Ezen a héten az infláció mindent visz

Hírek2021. márc. 6.MKB Elemzési Központ

A februári infláció gyorsulhatott.

  • Jövő héten fókuszban a hazai inflációs adatok

Március 9-én, kedden ismerhetjük meg a hazai februári inflációs adatokat.

Januárban még stagnálást mutatott a fő inflációs mutató idehaza, a

2020. november-decemberi 2,7%-on állt, azonban várakozásunk szerint februárban ismét 3% fölé, 3,2%-ra gyorsulhatott a mutatószám (év/év alapon mérve, vagyis a 2021. februári a 2020. februárihoz viszonyítva).

A külső, azaz az eurózóna irányából érkező inflációs nyomás továbbra is alacsony.

Ugyanakkor az üzemanyagárak tavaly december óta tartó (havi alapon számolt) növekedése februárban is folytatódott, mely az infláció emelkedésének irányába hat. Ez utóbbinak háttere a nemzetközi olajárak növekedése: egyrészt az utóbbi hónapokban az olaj iránti globális kereslet meghaladta a kínálatot, mely az árak növekedését is maga után vonta. Másrészt Szaúd-Arábia január 5-én bejelentette, hogy februárban és márciusban napi 1 millió hordóval csökkenti a nyersolajkitermelését, ezzel is löketet adva az olajáraknak.

Ahogy a januári inflációs adatot jelentősen befolyásolták egyedi tényezők, úgy a februári inflációban is megjelennek várakozásunk szerint egyszeri, elsősorban inflációt gyorsító tételek.

Ezek közé tartozik, hogy a januári dohánygyártmányokra vonatkozó jövedékiadó-emelések februárra is kismértékben átgyűrűzhettek, ahogy a korábbi adóemeléseket követően is tapasztalhattuk. 

Továbbá a piaci szolgáltatások év eleji átárazása februárra is áthúzódhatott, januárról februárra a piaci szolgáltatások áraiban kismértékű növekedést várunk. Mindezeken felül az élelmiszerárak növekedése is gyorsíthatta az inflációt februárban havi alapon. A takarmányárak tovább emelkedtek februárban, mely főként a baromfihús árára lehetett hatással. Továbbá a zöldség, különösen az uborka és a paradicsom esetében is további áremelkedést várunk. Azonban az alma ára várakozásunk szerint kismértékben csökkent, mely valamelyest visszafoghatta az élelmiszerárak növekedését. Ugyanígy inflációt mérséklő tétel lehetett februárban a ruházkodási cikkek januárban tapasztalt (havi alapú) árcsökkenésének folytatódása a szezon végi kiárusítások következtében, ahogy azt láthattuk az elmúlt évek februári adataiban is.

Előretekintve, az infláció havi lefutását vizsgálva, a bázishatásokat figyelembe véve az idei évben kétszer várható kilengés az inflációban. Egyrészt áprilisban, amikor is 4% környékére, de akár afölé is pattanhat az infláció, bár az ezt követő hónapokban az infláció lassulása várható. A második nagyobb kilengés az őszi hónapokban és decemberben várható, amikor is ismét megközelítheti, sőt akár át is lépheti a 4%-ot a mutató. Azonban e modellezés kapcsán fontos hangsúlyozni az előrejelzési bizonytalanságot, mivel a pályákat egy-egy újonnan beérkező inflációs adat is mozgathatja. A dinamikák, irányok és kockázatok ennek ellenére már jelenleg is kimutathatóak. Főleg az év végi hónapok tekintetében a távoli időpont miatt nagyobb az előrejelzési bizonytalanság.

Tavaly decemberben kiadott előrejelzéseink szerint 2021-ben 3,1% lehet a hazai fő inflációs mutató, 2022-ben pedig 2,9% éves átlagban (év/év alapon mérve). A Danube Capital csapata negyedévente vizsgálja felül a makrogazdasági előrejelzéseket, a friss előrejelzések és helyzetértékelés április elején várható. A legfrissebb adatok tükrében az idei és a jövő évi inflációs előrejelzéseink esetében felfelé mutató kockázatok láthatóak.