A kényszerszünet alatt az Adidas és a H&M nem fizet bérleti díjat Németországban - és ez nem tetszik a németeknek

Hírek2020. márc. 28.Növekedés.hu

Németország vezető kiskereskedői bejelentették: nem fizetik meg az ingatlan-tulajdonosoknak azon üzletek bérleti díját, amelyeket a járvány miatt be kellett zárniuk. A német kormány szerint ez elfogadhatatlan, hiszen a multik óriási haszonra tettek szert eddig is.

A dw.com hírportál szerint a kezdeményezés az Adidas-tól indult, de hasonló állásponton van a Deichmann cipőkereskedés és a svéd ruhakereskedő óriás, a H&M is.

A DPA hírügynökség egy friss felméréséből kiderült, hogy a tartományok egészségügyi rendeletei alapján Németországszerte sok üzlet bezárni kényszerült. Egy új szövetségi törvénynek köszönhetően azonban az ingatlanbérlés díjainak fizetése alól átmeneti kedvezményt kapnak.

Az Adidas szóvivője, Jan Runau a német ARD köztelevízió műsorában úgy nyilatkozott:

a sportruhagyártó átmenetileg felfüggeszti az ingatlanbérleti díjak fizetését azokban a térségekben, ahol „a mi üzleteinket bezárták”. A vállalat „szoros kapcsolatot” tart a bérbeadókkal.

Az ingatlantulajdonosok szövetségének elnöke, Kai Warnecke arra figyelmeztetett, hogy az Adidas lépése nem teremthet követendő példát.

Ha az lenne, az az ingatlanpiac végét jelentené.

A német közlekedési miniszter, Andreas Scheuer azt mondta a Bild bulvár újság munkatársának: „rendkívül csalódott” az Adidas döntése miatt, különösen annak tudatában, hogy a vállalat az elmúlt évek során komoly profitokra tett szert.

A nagy ingatlantulajdonosok mellett az Adidas magánszemélyektől is bérel helyiségeket, akik gazdálkodását ez a lépés veszélybe sodorhatja, vélte a miniszter.

Az Igazságügyi Minisztérium hangsúlyozta, hogy a járvány kapcsán hozott szövetségi és tartományi gazdasági segítségnyújtási intézkedések nem mentik fel a bérlőket a bérleti díj fizetése alól.

A Parlamenten átfuttatott új intézkedések szerint az ingatlan-tulajdonosok a jelen időszakban nem bonthatják fel a bérleti szerződéseket akkor sem, ha a bérlők három hónapon keresztül nem fizetik a bérleti díjat. Az ingatlanok tulajdonosai azonban kérhetik a bíróságoktól, hogy vizsgálják meg: fennáll-e a bérlők fizetőképessége vagy sem, tette hozzá a Minisztérium.

Angela Merkel konzervatív pártjának jogi-közbiztonsági szóvivője, Jan-Marco Luczak arra emlékeztetett: a törvényhozó szándék nem terjedt ki arra, hogy „a pénzügyileg erős nagyvállalatok” mentesüljenek a bérleti díjak fizetése alól és figyelmen kívül hagyhassák a szerződéses feltételeket.

Az Adidas döntése elfogadhatatlan

mondta Jan-Marco Luczak.

Az Adidas szóvivője, Jan Runau szerint az online értékesítés a vállalat bevételeinek csak 15 százalékát teszi ki, bár „erőteljes ütemben gyorsul”.

A svéd fast fashion óriás, a H&M, amely 460 üzletet működtet Németországban, azt mondta az ARD egyik műsorában, hogy „a helyzet tisztázódásáig” el kívánja halasztani három hónap bérleti díjának kifizetését.

A jelenlegi, járványvédelmi helyzet rövid-és középtávon elkerülhetetlenül befolyásolja üzletvitelünket

mondta a vállalat egyik szóvivője.

Az Essen városából irányított cipőkereskedő láncnak, a Deichmann-nak mintegy 1 500 üzlete van Németországban. A vállalat „a hatósági boltbezárások időtartamára” felfüggeszti bérleti díjainak fizetését. Vezetői közölték: bíznak abban, hogy az intézkedések politikai felelősei gondoskodni fognak a bekövetkező károk ellentételezéséről.

Két vezető elektronikai és háztartási cikk-forgalmazó lánc, a MediaMarkt és a Saturn annyit közölt:

elővigyázatosságból az áprilisi bérek kifizetését függesztik fel.

Reiner Wild, a Berlini Bérlők Szövetségének képviselője arra figyelmeztetett: senki sem tudja megmondani, hogy a járványt követően az üzleti élet mikor tér vissza a normális kerékvágásba. „Tételezzük fel például, hogy egyetlen pizzériának havi 4 000 euró bérleti díjat kell fizetnie. A forgalma pedig gyakorlatilag nulla”.

A Szövetség egy szolidaritási alap létrehozására szólított fel azoknak a bérlőknek a megmentésére, amelyek csődveszélybe kerültek.

A német vészhelyzeti segélycsomag rendelkezései szerint április 1 és június 30 között a bérleti szerződések felbontása tilos. Az intézkedés célja, hogy a családok ne veszíthessék el otthonaikat, a kiskereskedők pedig boltjaikat.

Mindazok, akik késedelembe esnek, az elmaradt bért 2020 júniusáig meg kell, hogy fizessék.