3+1 otthoni biztonságtechnikai megoldás, pro és kontra

Hírek2021. márc. 15.Növekedés.hu

A saját otthonát mindenki szeretné biztonságban tudni, ez tény. Hiszen manapság sosem lehetünk biztosak abban, hogy a távollétünkben nem próbál-e meg egy illetéktelen személy betörni hozzánk, és elrabolni az értékeinket.

A védelemre pedig különböző módszerek léteznek - mindegyiknek van előnye és hátránya, és persze mindenkinek mások az igényei is. Nézzük most meg a legnépszerűbbeket.

Riasztó


Talán ez a legszélesebb körben alkalmazott megoldás. A működése egyszerű: van egy központi készülék, ahova a nyitás- vagy mozgásérzékelő modulok jelzései befutnak. Ha a rendszer gyanúsat érzékel, akkor riaszt. Fény- és hangjelzéssel, de a komolyabb rendszerek továbbítják a riasztást egy távfelügyeletet biztosító cég központjába, illetve akár a tulajdonos mobiltelefonjára is. 

Az előnye, hogy nem csak utólag, hazatérve értesülünk a betörésről, hanem már a tett pillanatában, így a hatóság is nagyobb eséllyel éri tetten a gazfickót. Hátránya, hogy fizikailag nem akadályozza meg az illetéktelen behatolást, és ha az illető elég gyors, akkor bizony kereket oldhat, mielőtt elkapnák. 

IP-kamera


Egy óvatlan (vagy túlságosan magabiztos) betörő könnyen eshet abba a hibába, hogy nem takarja el az arcát, miközben “dolgozik”. Ha pedig a lakásban fel van szerelve egy kamera, akkor máris adott a tettenérés. Ráadásul a kamerák képének többségét ma már távolról, az okostelefonunkról is nyomon követhetjük, az intelligensebb készülékek pedig jeleznek a tulajdonosnak, ha mozgást érzékelnek. 

Hatalmas előnyük, hogy a felvétel tökéletes bizonyítékként szolgál a nyomozás során, és a rendőrök dolgát is megkönnyíti, hogy leleplezzék az elkövetőt - már ha beazonosítható. A hátrányuk pedig ugyanaz, mint a riasztóknak: nem akadályozzák meg a betörést.

Biztonsági bejárati ajtó


A betörés ellen úgy a legegyszerűbb védekezni, ha egyszerűen ellehetetlenítjük azt. Erre pedig a leghatásosabb módszer egy biztonsági bejárati ajtó. Az efféle ajtók ugyanis betörésbiztosak, hiszen a belsejükben egy tömör acéllemez van, valamint a keret is masszív szerkezetű. A Nívó Ajtók például MABISZ minősítéssel is rendelkeznek, ami annyit jelent, hogy bizonyítottan ellenállnak a betörési kísérleteknek. 

A biztonsági ajtó legnagyobb előnye, hogy fizikailag akadályozza meg a betörést - aki pedig nem jut be, az elvinni sem tud semmit. Hátránya, hogy nem értesülünk valós időben az illetéktelen személyek próbálkozásáról, illetve attól nem véd, hogy a ház egyéb pontjain (pl. ablak, teraszajtó) bejussanak az ingatlanba.

+1 Házőrző kutya

Egy kicsit kakukktojás, mivel nem “technikai megoldásról”, hanem egy élőlényről van szó. Előnye, hogy nem csak “biztonsági rendszer”, hanem családtag és hű barát is egyben, és egy vadul ugató, vicsorgó eb elég lehet ahhoz, hogy elrettentse a betörőt.

De sajnos léteznek olyan gazemberek is, akik nem általlanak bántalmazni vagy megmérgezni az állatot. (X)