A háború előtti szinten a gáz ára, de még sose spóroltak ennyire az olaszok

Elemzések2023. jan. 13.Sz.A.

A kedvező időjárás és a takarékoskodás miatt 10-12 százalékkal kevesebb földgázt fogyasztott Olaszország, ahol decemberben 64 százalékkal került többe az energia, mint egy évvel ezelőtt. Az orosz gáz pótlására Líbiából is szeretnének több gázt vásárolni, és most már Nem Oroszországból, hanem Algériából veszik a legtöbb földgázt. A háború előtti szint alá süllyedt a gáz ára, de ez csak a későbbi számlákban látható.

Bár Olaszországban is elkezdett csökkenni az infláció: decemberben 11,6 százalékos szintre mérséklődött, de az energiaárak még így is 64 százalékkal kerültek többe, mint egy évvel korábban.

Mindez már azt jelenti, hogy az energiaárak egészen minimálisan, de mérséklődtek, a novemberi 67,6 százalékos éves drágulási szintről. Az élelmiszer és energiaárakat figyelmen kívül hagyó maginfláció is csökkent, 5,6 százalékos szintre.

A rekordmagas energiaárak miatt évtizedek óta nem látott mértékben fogták vissza az energiafogyasztást az olasz vállalatok és a háztartások is. Decemberben 23 százalékkal került többe a gáz, miközben a fogyasztás éves szinten 9,2 százalékkal esett vissza.

A takarékosság és az átlagnál enyhébb időjárás miatt a gáztározók töltöttsége 83 százalékos, ami 10 százalékkal magasabb a tavalyi szintnél. 

Az európai gáz ára a holland TTF tőzsdén elérte a háború előtti szintet, sőt, már az alatti a jegyzés (megawattóránként 64 euró), ez az árcsökkenés azonban csak a pár hónap múlva lesz látható az akkor megjelenő lakossági és ipari számlákban.

Szakértők szerint ha a jelenlegi tendencia fennmarad, és kedvező lesz az időjárás, akkor nemsokára kisebb gázszámlákra lehet számítani.

Olaszország a legtöbb gázt, a fogyasztásának közel a felét Oroszországból fedezte (29 milliárd köbméter),

ezért szakértők szerint a jövő tél sokkal nehezebb lesz, mint az idei. A gáztározók újratöltését ugyanis már jóval kevesebb orosz gázzal kell megoldaniuk - - számol be az Il Fatto Quotidiano.

Jelenleg a tározókban nagyrészt orosz gáz van, de Olaszország sok gázt vásárol még Algériából, az észak-afrikai ország volt a második legnagyobb külkereskedelmi partnere, most az első helyre lépett elő.

Ezen kívül jelentős mennyiséget importálnak még Azerbajdzsánból  és Líbiából, kisebb mennyiséget pedig Norvégiából.

Az olasz kormány tervei szerint a líbiai behozatalt szeretnék emelni, ehhez azonban újabb LNG terminálokra lenne szükség.

A líbiai gázmennyiség emeléséhez több LNG átalakító állomásra lenne szükség. Ravenna mellett található a legnagyobb LNG terminál, és a tervek szerint itt szeretnének még egyet építeni vagy a Livornó megyei, vagyis a nyugati oldalon fekvő Piombinóban.

Az olasz gazdasági minisztérium friss adatai szerint 69 milliárd köbméter földgázt használt el Olaszország tavaly az év egészében, ami 9,5 százalékkal kevesebb a tavalyi mennyiségnél. A lakosság és a vállalatok is nagyot csökkentettek a fogyasztáson: a háztartások 13,5 százalékkal, a nagyipari vállalatok 12,2 százalékkal fogták vissza a fogyasztásukat.A takarékoskodás a távhő fogyasztásnél még markánsabban jelentkezik. 23 százalékkal kevesebb energiát használt fel az ipar és a lakosság decemberben tavalyhoz képest.

Az energiaárak elszállása kiélezte a társadalmi feszültségeket, az alacsony keresetűek, a munkanélküliek és a kisnyugdíjasok kerültek a legnehezebb helyzetbe, ráadásul a körükben nagyobb a rossz szigetelésű lakásokban élők aránya.

Szeptemberben több tüntetés is zajlott Olaszországban, a felvonulók a számláikat égették el és a fizetések emelkedését (másfél százalék) hasonlították össze a 60 százalékos áramár-dráágulással.

Olaszország példája azért is fontos, mert tavaly Kína és Németország után a harmadik legnagyobb földgázmennyiséget vásárolta Oroszországtól, ennek kiváltása hatalmas problémákat okoz. Az Európai Unió tavaly a földgázfelhasználása 45 százalékát Oroszországból biztosította - az Európai Bizottság adatai szerint. 

Az olaszok most a német példát próbálják utánozni, és újabb LNG állomások építésével készülnének a jövő télre.NÉmetország már töb gázt vásárol Norvégiából, mingt Oroszországból, eközben Olaszország a legtöbb földgázt jelenleg a transzmediterrán gázvezetéken (TransMed) kapja, amely Algériát Tunézián keresztül kapcsolja össze Olaszországgal.

A földgázvezeték kapacitását a 90-es évek elején kibővítették, 2010-ben pedig újabb szakaszt építettek hozzá, jelenleg ez a legfontosabb gázellátási forrása Rómának.

Az energiaszállító SNAM adatai szerint júniusban Algériából már több gáz érkezett, mint Oroszországból, miután a Gazprom csökkentette az Olaszországba irányuló gázexport mennyiségét.