését, nem is beszélve Venezueláról, ha végül valahogy megszabadulnak Hugo Chavez elnöktől