A hatvanon felüliek többsége ugyanolyan aktívan éli a péntek estéit, mint 18 évesen

Hírek2022. jún. 14.Növekedés.hu

Kopogtat az ablakon a nyár és ezzel együtt a késő esti kimaradások, fesztiválok időszaka is. Az életkor előrehaladtával azonban egyre ritkábban járnak el a magyarok péntekenként szórakozni. Azonban az OTP Nyugdíjpénztár reprezentatív kutatásából kiderült, hogy a legidősebbek még a 30-40 évesekhez képest is relatív aktív éjszakai életet élnek, valamint hogy milyen szokásaikon változtatnak a magyarok, ahogy egyre idősebbekké válnak.

Nagyot változik a világ a magyarokkal az életkoruk előrehaladtával. Otthonülősebbé válnak, nagyon megválogatják, hogy hova járnak el szórakozni, és olyan szokásokat is kialakítanak, amelyek a huszonévesek többségének még meg sem fordul a fejében – derült ki egy, az OTP Nyugdíjpénztár által készített kutatásból.

A felmérés keretén belül megkérdezett 30 év felettiek 35 százaléka nyilatkozott úgy, hogy már szinte sehova se jár péntek esténként, negyedük pedig azt mondta, hogy csak a nagyobb eseményekre mozdul ki, például születésnapokra és esküvőkre. Százból 17-en állították, hogy bár megválogatják, hogy kivel és hova, de havi egyszer biztosan elmennek szórakozni, közel minden tizedik válaszadó pedig bár 18 éves korához képest ritkábban jár el otthonról, de egy jó koncertre vagy házibulira még mindig vevő.

De vannak olyanok is, akik nem hagyják, hogy fogást találjon rajtuk az idő múlása: a megkérdezettek hat százaléka ugyanis pont ugyanolyan aktív elmondásuk szerint, mint 18 évesen.

„A kutatás eredményei szerint a hatvanon túliak relatív aktív életet élnek. Ha ugyanis életkori bontásban nézzük a válaszokat, akkor meglepő, hogy a fiatalok, a középkorúak és a hatvanon túliak között arányaiban a legidősebbek közül kerültek ki a legtöbben olyanok, akik 18 éves korukhoz képest semmit nem változtattak péntek esti szokásaikon saját bevallásuk szerint”

– közölte Horpácsi Krisztina, az OTP Nyugdíjpénztár ügyfélkapcsolati és szolgáltatási főosztályvezetője.

Ez pedig azt bizonyítja, hogy egyáltalán nem elrugaszkodott cél, hogy időskorban is aktívak tudjanak maradni a jelen munkavállalói, ehhez azonban elengedhetetlen, hogy tudatosan készüljenek a nyugdíjas évekre. A már most megkezdett nyugdíjpénztári megtakarítás jelentős segítséget nyújthat az aktív életvitel nyugdíjaskori fenntartásában”

– tette hozzá Horpácsi Krisztina.

A szakember továbbá arról is beszélt, hogy ha csak a középkorúakat és a legidősebbeket vizsgáljuk, akkor szintén azt látjuk, hogy a 60 év felettiek az aktívabbak, közülük ugyanis csak minden harmadik (33%) vált szinte teljesen otthonülővé, viszont a 40 és 59 közöttieknek a 42 százaléka állítja ugyanezt.

Jelentősen változik az életvitel is

Azonban az OTP Nyugdíjpénztár kutatása nemcsak a péntek esti szokások változásait vizsgálta, hanem azt is, hogy a válaszadók hogyan változtattak életvitelükön, mióta betöltötték a 30. életévüket.

A 30 felettiek 37 százaléka nyilatkozta, hogy a harmadik X betöltése óta igyekszik biztonságos döntéseket hozni, 32 százalékuk nagyobb figyelmet szentel az anyagi biztonságnak, 30 százalékuk több időt tölt a családjával, 29 százalékuk kevesebbet jár el bulizni, a válaszadók 26 százaléka kezdett el megalapozottabb, hosszabb távú célokat kitűzni maga elé, 17 százalék pedig többet sportol és egészségesebben él.

Az összes válaszadóhoz képest a hatvanon túliak között arányaiban itt is jelentősen kevesebben voltak azok, akik már nem járnak el annyit bulizni, mint harminc évesen, melyet a válaszadók 22 százalék jelölte meg, ami jelentősen elmaradt a teljes 30 év feletti lakosság esetében megfigyelt 29 százaléktól.