A cseh munkaügyi tárca arra buzdítja a nőket, követeljenek több bért maguknak

Hírek2020. júl. 21.Növekedés.hu

A nők számottevően kevesebbet keresnek Csehországban, mint férfi kollégáik, olvasható az english.radio.cz hírportálon: a különbség az egyik legnagyobb az Európai Unióban.

A Munkaügyi Minisztérium most kampányt indított és felszólította a nőket, hogy követeljenek azonos szintű fizetést.

Az Európai Bizottság egy áprilisi jelentése szerint a cseh nők óránként 20,1 százalékkal kevesebbet keresnek, mint a férfiak. Ez az érték az egyik legnapgyobb az EU-ban. A cseh helyzetnél csupán Németország és Észtország arányai bizonyultak rosszabbnak.

Az EU egészében az átlagos különbség 16 százalék.

A 2020-as év első negyedévében a férfiak áltagos havi fizetése Csehországban 33 814 korona (mintegy 447 ezer forint) volt, a nőké 28 481 korona (közel 377 ezer forint).

A cseh statisztikai hivatal adatai szerint a nemek átlagos fizetése közötti rés az elmúlt években nem szűkült, sőt némileg szélesedett.

A cseh munkaügyi minisztérium most egy projektet indított az ügyben, „22 Százalék az Egyenlőségért” elnevezéssel. A projekt célja, hogy csökkentse a nemek fizetése közötti különbséget és egyben növelje a téma ismertségét az emberek körében.

A projekt egyik eleme egy fizetésszámláló, amely összegzi a fizetéseket, és rávilágít a nemek közötti különbségekre, tekintettel a foglalkozásra, a földrajzi elhelyezkedésre valamint az életkorra.

Egy másik szolgáltatás azoknak az alapvető jogi információknak a közzététele, amelyek a gyermekszülés után munkába visszatérő nőkre vonatkoznak.

Alžběta Honsová, a Randstad munkaerő-közvetítő vállalat HR-szakértője szerint a fizetéskülönbségek egyik oka, hogy a nők a gyermekvállalás miatt jellemzően évekre kiesnek a munkából.

A szakismereteket igénylő munkakörökben a férfiak fizetése folyamatosan emelkedik, ezért jellemzően elhúznak a nőktől, akik a gyermekvállalás miatt megszakítják karrierjüket.

Alžběta Honsová azt tapasztalja:

a szakképzett nők fizetése a szülést követő visszatérés alkalmával lényegében úgy alakul, mintha pályakezdők lennének.

Egy 2018. évi Randstad-tanulmány szerint a Csehországban elérhető állások döntő többsége teljes munkaidős. A kisgyermekes nők számára viszont a munkavégzés rugalmassága alapvetően fontos követelmény.

A Business for Society (Az Üzlet a Társadalomért) csoport egy kutatása szerint a szülési szabadságról történő visszatérés legnagyobb akadálya a rugalmas munkaidőt kínáló munkakörök hiánya.

A nemek közötti fizetéskülönbség egy másik oka, hogy bizonyos munkakörökben és foglalkozásokban kevés a nő. Az IT területén például jól fizetnek, de az e területen dolgozó nők száma, bár emelkedik, egyenlőre alacsony.

A helyzetet tovább rontotta a koronavírus-válság és annak gazdasági hatásai. Az IDEA tudományos műhely egy tanulmánya arra a követeztetésre jutott, hogy a járvány gazdasági és társadalmi következményei súlyosabban érintették a nőket, mint a férfiakat.