A figyelemhiányos hiperaktivitás kezelési lehetőségei

Hírek2021. ápr. 15.Növekedés.hu

A figyelemhiányos hiperaktivitás, vagy más néven ADHD egy olyan klinikai kórkép, amely sajnos az élet számos területére jelentős hatással van. Egyrészt a figyelemzavaros hiperaktivitásban szenvedő egyén számára nehéz teljesíteni, legyen szó akár az iskoláról, akár később, felnőttként a munkáról. Másrészt pedig minden társas kapcsolatot negatívan érint, beleértve sajnálatos módon a szülő és gyermekének kapcsolatát is. Ez megmutatja, hogy milyen nagy jelentőségű problémával nézünk szembe, ha kiderül, hogy gyermekünk ADHD-s.

A figyelemhiányos hiperaktivitás, vagy más néven ADHD egy olyan klinikai kórkép, amely sajnos az élet számos területére jelentős hatással van. Egyrészt a figyelemzavaros hiperaktivitásban szenvedő egyén számára nehéz teljesíteni, legyen szó akár az iskoláról, akár később, felnőttként a munkáról. Másrészt pedig minden társas kapcsolatot negatívan érint, beleértve sajnálatos módon a szülő és gyermekének kapcsolatát is.

Ez megmutatja, hogy milyen nagy jelentőségű problémával nézünk szembe, ha kiderül, hogy gyermekünk ADHD-s. 

Terápiás kezelések ADHD esetén

A mindennapok lenavigálása rengeteg energiát igényel a szülők részéről. Ezért összetett beavatkozás, intervenció szükséges ezekben a helyzetekben. A szülőnek és gyermekének kapcsolatát támogatja és javítja a pszichoedukáció. A szülők támogatásához ideális, ha lehetőség van szülőcsoportokba járni, támogatást és hasznos információkat, de akár új barátságokat is nyerhetnek a szülők egy ilyen lehetőség igénybevételével. Az ADHD-s gyermek számára pedig kiemelten javasolt és bizonyítottan hatásos segítő módszer a kognitív viselkedésterápia. A terápiás kezelésekkel jó eredményekre számíthatunk.

Gyógyszeres segítség a figyelemzavaros hiperaktivitásban

Előfordulhat, hogy önmagukban a terápiás lehetőségek nem segítenek eleget ahhoz, hogy élhető mindennapi életvezetés alakulhasson ki. Amikor a terápiás kezelés nem elég, akkor javasolt a kezelés gyógyszerekkel történő kiegészítése. Ugyan nem szívesen adnak a szülők gyógyszereket gyermekeiknek, de fontos, hogy tudják, ez később semmilyen negatív hátrányt nem okoz számukra. Így például a kutatások is azt igazolták, hogy nem növeli annak az esélyét, hogy később szerhasználóvá váljon a gyermek.

A gyógyszeres kezelés rövid távon gyorsabban hoz sikereket, mint a terápiás, de a legnagyobb hatékonyság a terápiás és gyógyszeres kezelés kombinációjával válik elérhetővé. 

Mit tehet a szülő otthon?

A szülő is segíthet gyermekének néhány módszer segítségével. Az egyik ilyen módszer, amelyet javaslunk, az a szoros napirend bevezetése. A napirend egyrészt biztonságot nyújt a gyermek számára, másrészt önszabályozó hatása is van és keretbe foglalja a gyermek mindennapi tevékenységeit. 

A gyermek tüneteit is csökkentheti és abban is segít neki, hogy bővüljenek a társas kapcsolatai, hogy barátokat szerezzen, ha valamilyen sportra, sportszakkörre beiratják. Emellett gyógypedagógus felkeresése is javasolt, a multimodális terápia segít a figyelemzavaros hiperaktivitást kísérő idegrendszeri éretlenségen.

A táplálkozást tekintve, az Omega-3 zsírsav rendszeres fogyasztásának is kedvező hatása van az ADHD-s gyermekek esetében.

Végül pedig fontos, hogy a gyermekkel foglalkozó felnőttek tisztában legyenek a gyermek problémájával és annak súlyosságával is. A gyermek pedagógusai megfelelő képzés, illetve tapasztalatok birtokában támogatóan léphetnek fel a gyermek és a szülő számára egyaránt.(X)