Zuhannak az állampapírhozamok

Elemzések2023. nov. 3.F. T.

Nagy fordulat zajlott le az állampapírpiacokon világszerte és nálunk is. A hosszabb lejáratú államkötvények hozama jelentősen csökkent.

Annak ellenére, hogy a legtöbb jegybank befejezte már a kamatemelési ciklust, a hosszabb, jellemzően 10 éves lejáratú állampapírok hozama még emelkedett. Míg az elmúlt hónapokban a 10 éves, nem csak lakosság által vásárolható magyar állampapír hozama 6,8 százalékon is járt, a közelmúltban 7,75 százalékig is felszaladt, és ezzel, hasonlóan az inflációhoz és a jegybanki alapkamathoz, a legmagasabb szintet érte el az EU-ban, megdrágítva az államadósság finanszírozását.

Tetőzés és fordulat

Ugyanez a folyamat zajlott a világ legnagyobb állmakötvénypiacán is: a 10 éves amerikai állampapír hozama 4,20 százalék környékéről 5 százalékig emelkedett. A folyamat irracionálisnak tűnt, de még az állampapírpiac is gyakran eltér rövid távon a fundamentálisan indokolt szintektől, de rendszer hamar megjön a korrekció.

Most is ez történt: az 5 százalékról heves csökkenés indult, de ez igazán az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed szerda esti döntése után gyorsult fel, 4,66 százalékig.

A Fed a kamatszinten nem változtatott, és immár valószínűvé vált, hogy erre a továbbiakban sem kerül sor. Az alapkamat tetőzik, majd valamikor jövőre már kamatcsökkentés kezdődhet.

A Fed jelt adott

A hatás csütörtökön már világszerte jelentkezett: kontinensünkön Nagy-Britanniában a nemrég 5 százalék fölötti, az eurózóna bármely tagállamáénál jóval magasabb 10 éves hozama 4,40 százalékra mérséklődött, az eurózónán belül leginkább eladósodott Olaszország 10 éves államkötvényhozama 4,55 százalékra, Görögországé 4,05 százalékra csökkent. A többi tagországé jellemzően 3 és 4 százalék közötti szinten van, még a szlovák és horvát hozam és 4 százalék körüli (többek között itt látszanak az euró bevezetésének nagy előnyei), ugyanakkor a német 10 éves hozam jóval 3 százalék alá, 2,70 százalékig süllyedt.

Térségünk és az itthoni hozamszint

Ami térségünk önálló valutával rendelkező országainak állampapírjait illeti: a magyar 10 éves hozam 7,30 százalékig, a román 6,90 százalékig esett, a lengyel 5,60, a cseh 4,50 százalékra mérséklődött. Nálunk nagyon lényeges, hogy csökkenjen ez a szint, hisz a bankok által nyújtott hitelek kamatait ez sokkal inkább meghatározza, mint például a jegybanki alapkamat. Optimális esetben jövőre már visszatér a régiós országok mezőnyébe, akár 5 százalék körüli értékkel.