Lecsapott az izraeli hadsereg, rengeteg a halott a Gázai övezetben

Globál2023. nov. 18.Sz.A./MTI

Egy menekülttáborra is lecsapott az izraeli hadsereg. Joe Biden amerikai elnök egy ma megjelent véleménycikkében az izraeli konfliktus kapcsán kiállt a két állam megoldás mellett, illetve Vlagyimir Putyin orosz elnök és a Hamász között párhuzamot vont.

Az izraeli hadsereg a Gázai övezet északi részén több célpontot is támadt szombaton. Eközben a libanoni-izraeli határon a Hezbollah és az izraeli hadsereg is rakétatámadásokat hajtott végre - írja a Haaretz izraeli lap.

A Gázai övezet déli részén légicsapást mért az izraeli hadsereg Hamász célpontok ellen, a támadásban 26 ember életét vesztette és 23 fő megsebesült.

A Gázai övezet északi részén egy menekülttáborban több mint 80 ember - köztük sok gyerek - vesztette életét egy mai izraeli légitámadás során - számol be a Guardian.

A Gázai övezet északi részén található Al Sifa kórházat ma majdnem teljes mértékben kiürítették, miközben az izraeli hadsereg bombázta a kórházhoz közel eső területet. A kórházban 120 súlyos beteg és 5 orvos maradt.

Tel-Avivban ma ismét ezrek tüntettek az október 7-én foglyul ejtett és Gázába hurcolt izraeli túszok elengedéséért.

Joe Biden amerikai elnök a Washington Postban írt, ma megjelent véleménycikkében kifejtette, hogy Ciszjordániát és a Gázai övezetet össze kellene kötni, és a Palesztin Hatóság irányítása alá helyezni a háború után, és a két állam elvén alapuló megoldás megvalósításán kell dolgozni. 

Biden ismét párhuzamot vont Vlagyimir Putyin orosz elnök Ukrajna elleni háborúja és a Hamász október 7-i akciója között.

Szombatra újabb palesztinpárti tüntetéseket hirdettek meg az Egyesült Államok több városába, egy nappal azután, hogy Washingtonban és New Yorkban is rendőröknek kellett beavatkozni a tiltakozásokon - számol be az MTI.

Országos médiumok beszámolója alapján péntek este New Yorkban és Washingtonban a csúcsforgalom idején tartottak tömegtüntetést.
New York vasútállomása, a Penn Station bejáratát zárták el a tűzszünetet követelő tüntetők, akik között feltűnt és beszédet mondott Susan Sarandon, Oscar-díjas színésznő.

Washington fő pályaudvara, a Union Station bejáratát zárták el a tüntetők, akik közül három embert őrizetbe vett a rendőrség.A tiltakozó táblákon az Izraelnek küldött amerikai támogatások leállítását követelték, valamint az Izrael megalakulása előtti, 1948-as határokat a Közel-Keleten, "imperialista mohóságot" emlegettek az izraeli válaszcsapás nyomán, és a "Tisztelet a palesztin mártíroknak" felirattal vonultak.

Helyi médiumok beszámolói szerint Michigan állami egyetemén szintén pénteken több száz tiltakozó rohanta meg az oktatási intézmény rektori épületét egy szélsőbaloldali diákcsoport szervezésében.

Az egyetem közleménye szerint a tömeg erőszakkal hatolt be a zárt épületbe, amelynek előterében hangosan tüntetett Izrael ellen.

A tiltakozókat a kiérkező rendőrök távolították el az ötvenezer diákot oktató egyetem adminisztratív épületéből Michigan államban.