10 jó tanács agrár cégeknek fejlesztésekhez

Hírek2018. dec 3.Növekedés.hu

Agrárvállalkozó és beruházna, fejlesztene, de nincs hozzá elegendő forrása? - Nincs más dolga, mint elolvasni, mit ajánl ehhez az Unicredit Bank szakértőgárdája.

  1. A beruházás előkészítése során az anyagi-műszaki összetételen túlmenően fontos kérdés a finanszírozási háttér biztosítása. Ahhoz, hogy ne csússzon ki az időből, már a beruházás tervezésének kezdeti stádiumában tájékozódjon a bankoknál a finanszírozás igénybevételeinek feltételeiről.
  2. Legyen egy jól összeállított hitelkérelmi csomagja, mert annak segítségével gyorsabban és könnyebben meg tud állapodni a kiválasztott bankkal a finanszírozásról. Érdemes több bankot is megkeresni ajánlatkéréssel és mind kondícióban (kamat, költségek) mind struktúrájában (lejárat, tőketörlesztési türelmi idő, biztosítékok) a legkedvezőbb ajánlat mellett dönteni.
  3. A hitelkérelmi dokumentáció lényeges része a tevékenység rövid, tömör leírása. Mutassa be az egyes üzletágakat illetve azok kapcsolódásait (növénykultúra, üzemméret, állattenyésztés esetében genetika, egyedszám, technológia), és a rendelkezésre álló eszközparkot. A bemutatkozó anyag vonzóbb lesz, ha színes fényképeket is bemutat a fontosabb eszközökről.
  4. A bank a hiteldöntés során megvizsgálja a beruházás várható megtérülését és hogy lesz-e Önnek elegendő forrása a kért hitel illetve egyéb tartozások visszafizetésére. Ehhez készítsen a hitel teljes futamidejére részletes beruházási tervszámítást. Az eredménytervekben jól elkülöníthetően szerepeltesse az egyes üzletágakra vonatkozó agrár specifikus sarokszámokat is, amelyek jelentős hatással vannak cége bevétel, költség, valamint eredményszerkezetére.
  5. Ha a fejlesztés egy meglévő tevékenység optimalizálását célozza, a tervekben részletesen mutassa be a fejlesztés pénzügyi hatásait, kitérve azokra az alapfeltevésekre, amelyek alapján kiszámítható a várható pénzáram. Ha például növekszik az állatlétszám, ez tükröződjön a bevételi- és költségszámokban is. Ebben az esetben a bevétel-növekedés a volumenbővülés és a fajlagos árak szorzatával mutatható be, a költség soroknál pedig kitérhet az anyagjellegű ráfordításokra, egyéb igénybe vett szolgáltatásokra, személyi jellegű ráfordításokra stb.
  6. Ha nem a meglévő, hanem egy teljesen új tevékenységet szeretne elindítani a fejlesztés révén, akkor a tervezés során fektessen fokozott hangsúlyt arra, hogy az új tevékenység árbevétele megalapozott legyen. Pozitívumnak számít például, ha agrártermelőként rendelkezésére áll olyan alapanyag (pl. nyerstej) amelyből egy terméket (pl. sajt) szeretne előállítani, de kockázatot jelent az új, ismeretlen technológia üzemeltetése, a termék értékesítése (ár és felvevőpiac), valamint a költségek szinten tartása a tervezett jövedelmezőség fenntartása érdekében.
  7. A pénzügyi tervezésbe vonjon be belső vagy külső szakembert, Önnek pedig elég csak a háttérszámokat biztosítani. Az elkészült üzleti terv alapján a cégtulajdonos az összes információ birtokában tud döntést hozni az adott fejlesztésről, és mérlegelheti az esetleges további opciókat is.
  8. Forduljon bankjához bátran, és kérje a szaktanácsadók segítségét a pénzügyi tervezéshez! A legtöbb pénzintézetnél dedikált agrárszakértői csapat nyújt támogatást a nagyobb beruházások, projektek hitelkérelmi dokumentációjának összeállításához.
  9. Amennyiben a fejlesztéshez vissza nem térítendő támogatás kapcsolódik és a megtérülése támogatás nélkül is biztosított, érdemes mérlegelni, hogy a beruházást már a támogatási döntést megelőzően, a pályázat beadását követően megkezdje, hiszen legtöbbször csak így biztosítható, hogy a költségek a tervezett szinten maradjanak.
  10. Gondoljon arra, hogy vállalkozása kapacitásának vagy tevékenységének bővítésére nem csupán beruházások által, hanem cégfelvásárlások révén is lehetőség adódhat. Ebben az esetben is bátran támaszkodhat bankja szaktudására a potenciális lehetőségek értékelésében.
 

SIKERSZTORIK
Mit tennének a milliárdosok, ha mindenüket elvesztenék?
Bill Gates és Warren Buffett, akik egyébként hosszú ideje jó barátok, megosztották gondolataikat arról, mit tennének, ha mindenüket elvesztenék és a nulláról kellene felépíteniük az életüket.
Siker2018. ápr 28.
Vagyonokat keresnek a topmenedzserek, de milyen áron?
Ez a munka hatalmas nyomással jár – ezt pedig a magánéletüket viseli meg.
Siker2018. dec 6.
Hogyan szerezte mesés vagyonát a Rockefeller család?
Mohó, pénzéhes kapitalista vagy egy üzleti zseni, aki a semmiből építette fel magát? Rockefeller nem volt jó képességű gyerek mégis a világ leggazdagabb embere lett – miközben egy valamire mindig kínosan ügyelt.
Siker2018. júl 29.
5 kifejezés, amelyet a sikeres emberek soha nem használnak
Nem figyelünk eléggé a beszélgető partnerünkre.
Siker2018. nov 30.
40 éves nőként hozott létre dollármilliárdos vállalkozást
Therese Tucker feláldozta nyugdíjkori megtakarításait, hitelkártyái teljes keretét és felvett lakására egy második jelzáloghitelt is. Súlyos kockázatot vállalt, de bejött.
Siker2019. jan 11.
Egy fiatal srác 100 millió fontos sportruházati márkát rakott össze Nagy-Britanniában
Nehéz elképzelni, hogy az alapításkor 19 éves Ben Francis-nak honnan volt ideje és energiája létrehozni és vezetni a Gymshark-ot.
Siker2018. okt 18.