Működik a Vaskupola, Jemenből is szórják a rakétákat Izraelre

Hírek2023. nov. 9.Sz.A./MTI

A Szaúd-Arábiától délre fekvő Jemen egy részében a de facto hatalmat gyakorló húszi lázadók több rakétát is kilőttek Izrael területére. Jordánia felett átrepülő rakétákat sikerült a levegőben hatástalanítani. Izraelt 1600 kilométer távolságból támadják iráni fegyverekkel a huti lázadók.

A hivatalos jemeni kormány ellen is küzdő húszi lázadók jelentős fegyverkészlettel vannak felszerelve - írja a Haaretz izraeli lap.

Az Arab-félszigeten fekvő ország nyugati részében építettek ki komolyabb állásokat a hutik, itt a de facto uralmat gyakorló lázadók főleg Irántól kapnak fegyvereket, cirkáló és ballisztikus rakétákat, és olyan drónokat, amelyekkel képesek izraeli célpontokra is lőni. Ezen kívül a jemeni kormánytól is jelentős fegyvermennyiséget szereztek a 2004 óta tartó összacsapások során.

Csütörötökön egy Jordánia feletti rakétát sikerült hatástalanítania az izraei hadseregnek amerikai Patriot légvédelmi rendszerrel - számolt be az IDF.A lázadók szerint az izraeli Eilat városát támadták a mai nap során ballisztikus rakétákkal és drónokkal. Egy drón egy eilati iskolát megrongált.

A lap szerint amerikai, szaudi és izraeli rakétaelhárító rendszereket is bevetnek a huti lázadók rakétacsapásainak kivédésére a Vörös-tengernél.A palesztin egészségügyi hatóságok adatai szerint 10 500 palesztin áldozata van eddig a konfliktusnak.

Még mindig 241 izraeli túszt tart fogva a Hamász a Gázai övezetben, a következő napokban még intenzívebb izraeli támadások várhatóak.

Az Egyesült Államok aktívan egyeztet Izraellel a további humanitárius kérdésekről, és ebben a harcokban vállalt

napi 4 órás szünetek előrelépést jelentenek.

Az Egyesült Államok ebben a pillanatban tűzszünetet nem támogat, mert az jelenleg legitimálná a Hamász október 7-én elkövetett terrortámadását.

A Gázai övezet déli részén, ahova a palesztin terület lakossága a harcok elől menekül, most még fontosabb a segélyszállítmányok bejutása. Szintén előrelépésnek nevezte, hogy

az elmúlt napokban 100 fölé emelkedett az Egyiptom felől belépő segélyszállító kamionok számaés újabb célnak azt nevezte, hogy ez napi 150-re növekedjen - írja az MTI.