7 dolog, amit sosem szabadna a kézitáskában tartani

Hírek2018. okt. 19.Növekedés.hu

A kézitáskánkban mindent egy helyen, biztonságban tárolhatunk – gondoljunk naivan. Bár a pénztárca és a lakáskulcs nélkülözhetetlen, például a bizalmas dokumentumokat, régi nyugtákat tilos magunknál hordani, eláruljuk miért.

Bár fontos, hogy minden eshetőségre felkészüljünk, bizonyos tárgyak nagyobb hátrányt okozhatnak, mint előnyt, abban az esetben, ha elhagyjuk vagy ellopják a kézitáskánkat.

A Business Insider cikke alapján összegyűjtöttünk hét olyan dolgot, amelyet sosem szabadna a kézitáskánkban hordani. 

  1. Jelszavak

Manapság egyre több webhely és alkalmazás kér jelszót, és van, hogy úgy érezzük, ennyi belépési kódot nem tudunk fejben tartani. Ugyanakkor azt mindenképp kerüljük el, hogy leírjuk az összeset egy papírra, amit aztán magunknál tartunk. Sokan érzik úgy, hogy a jelszavaik nagyobb biztonságban vannak, ha náluk van, mint otthon, pedig ez nem is állhatna messzebb az igazságtól. Egy betörésre sokkal kisebb az esély, mint arra, hogy ellopják vagy elhagyjuk a táskánkat.

  1. Az összes személyi okmány egyszerre 

Hacsak nem utazunk valahova, felesleges és veszélyes magunknál tartani az összes személyünket igazoló okmányunkat. A szakértők szerint az egyetlen olyan okmány, amit mindig érdemes magunknál tartani, az a jogosítványunk, vagy esetleg a személyi igazolványunk. Ha megtörténik a baj, és ellopják a táskánkat, rengeteg utánajárást igényel minden okmányt pótolni. De, ami még sokkalta veszélyesebb, ha a bizalmas irataink idegen kézbe kerülnek, könnyen személyazonosság-lopásba keveredhetünk.

  1. Hitelkártya

Egy kiberbiztonsági szakértő szerint nem célszerű mindig magunknál tartani a hitelkártyánkat mert, ha esetleg lopás áldozatai leszünk, könnyen eltűnhet a pénz a számlánkról, és rengeteg utánajárást igényel bizonyítani, hogy nem mi magunk költöttük el azt az összeget. Ellenben, ha bankkártyánkat lopják el, egy telefonunkba kerül, és rögtön letilthatjuk.

  1. Régi nyugták

Valószínűleg mindenkinek ismerős, amikor hónapok, vagy akár évek múltán is régi blokkok kerülnek elő a táska vagy pénztárca mélyéről. Ha ezeket lopják el, nem akkora tragédia – gondolhatjuk. De ha tényleg belegondolunk, a tolvajok így tökéletes képet kapnak arról, hol, mit és milyen értékben szoktunk vásárolni, így ezt az információt máris felhasználhatják ellenünk. Ha csalóval van dolgunk, a hatóság a rendellenes dolgokat ellenőrzi a hitel vagy bankkártya lopáskor, viszont a nyugtáink birtokában a csalók tudják, hol vásároltunk, így kevésbé lesz gyanús a dolog.

  1. Rágcsálnivalók

Ha hosszú nap áll előttünk, általában előre felkészülünk, és csomagolunk magunknak gyümölcsöt, csokoládét vagy sós ropogtatni valót. Ugyanúgy, mint ahogy a kozmetikai termékek esetében, itt is fennáll a veszély, hogy eltörnek, kiszakad a csomagolásuk vagy kiömlenek. Csomagoljunk okosan: tároljuk műanyag vagy üveg dobozokban az uzsonnánkat.

  1. Ajándékkártyák, hűségkártyák

A táskában tartott ajándékkártyák vagy hűségkártyák a legtöbb ember számára természetesek, hisz sokan tartanak spontán bevásárlásokat, nem mindenki tervez előre. Azonban szinte lehetetlen visszaszerezni őket, vagy a csalók által igénybe vett szolgáltatásokat törölni, ha elveszítjük vagy ellopják őket. Hogy minimálisra csökkentsük a kockázatot, csak akkor hordjuk őket magunknál, ha tudjuk előre, hogy használni fogjuk őket.

  1. Felesleges dolgok

Alapvetően senki sem szeret túl sokat cipelni, főleg, ha egész nap úton van, mégis rengetegen hordanak magukkal felesleges dolgokat. Biztos, hogy szükségünk van a különböző elektronikai készülékekre, könyvekre, esernyőre, személyes tárgyakra, ételre, váltásruhára? A túlzottan igénybe vett váll és nyak egy idő komoly fájdalmakat okozhat, és könnyen az ortopédián találhatjuk magunkat. Az orvosszakértők szerint az a legjobb, ha a táskánt maximum 3,6 kiló súlyt nyom. Rendszeresen pakoljunk ki és be, és dobjuk ki a felesleges dolgokat. A fontos iratokat pedig a fent kifejtett okok miatt ne hordozzuk magunknál.