A héten kiderül, hogy mi fűtötte a magyar gazdaságot

Hírek2018. jún 1.Növekedés.hu

A héten kiderül, hogy mi fűtötte a magyar gazdaságot az első negyedévben

  1. Június 5-én, kedden megismerhetjük az idei első negyedéves GDP-növekedés hátterét. Az előzetes, május közepén közölt adatok 4,4 százalékos éves szintű bővülésről szóltak, a piaci várakozásoknál kedvezőbb növekedés hátterében a szolgáltatási szektor kiemelkedő teljesítménye állhatott.
  • A fogyasztás tavaly év elején várt fellendülés késve, de megérkezett: 2017. utolsó negyedévében felhasználási oldalról 90 százalékban a végső fogyasztás (lakossági és közösségi) támogatta a növekedést, ez az arány az idei év első negyedévében is hasonló szinten maradhatott.
  • Az idei év egészében is a tavalyihoz hasonló dinamikát várunk az egyes gazdasági szektorok tekintetében, továbbra is a belső kereslet maradhat a húzóerő. Az exportdinamika is segíthet idén, hiszen az iparban újabb kapacitások kapcsolódnak idén a termeléshez. A beruházások kapcsán várakozásunk szerint az EU-s projektek reálgazdasági hatása az év második felétől támogathatja majd az növekedést.
  1. A hét közepén jelennek meg a kiskereskedelmi forgalom és az ipar áprilisi előzetes számai is, az adatok már a második negyedéves hazai gazdasági teljesítményre utalnak. Mindkettővel kapcsolatban kedvezőek várakozásaink.
  • Áprilisban is élénk lakossági fogyasztást várunk, az élelmiszerre fordított kiadások mértéke valamelyest mérséklődhetett (részben bázishatás miatt), amit a magasabb üzemanyagárak nyomán élénkülő forgalom kompenzálhatott. A fogyasztás növekedéséhez a reálbér-emelkedés, a fogyasztói bizalom erősödése, a megtakarítások magas szintje és az idén várható lakásátadási hullám másodkörös hatásai is hozzájárulhatnak (pl. lakásberendezés).
  • Az ipar esetében áprilisban pozitív fordulattal számolunk a külső kereslet élénkülésével párhuzamosan. A kedvező évkezdet után márciusban megtorpanást láthattunk, de abban jelentős szerepe volt annak is, hogy a 2017-es évben nagyon magas volt a bázis. Emellett az Ipar 4.0 és az ipari digitalizációhoz kapcsolódó beruházások révén tovább javulhat hazánk versenyképessége a következő években.
  1. Június 8-án, pénteken a statisztikai hivatal a májusi inflációs számokat publikálja, várakozásunk szerint éves összevetésben 2,7 százalékkal emelkedhettek az árak.
  • Az olajárak májusban is magas szinteken ragadtak, amelyek gyorsan átgyűrűztek az inflációs mutatókba – ez látható a német és az eurózónás, várt feletti májusi inflációs számok esetében is.
  • Ugyanakkor az inflációs kilátások alig változtak, idén az éves átlagos infláció 2,7% lehet itthon, míg az infláció a jegybanki célt várakozásunk szerint 2019. utolsó negyedévében éri el majd.
MKB Elemzési Központ