A KKV-kat az új szakképzési rendszerben ágazati képzőközpontok segítik

Hírek2020. nov. 5.MTI

„Tovább erősítjük a szakképzés rendszerét: ágazati képzőközpontok kialakítását támogatjuk egy kiemelt projekt keretében több mint 3 milliárd forintból” – jelentette be Schanda Tamás. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium miniszterhelyettese, parlamenti és stratégiai államtitkára elmondta, a program célja az, hogy fejlesszék az intézmények vállalati kapcsolatait a gyakorlati képzés területén, javítsák az iskolák infrastruktúráját, az ágazati képzőközpontok kialakításában részt vevő szakképzési centrumok számára szakmai és módszertani támogatást nyújtson.

„A kormány azt szeretné, hogy a fiatalok megfelelő tudáshoz és gyakorlathoz jutva sikeresek legyenek a munkaerőpiacon is. Ezért alakítottuk átláthatóbbá és rugalmasabbá a szakképzés teljes rendszerét, biztosítunk jelentős ösztöndíjakat a technikumokban vagy szakképző iskolákban tanulók széles körének, és emeltük meg átlagosan mintegy 30 százalékkal az intézményekben dolgozók bérét. A színvonalas képzés érdekében támogatjuk az ágazati képzőközpontok létrehozását is”

– fejtette ki Schanda Tamás. Hozzátette: a képzőközpontok a szakképzési centrumok vállalati kapcsolatainak erősítését, az intézmények hatékony és gazdaságos fenntartását, a szakképzési rendszer infrastruktúrájának fejlesztését szolgálják.

Az ágazati képzőközpontokban korszerűen felszerelt iskolai tanműhelyekben, megfelelő infrastruktúrával, jól képzett szakemberekkel készítik fel a diákokat a KKV-nál való sikeres és eredményes munkára. A képzőközpont olyan, több KKV által létrehozott nonprofit gazdálkodó szervezet, amelynek tagja lehet a szakképzési centrum is.

Feladata elsősorban a duális képzéssel kapcsolatos adminisztrációs feladatok ellátása (például a tanulószerződések kezelése, elszámolások), a képzés szervezése és megvalósítása.

A képzőközpontok a feltételek teljesítése esetén ágazati alapgyakorlati képzést is folytathatnak. A képzések felkészült szakemberek irányításával, 8-12 fős csoportokban valósulnak meg. Az eszközöket a szakképzési centrum és a résztvevő vállalkozások közösen biztosítják.