A csehek is adót vetnek ki az internetes óriásokra, már meg is kapták az amerikai választ

Hírek2020. jan. 24.Növekedés.hu

A cseh pénzügyminiszter, Aleny Schillerová kijelentette: nem tart attól, hogy az Egyesült Államok megtorló intézkedéseket tesz a prágai kormány által bevezetni tervezett digitális adó miatt. A radio.cz hírportálon olvasható cikk szerint a cseh adó célja, hogy állami bevételekre tegyenek szerint az olyan internetes óriások reklámbevételeinek adóztatásával, mint a Google és a Facebook. Az amerikai kormány válaszintézkedést foganatosít, amennyiben a cseh parlament véglegesen megszavazza a digitális adó bevezetését - erősítette meg az államok prágai nagykövetsége.

Franciaország már bevezetett egy hasonló adót. A lépés vita kialakulásához vezetett Párizs és Washington között; az amerikai fél azzal fenyegetődzött, hogy vámot vet ki francia termékekre. Egyesek attól tartanak, hogy akár egy szélesebb körű kereskedelmi háború is kialakulhat.

A cseh pénzügyminiszter nem tart ilyen következményektől. Amennyiben ez bármely európai ország esetében mégis megtörténne, a konfliktust megítélése szerint az Európai Bizottságnak kellene kezelnie.

Alina Schillerová elmondta: nincs tudomása semmiféle amerikai igényről saját terveivel kapcsolatban, amelyek értelmében különadót vetnének ki az olyan vállalatokra, mint a Google, az Amazon, a Facebook és az Apple.

A Hospodářské noviny üzleti napilap ugyanakkor a közelmúltban egy amerikai kormányzati forrásra hivatkozva azt állította, hogy Washington kifejezetten óvta Prágát egy digitális adó bevezetésétől.

A cseh Pénzügyminisztérium javaslata szerint azok az online vállalkozások, amelyek éves forgalma világszerte meghaladja a 750 millió eurót (közel 253 milliárd forintot), több, mint 200 000 felhasználó számlájuk van és a Cseh Köztársaságban jegyzett bevételük eléri a 100 millió koronát (közel 1 milliárd 340 millió forintot), adót kötelesek fizetni az országban.

Tavaly novemberi jelentések szerint a prágai kormány 7 százalékos digitális adó kivetésére készül, több, mint kétszeresére, mint a Franciaország által érvényesített 3 százalék.

Minisztériumi tisztségviselők szerint a digitális adó évi 5 milliárd korona (mintegy 67 milliárd forint) többletbevételt biztosíthat a cseh költségvetésnek.

Alina Schillerová elképzelései szerint az adót négy éves időszakra vetnék ki. A Cseh Köztársaság azonban késedelem nélkül visszavonná a vonatkozó jogszabályt, amennyiben időközben világméretű megoldást sikerülne találni.

Az Európai Unió 2018 folyamán próbálkozott egy uniós szintű digitális adó bevezetésével, a tagállamokkal azonban nem sikerült egyetértésre jutnia.

A cseh pénzügyminiszter azt állítja: az EU tagállamoknak a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) keretei között kellene határozottabban kiállniuk egy világméretű digitális adó megteremtése érdekében.

Francia kollégája, Bruno Le Maire a közelmúltban azt mondta: közel járnak az OECD által előterjesztett átfogó adó-javaslat elfogadásához, de a kompromisszumos megoldáshoz vezető „utolsó lépést” az Egyesült Államoknak kell megtennie.

Már meg is érkezett az amerikai válasz

Az Egyesült Államok kormánya válaszintézkedést foganatosít, amennyiben a cseh parlament véglegesen megszavazza a digitális adó bevezetését - erősítette meg pénteken az államok prágai nagykövetsége.

Eda Findlay, az Egyesült Államok prágai nagykövetségének szóvivője pénteken a CTK hírügynökség kérdésére válaszolva utalt Stephen King nagykövetnek a Lidové Novinyben közzétett decemberi kommentárjára, miszerint Csehország az adó bevezetése esetén az amerikai kormány "megfelelő válaszintézkedésére" számíthat. Utalt Steven Mnuchin amerikai pénzügyminiszternek a davosi világgazdasági fórumon elhangzott nyilatkozatára, amelyben kifejetette, hogy

azok az államok, amelyek bevezetik a digitális adót Donald Trump amerikai elnök vámintézkedésére számíthatnak.Tomás Petrícek cseh külügyminiszter csütörtökön úgy nyilatkozott, hogy az USA hivatalosan nem tiltakozott a cseh lépés ellen - írja a távirati iroda. Beszélt a kérdésről az amerikai nagykövettel, és megmagyarázta neki, hogy Prága ezt ideiglenes intézkedésnek tekinti addig, amíg nem születik nemzetközi jogi megoldás az ügyben.

Az Egyesült Államok a digitális adó bevezetését az amerikai cégek diszkriminációjának tekinti, és több más országgal - például Franciaországgal - is vitában áll ebben a kérdésben.Alena Schillerová cseh pénzügyminiszter a héten azt mondta, hogy az amerikai nagykövettel személyesen is megvitatta a dolgot és nem tart amerikai válaszintézkedéstől. Schillerová szerint a kormány a digitális adót már az idén be akarja vezetni. Ugyanakkor ígéretet tett arra, hogy a kérdés diplomáciai súlyára való tekintettel bebiztosítja Petrícek részvételét is a parlamentben a jogszabálytervezet újbóli megtárgyalásakor.