A 10 leggazdagabb királyi család

Hírek2018. júl. 31.Növekedés.hu

Bár az európai kontinensen uralkodókból nincs hiány, ráadásul a csapból is a brit királyi család folyik, az 500 millió dolláros nettó vagyonuk még ahhoz sem volt elég, hogy a világ tíz legvagyonosabb királyi családja közé egyáltalán bekerüljenek. A listán olyan nevek szerepelnek, mint Szaúd- Arábia királya és mindössze pár európai méltóság.

 10. II. Albert monacói herceg, 1 milliárd dollár

 A tizedik helyet II. Albert monacói herceg uralja 1 milliárd dolláros vagyonával. A Grimaldi család feje országának mintegy negyedét birtokolja, valamint édesanyjának, Garce Kellynek philadelphiai otthonát is megvásárolta 754 ezer dollárért, a szerencsejáték-és ingatlanbefektetései mellett műkincseket, antik autókat és bélyegritkaságokat is gyűjt.

9. Tamim katari emír, 1,2 milliárd dollár

 Tamim ibn Hamad ibn Halífa Al Táni Katar nyolcadik emírje. 2013-ban vette át az állam vezetését, miután apja, az előző emír lemondott. A korábbi emír becsült nettó vagyonának értéke 2,4 milliárd dollár, amely a Katari Befektetési Hatóságtól származik, ami az országolaj- és gázkészleteit kezeli.

8. Henrik luxemburgi nagyherceg, 4 milliárd dollár

 A luxemburgi nagyhercegi család nem kap fizetést, ugyanakkor 1984 óta minden évben körülbelül 325 ezer dollárt kap az államtól a működési és egyéb költségekre. Tavaly a nagyherceg háztartásának külön 12 millió dollárt különítettek el a költségvetésből. Henrik nagyherceg a Nassau–Weilburg-ház hatodik uralkodója, kastélyába gyakran hív meg komolyzenei előadókat és világhírű zenekarokat.

7. Maktúm bin Rásid Ál Maktúm, 4,5 milliárd dollár

 Maktúm bin Rásid Ál Maktúm az Egyesült Arab Emírségek alelnöke és miniszterelnöke, Dubaj emírje. Vagyonából 10 milliárd dollárt fordított arra, hogy létrehozza saját alapítványát, amely a jövő nemzedékeinek támogatására összpontosít.

6. II. János Ádám liechtensteini herceg, 5 milliárd dollár

 János Ádám liechtensteini herceg vagyonát főként saját bankjuknak, az LGT Csoportnak és a liechtensteini hercegi alapítványon keresztüli befektetéseknek köszönheti, amelyek között ingatlanok, erdők és borászatok is vannak.

5. VI. Mohammed marokkói király, 5,7 milliárd dollár

 Mohammed király vagyona a SNI holding cégétől származik, amely több tőzsdei cégben is rendelkezik részesdéssel, afrikai országokban fektet be, valamint banki, távközlési és megújuló energiaforrásokkal foglalkozik.

4. Halífa bin Zajed al-Nahaján sejk, 15 milliárd dollár

 A rangsorban a negyedik helyen Halífa bin Zajed al-Nahaján sejk áll, aki az Egyesült Arab Emírségek uralkodója. Vagyona alakulásában nagyban hozzájárult vezetői pozíciója az Abu Dhabi Befektetési Hatóság elnökeként.

3. Szalman szaúdi király, 17 milliárd dollár

 Szalman ibn Abdul-Aziz Al Szaúd Szaúd-Arábia hetedik királya. Hihetetlen vagyonát főként a családja tulajdonában álló médiacsoportnak köszönheti, amely magába foglalja a pán-arab napilapot Asharq Al-Awsat-ot és Al Eqtisadiah-t.

2. Hassanal Bolkiah brunei szultán, 20 milliárd dollár

Hassanal Bolkiahszultán vagyona elsősorban országának olaj-és földgáztermeléséből származik. A világ egyik legnagyobb palotájában él, amely több mint 350 millió dollárba került, és ő rendelkezik a világ legnagyobb magán-autógyűjteményével, jelenlegi gyűjteménye körülbelül 7000 nagy értékű luxusautóból áll, 789 millió amerikai dollár értékben.

1.Maha Vajiralongkorn, 30 milliárd dollár

A világ leggazdagabb uralkodója jelenleg nem más, mint Thaiföld királya, Maha Vajiralongkorn. Vagyona mintegy 30 milliárd dollárra becsülhető. A királyi családnak több bankban is van érdekeltsége, továbbá 3500 hektárnyi földbirtokkal is rendelkeznek. Az uralkodó birtokában van a valaha volt legnagyobb kő, az 545 karátos Golden Jubilee gyémánt. (via Business Insider)