Már kilencezer milliárd forint állampapír van a lakosságnál

Hírek2020. jan. 24.Növekedés.hu

2019-ben is fókuszban voltak a lakossági állampapírok a megtakarítási piacon. Egy év alatt 1558 milliárd forinttal emelkedett az állományuk, mely év végén meghaladta a 9074 milliárd forintot. A negyedik negyedéves növekedés 281,5 milliárd forintot tett ki.

A 2019-es év kiemelkedő eseménye volt az állampapír piacon a Magyar Állampapír Plusz dematerializált és nyomdai változatának a bevezetése.

Együttes értékesítési volumenük megközelítette a 3.239 milliárd forintot, ami az év során a minimális visszaváltásokat is figyelembe véve 3.196 milliárd forintos nettó értékesítést jelentett.

Az utolsó negyedév állománynövekedése 1072 milliárd forintot tett ki.

A Babakötvény állománya az utolsó negyedévben 9 milliárd forinttal emelkedett, melyből a decemberi 5,7 milliárd forintos növekedés példa nélküli a 2013-ban megkezdett értékesítés óta.

A Prémium Magyar Állampapír nagymértékű állománycsökkenése mögött - a lakossági visszaváltáson és lejáratokon túl - a bankok számláiról megvalósult 194 milliárd forint értékű visszavásárlás és mintegy 40 milliárd forint mennyiségben egyéb, nem lakossági befektető birtokából lejáró összeg áll.

Az állampapír-paletta egyszerűsítése miatt a forgalmazásból kivont négy állampapír állománycsökkenésének eredményeként a negyedik negyedéves növekedés 281,5 milliárd forintot tett ki.