50 éve nem látott léptékű zöld fejlesztés indulhat meg Csepelen - a főváros új tüdeje épülhet meg

Hírek2022. feb. 3.Dajkó Ferenc Dániel

Óriási zöld fejlesztés terveit mutatták be a Kopaszi-gáton tartott konferencián. Csepel északi részén egy hatalmas három Városmajornyi méretű új parkot hoznak létre a jelenlegi elhanyagolt állapotú ipari terület helyén. A tervek szerint a parkhoz közlekedési kapcsolatokat is létesítenek majd. A főváros legnagyobb zöld fejlesztése során különös figyelmet fordítanak a vizes élőhelyek és az ökológiai sokszínűség megőrzésére.

Egy új zöld sziget jöhet létre Budapesten. A Csepel-sziget északi részén egy 36 hektáros területen hoznának létre új közparkot, ami amellett, hogy a fővárosi lakosság számára új kikapcsolódási lehetőséget kínál, a város új tüdejeként is funkcionálhat és a terület ökológiai sokszínűségét is helyreállíthatják általa.

A park tervezett helyén jelenleg rendezetlen állapotú iparterületek találhatók, ahol különböző spontán települt özönfajok élnek. A tervezett beruházás előkészítése, illetve a létesítmények megvalósításához szükséges tervek elkészítése a Budapesti Fejlesztési Központ feladata.

Az új park látványterve

Újra állami tulajdonba kerülhet a terület

Az érintett terület a régóta egy spanyol cég tulajdonában van és rendezetlen a helyzete – fogalmazott Németh Szilárd, volt csepeli polgármester, a kerület országgyűlési képviselője a Csepel Park terveit bemutató konferencia során.

Kiemelte, hogy nagyon reméli, hogy a tulajdoni viszonyok a közeljövőben rendeződni fognak és a parknak otthont adó földterület rövidesen visszakerül az állam tulajdonába. Csepelen rengeteg fejlesztés valósult meg az elmúlt évek alatt – húzta alá. Remélhetőleg a Csepel Park is tovább bővíti majd ezek sorát – hangsúlyozta.

Három Városmajornyi új park

Az új park méreteit és jelentőségét jól jelzi, hogy ez lehet az elmúlt ötven év legnagyobb zöld fejlesztése egész Budapesten Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség Budapest és az agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára szerint. Budapest nemzetközi összehasonlításban sem rendelkezik kevés zöld területtel, azonban ezek eloszlása jelenleg egyenlőtlen. Ezen a helyzeten is javítana az új közpark - tette hozzá.

A közpark átfogó koncepcióterve elkészült, a ma még elhanyagolt és lepusztult területre több mint három Városmajornyi nagyságú új, zöld parkot terveznek. A végleges tervek 2023-ra készülhetnek el és 2025-re készülhet el a park – ismertette.

A Csepel Park látványterve

A további tervezésbe a lakosság is beleszólhat. Csütörtöktől elindul egy felmérés, melynek során a fővárosiak véleményét szeretnék kikérni az új parkról – tette hozzá. A lakosok részéről egyébként már eddig is érkeztek visszajelzések, ami alapján nagy igény van nyilvános mosdók létrehozására is az új parkban, azonban Fürjes Balázs kiemelte, hogy már a kezdetektől szerepelnek nyilvános mosdók a tervekben. 

Fontos szempont a természetközeliség

A Csepel Park létrehozása egyébként egy nagyon komplex fejlesztésként fog megvalósulni. Nemcsak egyszerű zöldfelületeket hoznak létre, hanem egy kisméretű üvegház, egy őshonos magyar háziállatokat bemutató parkrész, egy látogatóközpont, több játszótér egy csónakház és egy kishajókikötő létrehozása is szerepel a tervek között – derült ki az államtitkár szavaiból.

A tervezett csónakház és kikötő látványterve

Emellett természetesen az őshonos folyóparti galériaerdőt is megőrzik és több mint ezer új fát is ültetnek majd – tudtuk meg. Kiemelte, hogy nem szeretnének a területen nagy épületeket felépíteni és nagy sportpályákat létrehozni, hogy ezzel is erősítsék a hely természetközeliségét. Az új park különlegessége, hogy egy természetes vizes élőhely szeli át majd a területét.

Az új park látványterve

HÉV-el, villamossal és biciklivel is elérhető lesz

A Ráckevei-Dunához simuló park megközelíthetőségéről is gondoskodnak a tervek szerint, délről ugyanis az újonnan felépülő Duna-híd út- és villamosvonala határolja majd. Ez azonban nem fogja akadályozni, hogy a későbbiekben a park akár tovább is terjeszkedjen déli irányba – ismertette Vitézy Dávid, a Budapest Fejlesztési Központ (BFK) vezérigazgatója. Emellett a rakpartokkal és a hévvel is lesz kapcsolata a parknak tette hozzá. A tervek szerint a megújuló H7-es HÉV vonala lesz a park nyugati határa és a fejlesztés része, hogy az új zöld terület kapcsolódni fog északon a Duna Arénáig tartó a rakparton futó kerékpáros és gyalogos útvonalhoz. Ennek érdekében már készül a pesti rakpart fejlesztése, északról a Parlamentig több lépésben már megépült a sétány - hangsúlyozta.

A tervek szerint nyugatról a H7-es HÉV, délről pedig az új villamosvonal határolja majd a parkot

A BFK Vitézy Dávid által bemutatott tervei alapján egy streetworkout-pályát is kiépítenek és fitneszeszközöket is elhelyeznek majd a tervek szerint, valamint kosár-, streetball-, kézilabda-, foci- és röplabdapályák, egy futópálya, egy görpark, mászófal és akadálypálya is létrejöhet a területen. A Duna-parton pedig kajakozásra, kenuzásra is lehetőség lesz az elképzelések szerint.

Görpark látványterve a leendő parkban

A főváros aranytartaléka

Borbély Lénárd Csepel polgármestere kiemelte, hogy Csepel nagyon sokat fejődött az elmúlt évtizedben és mostanra Budapest részévé vált.

2010 előtt nagyon sokszor azt tapasztalták, hogy a kerület méltatlanul el van hanyagolva. Csepel, a XXI. kerület a főváros egyik aranytartaléka

- fogalmazott.

A Csepel Park látványterve

Csepel 2005-ös vezetése akkor 11,3 milliárd forintért értékesítette a leendő park területét, ami most nagyon rossz állapotban van, pedig óriási potenciált hordoz, hiszen ez Budapest egyik legnagyobb egybefüggő zöld területe. Most az elmúlt ötven év legnagyobb közpark beruházásáról valósulhat meg rajta - húzta alá. A polgármester köszönetét fejezte ki a projekt megvalósításáért.