COVID-biztos, önálló várost építenek Kínában

Hírek2020. szept. 26.Növekedés.hu

"COVID-biztos” intelligens várost terveznek Kínában felkészülve a jövőbeni esetleges lezárásokra. A város Xiong'an területén épül, a tervek szerint a házak többek között erkéllyel, drónszállítmányok fogadására szolgáló terasszal, munkatársalgókkal és veteményeskerttel fognak rendelkezni.

Új "COVID-biztos" várost terveznek Kínában, amelyet direkt a jövőbeni lezárásokra tekintettel terveznek meg. Egy spanyol építész, Guallart nyerte a pályázatot, így ő építheti meg a közösséget Xiong'anban.

Azt remélik, hogy több ország is követni fogja a példájukat, a projekt egy "új szabvány a COVID utáni korszakban", amelyet a világ városaiban bárhol felhasználhatnak.

Fotó: Guallart Architects

"Nem folytathatjuk a városok és épületek tervezését úgy, mintha mi sem történt volna"

- mondta Guallart.

"Javaslatunk abból adódik, hogy megoldásokat kell találnunk a bolygónkon egy időben zajló különféle válságokra annak érdekében, hogy biogazdaságon alapuló, új városi életet teremtsünk.”

Fotó: Guallart Architects

Az önellátó városban nagy erkélyes apartmanokat, veteményeskerteket, üvegházakat, napelemeket, közösségi munkaterületeket, medencét, élelmiszerpiacot, óvodát és a szállításhoz tervezett drónbarát teraszokat terveznek.

Fotó: Guallart Architects

Az épületek "belső anyagcsererendszerrel" rendelkeznének, amely egységesíti az energiatermelést, az újrahasznosított vizet, az élelmiszertermelést és az anyagok újra felhasználását a fenntarthatóság elősegítése érdekében.

Fotó: Guallart Architects

Számos utcát a gyalogosok és a kerékpárosok számára tartanák fenn, és a tervek szerint sok zöld terület is lesz. Az ötlet az, hogy "teljes életet biztosítson a bezártság idején" - olvasható a Business Insider oldalán.