400 ezer forintos minimumnyugdíj jöhet Olaszországban

Hírek2023. jan. 28.Sz.A.

Havi ezer euró minimumnyugdíjat és 13. havi nyugdíjat ígért Silvio Berlusconi, a kormányzó koalícióban részt vevő Forza Italia párt vezetője. Két hét múlva két fontos tartományban is választásokat tartanak Olaszországban.

Silvio Berlusconi, a Hajrá Olaszország (Forza Italia) vezetője felemelné a minimálnyugdíjakat 1000 euróra (390 ezer forint) és a 13. havi nyugdíjra is vonatkozna ez az összeg. Jelenleg 500-780 euró a minimumnyugdíj Olaszországban, és áprilisban 10,1 százalékos nyugdíjemelés várható. Tavaly az éves infláció 8,1 százalék volt, ami 37 éves csúcsot jelent.A kormányzó jobbközép koalíció egyik erős pártja a Forza Italia, az ígéret pedig két héttel a Lombardiában és Lazio tartományokban megrendezésre kerülő tartományi választások előtt érkezett.

A korábbi kormányfő Berlusconi már több alkalommal is tett javaslatot a nyugdíjemelésre, ami nemcsak az időskori nyugdíjra, hanem a leszázalékoltakra is vonatkozna - írja az Il Fatto Quotidiano olasz lap.

Silvio Berlusconi

A leginkább rászorulók jövedelmének emelése a magas energia és élelmiszerárak miatt most különösen aktuális Olaszországban, ahol az infláció tavaly januártól 4,5 százalékról az év végére 11,5 százalékra emelkedett.

Az energiaárak azonban ennél sokkal nagyobb mértékben emelkedtek, ezért az olaszok éves szinten 9 százalékkal fogták vissza a gázfogyasztásukat.

A Giorgia Meloni vezette kabinetnek nagyon óvatosan kell kezelnie a költségvetés egyensúlyát. az Európai Központi Bank olasz kötvényvásárlásainak egyik feltétele az egyensúlyi gazdálkodás.

Olaszországban nagyon magas az átlagéletkor, Európában kimagasló, a nyugdíjra jogosultak száma 16 millió fő. Az átlagnyugdíj tavaly 1350 euró körül alakult.

A 85 éves Berlusconi támogatóinak egyik hagyományos székhelye Lombardia, ezért is vállal itt nagyobb részt a kampányból a volt miniszterelnök.