A fogyasztás dinamikus növekedésére számítanak az elemzők

Hírek2022. jún. 3.Növekedés.hu

Kiskereskedelmi forgalmi adatokat tett ma reggel közzé a KSH. Havi szinten ugyan csökkent a forgalom áprilisban, 2,4%-kal. Éves összehasonlításban pedig a kiskereskedelem forgalmának volumene naptárhatástól megtisztítva 15,7%-kal emelkedett, meghaladva a várakozásokat. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben 7,1, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 15,4, az üzemanyag-kiskereskedelemben pedig 37,3%-os volt az éves naptárhatástól megtisztított volumenindex - írja Nagy János, makrogazdasági elemző.

Az év eleji, a GDP 3-4% kitevő fiskális expanzió hatása áprilisban is jelentkezett: a nem-élelmiszer termékek esetében masszív bővülést láthattunk. A húsvéti ünnepek hatása is megmutatkozott az élelmiszerek kereskedelmének dinamizálódásában.

Emellett az üzemanyag-kereskedelem is számottevően, közel 40%-kal emelkedett.

Ebben egyrészt az alacsony bázis is közrejátszik, másrészt az üzemanyag-árstop a szomszédos országokból is járművezetők tömegét vonzotta hazánkba áprilisban is. Végül, de nem utolsó sorban a háború következtében Magyarországra érkező ukrajnai menekültek költései is mindhárom termékfőcsoportban komoly hatással bírhattak.  

A jelenleg is zajló erőteljes bérnövekedés és az ehhez hozzáadódó év eleji fiskális transzferek a fogyasztás erőteljesebb növekedését vetítik előre.

A jelek szerint a fogyasztók jóval nagyobb arányban költik a beérkező forrásokat termék, szolgáltatásra vagy épp megtakarításra, vélhetően májusban tovább folytatódhatott az átlagon felüli bővülés. Ráadásul az idei ötödik hónapban még az alacsony üzemanyag-értékesítési bázis is támogató hatással bír. Ezzel együtt júniustól minimálisra szorulhat vissza az eddigi jelentős benzinturizmus.

Mindezek eredőjeként az idei első félévben a GDP növekedését a belső fogyasztás fogja mozgatni, ami óriási kihívások elé állítja a monetáris politikát a háború következtében a korábbiaknál még erősebben megemelkedett inflációs környezetben.

Nyártól a fiskális konszolidáció és minden bizonnyal az elmúlt két évtized legmagasabb inflációja, ezen belül is az egyik leglényegesebb csoport, az élelmiszerek áremelkedése a fogyasztás lassulását eredményezhetik.