Irán is figyelmeztette Moszkvát a merénylet előtt

Globál2024. ápr. 1.F. P.
A rovat támogatója:

A perzsa állam is jelezte a várható terrortámadást Oroszországban, mégpedig a korábbi iráni hasonló eset után letartóztatottak információi alapján. Erre már végképp nem mondhatja Moszkva, hogy dezinformáció, és Ukrajnát is nehezebb vádolni ezek után.

Az Iszlám Állam K szárnya január 3-án a moszkvaihoz hasonló merényletet rendezett az iráni Kerman városában, melynek köze 100 halálos áldozata volt. A merénylettel összefüggésben 35 embert tartóztattak le, köztük az Iszlám Állam egy parancsnokát is.

Az a bizonyos K

A K jelzés Horaszan területére utal, amely Irán, Türkmenisztán és Afganisztán egyes részeit fedi, az Iszlám Állam itteni ága különösen brutális, Afhanisztánban üzemelnek olyan helyekem, ahol az afgán tálib rezsim sem sokat tudott ellenük tenni. Ők vállalták magukra az iráni merényletet is (gyűlölik a síita muszlimokat, így az irániakat is), és a letartóztatottak a Reuters által szerzett információk szerint elmondták, hogy Oroszországban is szerveznek egy merényletet, sőt, az egyik elkövető már Oroszországban van.

Az Reuters információi szerint az iráni vezetés kötelességének érezte, hogy figyelmeztesse Moszkvát, pláne hogy a kapcsolatok viszonylag jók a két ország között, sőt, az ukrajnai háború kezdete óta irán drónokat is szállított Oroszországnak. A Reuters közveten kérdésére Dmitrij Peszkov orosz kormányszóvivő azt mondta, hogy nem tud semmit az ügyről, az iráni külügyminiszter pedig nem reagált a megkeresésre.

Mindegyik esetben tadzsik elkövetők

Az ügy érdekessége még, hogy mind az iráni, mind a Moszkva melletti terrortámadást tadzsikok követték el, akiket az Iszlám Állam K a legszegényebb egykori szovjet köztársaságból toborzott. Tadzsikisztáni diplomáciai források megerősítették, hogy Irán megkereste őket a problémával, mivel már korábbi iráni merémyletben is részt vettek tadzsikok.

Az iráni figyelmeztetésről nem mondhatta Oroszország, hogy dezinformáció (lényegében az amerikairól sem, terrorfenyegetettséggel kapcsolatban ilyet senki nem tett a 2001-es merényletek óta, még esküdt ellenségeivel sem). Ha így van, több forrásból tudtak a veszélyről és mégsem tettek megelőző intézkedéseket, például nem voltak készültségben a biztonsági szolgálatok, hogy hamar kiérjenek a cselekmény helyszínére. Ezzel szemben mindenáron Ukrajnát próbálják vádolni, de cáfolhatatlan bizonyítékkal nem álltak elő.