Három órát kell várni egy tankoláskor Franciaországban

Hírek2022. okt. 10.MTI - Venczel Katalin, Párizs

A francia kormány egyre növekvő nyomása ellenére sem kezdődtek meg hétfőn a tárgyalások a TotalEnergies és a francia olajipari vállalat finomítóiban munkabeszüntetést szervező CGT szakszervezet között. A fizetésemelést követelő sztrájk két héttel ezelőtt kezdődött, s a hétvége óta az ország egyes részein üzemanyaghiány alakult ki a töltőállomásokon.

A TotalEnergies vasárnap ígéretet tett arra, hogy amennyiben a dolgozók az olajfinomítókban és a raktárakban hétfőn felveszik a munkát, a novemberre tervezett jövő évi bértárgyalások egy hónappal korábban megkezdődhetnek. A CGT zsarolásának nevezte a javaslatot, s jelezte: a munkabeszüntetés folytatódik.

A franciaországi töltőállomások harmadát ellátó TotalEnergies energetikai óriás legnagyobb olajfinomítójában a normandiai Le Havre kikötővárosban, és több más létesítményében két hete áll a munka a dolgozók sztrájkja miatt. A rivális amerikai Esso-ExxonMobil két francia olajfinomítójában is munkabeszüntetést tartanak a dolgozók. A sztrájkot mindkét cégnél a CGT szakszervezet hirdette meg az alkalmazottaknak fizetésemelést követelve. 

A TotalEnergies megpróbálja elérni a sztrájk felfüggesztését még mielőtt megkezdődnének a tárgyalások, azaz azelőtt, hogy javaslat születne a fizetésemelésről. Ezt a próbálkozást a CGT zsarolásnak tekinti, mert az egyáltalán nem szavatolja a követelések kielégítését, és így a munka felvételét sem

jelezte a szakszervezet az AFP hírügynökségnek.

A zsarolás jelenleg a franciákat sújtja, a cél a helyzet feloldása

mondta hétfőn Jean-Marc Durand, a TotalEnergies európai olajfinomítóinak vezetője a BFM hírtévében.

Azt szeretnénk, ha azok, akik akadályozzák a franciákat, minél előbb befejeznék, azaz azt szeretnénk, ha tárgyalóasztalhoz ülnénk, nyugodt hangulatban, nem pedig blokád alatt

tette hozzá.

A francia kormány vasárnapi adatai szerint a töltőállomások mintegy harmadánál voltak ellátási problémák, elsősorban az ország északi részén és a főváros körüli régióban, itt átlagosan három órát kellett várakozni azon állomások előtt, ahol volt üzemanyag.

A francia kormány nem titkolja aggodalmát a kialakult helyzet miatt: Emmanuel Macron államfő pénteken az olajipari vállalatokat és a dolgozókat is felelősségre intette, az autósokat pedig nyugalomra kérte.

A vita tárgya az, hogy míg a TotalEnergies a jövő évi béremelésekről kíván tárgyalni, a CGT a növekedő infláció miatt a 2022-es bérek megemelését is követeli, 10 százalékkal. Ebből 7 százalék az inflációnak, 3 százalék pedig a cég által elkönyvelt nyereség igazságosabb elosztásának felel meg.

A TotalEnergies a közelmúltban jelentette be, hogy a részvényeseinek újabb 2,6 milliárd eurónyi rendkívüli osztalékot fizet ki, miután az első fél évet 10,6 milliárd eurós nyereséggel zárta.