100 milliárd forintos Gyármentő Beruházási Hitelprogram indul

Hírek2022. nov. 14.Növekedés.hu

Összesen 100 milliárd forintos keretösszeggel indítja el a Gyármentő Beruházási Hitelprogramot 2023. január 1-én az EXIM Magyarország. Az új támogatott hitelprogram célja a szankciók miatt kialakult energiaválság hatásainak kitett magyar termelő közép- és nagyvállalatok energiahatékonysági és megújuló energia-termelő beruházásainak rendkívül kedvezményes fix kamatozású hitellel történő finanszírozása. A piaci hiteleknél jóval kedvezőbb feltételeket kínáló konstrukció keretében a megcélzott iparvállalatok forinthitel esetén legfeljebb évi 5%, míg euró alapú kölcsönök esetében legfeljebb évi 3,5% kamat mellett juthatnak finanszírozási forráshoz az állami támogatásnak köszönhetően.

Közel félezer hazai közép- és nagyvállalat juthat kedvezményes hitelhez a Kormány által meghirdetett Gyármentő Beruházási Hitelprogram révén, amelynek forrásai 2023. január 1-jével nyílnak meg a jelentkező cégek előtt az EXIM Magyarország finanszírozási konstrukciói révén. A termelőszférában tevékenykedő hazai vállalatokra szabott program célja, hogy kedvezményes beruházási hitelekkel ösztönözze az energiaválságnak különösen kitett, a magyar export növekedésében kulcsszerepet játszó termelő vállalatokat arra, hogy megújuló forrásokon alapuló energiatermelési és energiahatékonysági fejlesztésekbe ruházzanak be energiaköltségeik csökkentése és versenyképességük javítása érdekében.

Az EXIM Gyármentő Beruházási Hitelprogramja kiegészíti a november elején elindított Gyármentő Program 150 milliárd forintra tehető, vissza nem térítendő támogatását.

Ezen kívül olyan vállalkozások is élhetnek a hitellehetőséggel, amennyiben megfelelnek a feltételeknek, amelyek nem részesülnek vissza nem térítendő támogatásban. Az elérhető maximális hitelösszeg – az igénybe vett állami támogatások jogcímétől függően – meghaladhatja a 2 milliárd forintot.

Zöldenergia-források pörgethetik fel újra a magyar ipar motorját

A kedvezményes gyármentő hitel célja olyan hazai fejlesztések finanszírozása lesz, ahol a hitelösszeg legalább 50 százalékban megújulóenergia-termelés, és/vagy energiahatékonyságot megvalósító beruházások finanszírozását szolgálja.

A beruházáshoz kapcsolódó egyéb – technológiakorszerűsítő vagy kapacitásbővítő – beruházás is finanszírozható lesz, de maximum a teljes hitelösszeg 50 százalékáig.

A hitelprogram keretében olyan magyar nagy- vagy középvállalatok lesznek finanszírozhatók, amelyek devizabelföldi gazdálkodó szervezetnek minősülnek, és tevékenységük a programban meghatározott ágazatok egyikébe tartozik, a válságban való érintettségüket pedig nyilatkozat formájában igazolják.

A jelentkezések befogadásának alapja a finanszírozni kívánt beruházási célhoz kapcsolódó tevékenység.

A Gyármentő Beruházási Hitelprogram keretösszege 100 milliárd forint lesz. A hitelprogramban az energiahatékonysági és megújulóenergia-beruházások esetében nincs önerő követelmény, míg a kapacitásnövelő, technológiakorszerűsítő beruházások esetében gépek, berendezések vásárlásakor a beruházás nettó bekerülési értékének minimum 10 százalékát kell önerőből finanszírozni, egyéb esetben minimum 15 százalékát.

A program keretében felvett hitelek esetén a kamat a teljes futamidő alatt rögzített lesz, mértéke a forinthitelek esetén legfeljebb évi 5%, euró alapú kölcsönök esetében legfeljebb évi 3,5% lesz az állami támogatásnak köszönhetően. A hitel közvetlenül az EXIM Magyarországnál vagy azoknál a magyar hitelintézeteknél lesz igényelhető, amelyek részére az EXIM refinanszírozást biztosít.

Nem először nyújt segítséget válságban a termelőcégeknek az EXIM

Az EXIM már a korábbi években is indított hasonló hitelprogramokat. Így 2020-ban és 2021-ben a COVID-járvány negatív gazdasági következményeinek kezelésére indított kormányzati intézkedéscsomag részeként hirdetett meg a magyar vállalkozások támogatására finanszírozási programokat Kárenyhítő-, majd KKV Fordulat Hitelprogram néven. Ezek a támogatott hitelprogramok 2022. június 30-án zárultak le, az újabb hitelprogram lebonyolításához pedig az is jó alapot biztosít az EXIM Magyarországnak, hogy meglévő hitelportfóliójának mintegy 60%-a jelenleg is a feldolgozóiparhoz köthető.

Közel három évtizedes tevékenységgel a háta mögött az EXIM egyedülálló tapasztalatokkal és szakmai tudással rendelkezik a vállalkozások támogatása és az exportfinanszírozás területén, hiszen jelenleg is közel 3000 magyar vállalkozás finanszírozásában nyújtunk segítséget. A gyármentő program révén pedig ügynökségünk egyszerre tud tevőleg hozzájárulni a gazdasági növekedés újraindításához, illetve az export ösztönzéséhez, továbbá ezen keresztül a magyar gazdaság külső egyensúlyának helyreállításához

– mondta el Kisgergely Kornél, az EXIM Magyarország vezérigazgatója.