Zuhan az unió gazdasági teljesítménye – ez nekünk is fájni fog!

Elemzések2022. okt. 10.HP

A harmadik negyedévben tovább eshet a feldolgozóipar és a szolgáltató szektor teljesítménye az eurózónában és Németországban – derült ki a friss, előremutató szeptemberi beszerzési menedzserindexekből. Az extrém magas infláció, a gazdasági bizonytalanság, a megugró energiaárak érdemben rontják a működési környezetet. Mindeközben a német vállalkozások a kereslet jelentős visszaeséséről számoltak be. A gyengébb külső környezet miatt a hazai feldolgozóipari új megrendelésállomány is szűkülhet, ami a teljesítmény későbbi mérséklődésének az előfutára.

A vártnál nagyobbat zuhantak Németországban és az eurózónában az előremutató menedzserindexek. A szeptemberi adatok alapján mind a szolgáltató szektorban, mind a feldolgozóiparban visszaesés várható.

A beszerzési menedzserindexek eddig is a csökkenést jelző 50-es középérték alatt tartózkodtak, azonban szeptemberben még tovább estek.

Kilátások

A harmadik és negyedik negyedévben a német üzleti szektorban zsugorodás várható. Az extrém magas infláció, a gazdasági bizonytalanság, a megugró energiaárak érdemben rontják a működési környezetet. Mindeközben a német vállalkozások a kereslet jelentős visszaeséséről számoltak be.

Ezzel összhangban a német menedzserek szerint a koronavírus óta nem látott szintekre eshet vissza a feldolgozóipar és a szolgáltató szektor teljesítménye.

Eurózóna

A gazdasági teljesítmény gyengült szeptember során az eurózónában. Az üzleti aktivitás három hónapja folyamatosan esik.

A feldolgozóipari új megrendelések terén is határozott visszaesés látható, ami a következő hónapok kilátásait is beárnyékolja.

Mind a feldolgozóiparban mind a szolgáltató szektorban mérséklődni fog a kibocsátás, miután a megélhetési költségek, illetve energiaköltségek megugrása miatt gyengül a fizetőképes kereslet.

Az energiainfláció és az alapanyaghiány következtében több feldolgozóipari és vegyipari vállalat is arra kényszerült, hogy visszavágja a termelését. Az energiaválság leginkább a nagy energiaigényű (német) vállalatokat sújtja.

Összesített beszerzési menedzserindex (PMI), Németország

Forrás: S&P Global

Magyarország

A nemzetközi folyamatok rendkívül negatívak Magyarország számára is. Hazánk ugyanis az Európai unióval bonyolítja le a külkereskedelmi forgalmának 80 százalékát. Németország pedig a legfontosabb partnerünk, ahová a kivitelünk közel harmada áramlik.

A gyengébb külső környezet miatt a hazai feldolgozóipari új megrendelésállomány is elkezdhet szűkülni, ami a teljesítmény későbbi mérséklődésének az előfutára.