Pogátsa Zoltán: Nem baj a gyengébb forintárfolyam

Hírek2020. jan. 24.Sz.A.

Az, hogy gyengébb a forint árfolyama, még nem jelenti feltétlenül, hogy rossz az árfolyam. A multiacionális nagyvállalatoknál lezajlott béremelést is segítette a gyengébb forintárfolyam, amely a magyar exportnak egyértelműen kedvez - mondta Pogátsa Zoltán. A közgazdász szerint sokan úgy gondolják, hogy a gyengébb forint tudatos kormányzati és jegybanki politika lehet.

Az, hogy gyengébb a forint árfolyama, még nem jelenti feltétlenül, hogy rossz az árfolyam. Téves azt a fogalmat használni, hogy jó vagy rossz az árfolyam, inkább a gyengülés és erősödés hatását kell nézni – mondta Pogátsa Zoltán közgazdász az Atv reggeli műsorában. A Nyugat-Magyarországi Egyetem docense úgy véli, hogy a gyengébb árfolyam annak a magyarországi középrétegnek lehet hátrányosabb, akik külföldre utaznak, mert drágában nyaralnak, ez a réteg azonban szűk.

Ugyanakkor jó az exportőröknek és azoknak a magyar vállalatoknak, amelyek exportálnak, ezért sokan úgy gondolják, hogy a gyengébb forint tudatos kormányzati és jegybanki politika is lehet.

Pogátsa Zoltán kiemelte, hogy a multinacionális nagyvállalatoknál lezajlott béremeléseket is támogathatta az árfolyamgyengülés, mert a magasabb bérek miatti többletkiadásokat részben ellensúlyozta az innen származó többletbevétel. Az importtermékek forintgyengülésből származó drágulása kapcsán elmondta, hogy a tavalyi évben lezajlott reálbéremelkedés 7,5 százalék volt, ami kompenzálhatta az import drágulását.

Az egy évvel ezelőtti állapothoz képest mintegy öt százalékkal gyengébb a magyar fizetőeszköz, ami nemzetközi összehasonlításban nem mutat különösebb volatilitást – tette hozzá a közgazdász. Az euróbevezetésre vonatkozóan hangsúlyozta, hogy

érdemes lenne megfontolni a forint árfolyamának euróhoz kapcsolását, és egy ideig még ne lépjünk be az euróövezetbe, már addig is, amíg nem dől el a vita a bevezetés dátumáról.

A közös európai pénz bevezetését ugyanis az euróövezet perifériáján elhelyezkedő tagállamok nagy része megsínylette – fejtette ki.

Pogátsa Zoltán kitért arra, hogy az euró bevezetése nem lehet politikai kérdés, csak gazdasági megfontolás. A magyar gazdasági növekedéssel kapcsolatban hangsúlyozta, hogy a makromutatók valóban jól állnak, ez a gyors növekedés azonban nem fenntartható hosszabb távon, többek között az uniós források lassabb beáramlása miatt. Az alapkamattal kapcsolatban közölte: míg Magyarországon erős a reálbéremelkedés, addig indokolt az alacsony kamatszint, és nincs szükség, hogy az infláció ellen kamatemeléssel kelljen harcolni.

A világgazdasági lassulásról szólva elmondta, hogy a válságot előrejelző legtöbb mutató a magas szintekről nullára ereszkedett, ami azt jelenti. hogy

elkerülhetetlen lesz a recesszió, amely néhány országban már be is köszöntött.