250 üzletét bezárja a H&M

Hírek2020. okt. 8.Növekedés.hu

A H&M jövőre 250 üzletet zár be a koronavírus-járvány miatt, mivel az emberek egyre inkább az interneten vásárolnak. Az egyik legnagyobb divatcikk-kiskereskedőnek 5000 boltja van világszerte, így a bejelentés a teljes üzletszám 5 százalékát érinti.

A március-május közötti negyedévben a járvány meredek veszteségbe taszította a H&M-et, a forgalma a felére esett. Egyre több vevő kezdett el online vásárolni a világjárvány kitörését követően, az intézkedések tetőzésekor a boltok mintegy 80 százaléka be volt zárva – derül ki H&M közleményéből, amelyet a CNN Business és a Reuters is szemlézett.

Jelenleg a világszerte üzemeltetett több, mint 5000 áruház 3 százaléka maradt átmenetileg zárva. 2021-ben 250 boltjukat viszont végleg bezárják.

A svéd kiskereskedő szerint a harmadik negyedévben, a júniustól augusztusig terjedő időszakban sokat javult a forgalmuk a boltok újranyitása és az online vásárlásoknak köszönhetően. A harmadik negyedév során elért nyereség valamelyest meghaladta a vállalat és az elemzők előzetes várakozásait.

A svéd vállalat-csoport adózás előtti profitja az előző évi 5,01 milliárd koronáról 2,37 milliárd koronára (mintegy 82 milliárd forintra) esett.

A H&M szeptemberben azt valószínűsítette, hogy a nyereség valahol 2 milliárd korona körül alakulhat, jóval magasabban az aggodalmas becsléseknél. Forgalma ugyanis sokkal gyorsabban állt helyre, mint ahogyan azt a járvány okozta visszaesés után várták. Ennek ellenére a szeptemberi értékesítés 5 százalékkal kevesebb volt az egy évvel ezelőtti azonos időszakhoz képest.

"Bár a kihívások még korántsem értek véget, úgy gondoljuk, hogy a legrosszabbat már magunk mögött hagytuk, és jó helyzetben vagyunk ahhoz, hogy erősebben jöjjünk ki a válságból"

- mondta Helena Helmersson vezérigazgató.

A koronavírus miatt ugyan egyre többen vásárolnak inkább online, de már a világjárvány bekövetkezte előtt gondot okozott ez a tendencia a kiskereskedelemben:

a H&M riválisa, a Zara és más fast-fashion divatmárkákat birtokló Inditex az év elején közölte, hogy 1200 üzletének bezárását tervezi, dacára annak, hogy a május-júliusi időszakban újra nyereségessé vált.