A hazai cégek innovációs teljesítményét javító csomagot fogadtak el

Hírek2019. jún. 21.Növekedés.hu

Magyarország a huszonnyolc EU-tagállam innovációs teljesítményét összehasonlító rangsorban idén a 23. helyen áll, és hazánk innovációs teljesítménye az utóbbi négy év erőfeszítései ellenére sem javult, ezért új intézkedéscsomagot jelentett be az NKFI Hivatal.

Óriási tartalékok mozgósíthatók a hazai gazdaságban azzal, ha sikerül javítani a vállalkozások – köztük kiemelten a kkv-k – innovációs teljesítményét, valamint ha az egyetemek és más kutatóhelyek is hatékonyabban bekapcsolódnak az innovációs láncba. Ahhoz azonban, hogy az ország az eddiginél versenyképesebb és hatékonyabb legyen, alapvető szemléletváltására van szükség.

A Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFI) azért szervezte meg 2019 februárjában az Országos Innovációs Fórumot, hogy az ökoszisztéma minden szereplője megismerje az innováció fontosságát, és javaslataival közvetlenül is hozzájárulhasson az innovációs környezet, valamint a pályázati rendszer megújításához. Így több mint 2800 érdekeltet sikerült bevonni a tervezési folyamatba, a konzultáció tapasztalatait hasznosítva pedig az NKFI Hivatal már idén is számos új pályázati konstrukciót indít, míg más programokat újragondolva, ésszerűsítve folytat tovább vagy teljesen kivezet.

A megújuló innovációs rendszerhez létszükséglet a célorientált, kiszámítható és fenntartható finanszírozás. Az NKFI Alap hazai forrásaiból idén meghirdetett vagy meghirdetni tervezett pályázati konstrukciók már elsősorban azt támogatják, hogy

minél több magyar vállalkozás, köztük kkv legyen képes új, piacképes termékek és szolgáltatások kifejlesztésére, valamint szervezettebb legyen az innovációs ökoszisztéma tudásbázisát jelentő egyetemek kutatási eredményeinek hasznosítása,

akár önállóan, akár az ipari szereplőkkel folytatott együttműködések révén. Emellett megkezdődött az NKFI Hivatal tevékenységének stratégiai átalakítása, hogy a finanszírozás mellett valódi szolgáltatások is erősítsék a támogató környezet. 

A hazánknak szóló EU-s KFI programok kifutása miatt egyre fontosabb a közvetlenül pályázható uniós források kihasználása is, hiszen a vállalkozások és a kutatószervezetek a Horizont 2020 keretprogramban számos jelenleg is nyitott és folyamatosan pályázható felhíváson nyerhetnek el kutatás-fejlesztési és innovációs támogatásokat.

A magyar résztvevőknek azonban az eddiginél hatékonyabban kell élnie ezekkel a lehetőségekkel mind a jelenleg futó, mind a 2021-ben induló, következő keretprogramban.

Ezt ösztönzi az NKFI Hivatal sokszínű eszköztára, amely a pályázók számára nyújtott aktív szakértői szolgáltatások megerősítésétől a hazai rásegítő pályázatok rendszerének megújításáig terjed.