A frontvonal: A legmagasabb Covid–19 kockázatú foglalkozások

HR2020. aug. 16.Növekedés.hu

Az elmúlt időben sokan gyakoroltak társadalmi távolságtartást (social distancing) otthoni munkavégzés formájában. Noha ez hatásos módja lehet annak, hogy csökkenjen az emberek kitettsége az új koronavírussal szemben, az otthonról történő munkavégzés olyan luxus, amely az amerikaiak csupán 29 százalékának elérhető. A társadalom fennmaradó 71 százalékának helyzete bizonytalan.

A lakosság jelentős része elveszítette munkahelyét a leállás és a bezárási kényszer következtében, azok pedig, akik az alapvető szolgáltatásokat biztosító szektorokban a megszokott módon dolgoznak, jobban ki vannak téve a fertőzésveszélynek. E veszély mértékének feltérképezésére vállalkozott a Visual Capitalist az Occupational Information Network adatai alapján, amelynek eredményét a lenti infografika szemlélteti. Az egyes foglalkozásokra vonatkozó pontszámok a foglalkozási adatbázisban szereplő három attribútum értékelésén alapulnak. Mindhárom attribútumot egyenlően súlyozták, majd összesítették egy 0–100-ig terjedő skálán - olvasható a Pallas Athéné Geopolitikai Kutatóintézet elemzésében.

1. Kapcsolat másokkal

Az adott munka elvégzéséhez mennyi kontaktusra van szüksége a munkavállalónak.

2. Fizikai közelség

Milyen mértékben igényli az adott munka, hogy a munkavállaló mások közvetlen közelében tartózkodjon.

3. Betegségnek és fertőzésnek való kitettség

Milyen gyakran igényli az adott munka a veszélyes környezetnek való kitettséget.

A vízszintes tengelyen balról jobbra haladva nő a koronavírusnak való kitettség, a függőleges tengelyen alulról felfelé haladva pedig az adott foglalkozásért járó bér. A foglalkozásokat jelölő buborékok mérete a dolgozók létszámától függ.

Ezek alapján az egyik legnagyobb kockázatú nem kórházi munka a dentálgihiénikusoké (99,7). Magától értetődő, hogy az egészségügyben dolgozóknak jellemzően magasabb kockázattal kell szembenézniük, mint azoknak, akik más szektorokban dolgoznak.

Utóbbiak kapcsán a buszsofőrökre (67,3) és a pénztárosokra (41,6) érdemes odafigyelni, hiszen ők is a frontvonalon „harcolnak”. A nem egészségügyi dolgozók közül azonban a légiutas-kísérők (75,7) vannak a legkevésbé biztonságban. A legkisebb veszélynek a közgazdászok (1,5), infokommunikációs hálózatépítők (4,7) és az aktuáriusok (5,2) vannak kitéve. A 966 foglalkozás átlagos kockázati pontszáma 30,2. A teljes lista, amelyben keresni is lehet, a forrás linkjében érhető el.

Az adatokból az is kiderül, hogy az otthoni munkavégzés a magasabb jövedelmű foglalkozásúak számára jobban elérhető. A jövedelmek szerinti felső 25 százalékba tartozók 61,5 százaléka, míg az alsó 25 százalékba tartozók csupán 9,2 százaléka tudja munkáját otthonról végezni.

Olyan időkben, amikor sok amerikai aggódik a számlák befizetése miatt, ez az egyenlőtlenség negatív következményekkel járhat.