A GKI friss konjunktúraindexe áll a fókuszban a héten

Hírek2019. ápr. 20.MKB Elemzési Központ

2018 utolsó negyedévében tapasztalt folyamatos emelkedést követően az idei első negyedévben mérséklődést regisztráltak a hazai konjunktúraindexben (2018. decemberi 8,6-ról 6,2-re csökkent az index márciusban). Az üzleti várakozások idén január óta romlanak (párhuzamosan az eurózóna konjunktúraindexének mérséklődésével), azonban a fogyasztói bizalmi index február után márciusban is javulni tudott idehaza, és a tavaly decemberi értékének közelébe került. A GKI-konjunktúraindex csökkenése ellenére a hazai gazdasággal kapcsolatos kilátások továbbra is pozitívak. Az áprilisi üzleti és fogyasztói várakozásokra vonatkozó adatokat kedden teszi közzé a gazdaságkutató intézet.

Ugyan az üzleti bizalmi index az utóbbi hónapokban mérséklődött, azonban továbbra is optimizmust tükröz, így a kedvező üzleti bizalom az idei évben is pozitívan támogathatja a hazai gazdasági aktivitást, elsősorban a beruházásokon keresztül. 2019-ben további növekedést várunk a beruházások terén, de ennek mértéke az előző évek kiemelkedő teljesítménye miatt már várhatóan mérsékeltebb lesz. Az idei évben az EU-s források felhasználása várhatóan tovább emelkedik, ami támogatja mind a kormányzati, mind a magánberuházások növekedését, azonban 2019 után már a források felhasználásának fokozatos csökkenése várható.

A továbbra is magas fogyasztói bizalom és a korábbi évek elhalasztott fogyasztása az erőteljesebb fogyasztási dinamika irányába hatnak, azonban a hazai fogyasztás növekedését visszafogja a foglalkoztatás és a bérek előreláthatóan mérsékeltebb bővülése. Így várakozásunk szerint a 2018-as évben tapasztalt szinthez képest a fogyasztás visszafogottabb mértékben növekedhet az idei évben, viszont összességében továbbra is dinamikusnak mondható fogyasztásnövekedést várunk 2019-ben (a tavalyi 5,3%-os háztartási fogyasztási kiadásnövekedés után az idei évre 4,8%-os bővülést várunk).

Következésképpen a 2018-as kimagasló évet követően idén kisebb lassulásra számítunk a hazai gazdasági növekedésben az üzleti ciklus előrehaladott állapota miatt (a 2018-as év 4,9%-os növekedését követően 2019-ben 4% alatti GDP-bővülésre számítunk éves szinten). A hazai gazdaságra vonatkozó kibocsátási rés már bőven pozitív tartományban van. Ez azt jelenti, hogy a hazai üzleti ciklus már igen érett szakaszban van, azaz elfogyott a gazdaság által könnyen felszívható munkaerő-állomány és a gépi kapacitások kihasználtságát sem lehet már érdemben emelni. Következésképpen az előttünk álló időszakban az aktuális kibocsátás gyarapodását leginkább a vállalatok termelékenységnövekedése határozza majd meg.